23.3.25

Ανάπλαση ΔΕΘ: Ο χορός εκατομμυρίων και η έκθεση ιδεών...



Μέτωπο (και) με τη Θεσσαλονίκη άνοιξε το Υπερταμείο τόσο σε σχέση με την ανάπλαση της ΔΕΘ όσο και με την αξιοποίηση της μαρίνας στην Αρετσού... Οι πρόσφατες αναφορές του εκτελεστικού μέλους και αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου του φορέα Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στο περιθώριο του συνεδρίου Prodexpo Nort, πυροδότησαν αντιδράσεις από τις δημοτικές Αρχές Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς ανοίγοντας νέους κύκλους συζητήσεων στην πόλη.


Αμηχανία αλλά και καυστικά σχόλια προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου του Υπερταμείου ότι το κόστος της ανάπλασης της ΔΕΘ τελικά θα φτάσει τα 370 εκατομμύρια (από 300 που ήταν γνωστό), τοποθετώντας το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής στα 230 εκατ. ευρώ. Η πρώτη «κρυάδα» ήρθε από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, CEO της Dimand (εκ των φερόμενων υποψήφιων επενδυτών), ο οποίος, αναφερόμενος στο ποσό που απαιτείται να βάλουν οι ιδιώτες, σημείωσε ότι «τα μαθηματικά δεν βγαίνουν για τη χρηματοδότηση και τον ιδιώτη που θα συμμετέχει στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Ούτε τετράγωνο στο Μανχάταν να χτίζαμε!».


Στο… κουβεντολόι που άνοιξε στην πόλη μετά το ειρωνικό αυτό σχόλιο, το οποίο έδωσε και τον τόνο των διαθέσεων της αγοράς, προστέθηκε η απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Από το βήμα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε για τον Π. Σταμπουλίδη ότι «ανακοίνωσε ανερυθρίαστα και με πολύ μεγάλη ευκολία αύξηση του κόστους της ανάπλασης στα 370 εκατ. ευρώ» και διεμήνυσε σε Υπερταμείο και Κεντρική Διοίκηση ότι «δεν νοείται κάθε οχτώ μήνες να έρχονται με ανακοινώσεις που αυξάνουν αυτό το τίμημα. Θα πρέπει να πάρουν μήνυμα ότι η πόλη ακόμα και με τις διαιρέσεις της έχει μια ενότητα ευθύνης. Δεν γίνονται αποδεκτές τέτοιου είδους ανακοινώσεις».

Από τα 300 στα 370 και ξανά στα 300

Μία εβδομάδα (!) μετά τις επίμαχες αναφορές του εκπροσώπου του Υπερταμείου για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα Τάσος Τζήκας με δήλωσή του επιχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις επαναφέροντας την αποτίμηση του πρότζεκτ στα 300 εκατομμύρια ευρώ. «Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, επειδή είμαστε σε φάση επικαιροποίησης του κόστους του έργου και επειδή έχει υπάρξει μια αύξηση των τιμών των υλικών από το 2022, οπότε είχαμε την προμελέτη, είναι προφανές ότι δεν δίνουν τη συνολική εικόνα» σημείωσε, και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα διαφορετικά ποσά που ανακοινώθηκαν αναφέρθηκε στη μείωση των τετραγωνικών μέτρων των κτηρίων με βάση σχετική πρόταση του δήμου και με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που «αντισταθμίζουν τη διαφορά που προέρχεται από την αύξηση των τιμών των υλικών».

Εσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι «η δήλωση αυτή δεν είναι διάψευση, είναι διόρθωση» και ότι «έχουμε την αμέριστη υποστήριξη τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπερταμείο». Η αγωνιώδης αυτή προσπάθεια να επικοινωνηθεί ότι «είμαστε μια ομάδα που τελικά θα τα καταφέρει» είναι αξιοσημείωτη, την ίδια στιγμή που στην πόλη κερδίζει έδαφος στον δημόσιο διάλογο η διεκδίκηση φορέων και συλλογικοτήτων για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ, χωρίς νέες κατασκευές και με διατήρηση των περιπτέρων με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη.

Σχέδια επί χάρτου για την ανάπλαση

Πάντως τα δεδομένα σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ αναδεικνύουν ότι το έργο είναι σε επίπεδο… έκθεσης ιδεών. Από τη μία υπάρχει ένας προϋπολογισμός που ανεβοκατεβαίνει: από τα 124 εκατ. την περίοδο 2011-2012, πήγε στα 180 στη συνέχεια, στα 200 όσο περνούσε ο καιρός και στα 300 (;) τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το χρηματοδοτικό μείγμα: ποια τα ποσά που θα βάλουν το κράτος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΕΘ και σε τι βαθμό έχουν εξασφαλιστεί; Ποιο το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής και ποιο το ακριβές αντάλλαγμα; Παράλληλα, έχει εκτροχιαστεί κάθε χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για το έργο κι έτσι, ενώ αρχικός στόχος ήταν να εγκαινιαστεί η νέα ΔΕΘ το 2026, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του εκθεσιακού φορέα, σήμερα βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή του διαγωνισμού.

Την ανησυχία του για την καθυστέρηση του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος όταν επισκέφθηκε την έκθεση και συναντήθηκε με τη διοίκηση του φορέα στο πλαίσιο της Zootechnia. Όπως είχε υπογραμμίσει, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου, ενώ, αντιθέτως, επί κυβέρνησης Ν.Δ. το έργο «πάγωσε» για δύο χρόνια, με αρνητικές συνέπειες για την πόλη και την οικονομία. Παράλληλα, είχε δώσει έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ με σεβασμό στον δημόσιο χαρακτήρα της και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες.

Πυρ και μανία ο Δήμος Καλαμαριάς με το Υπερταμείο για τη μαρίνα Αρετσούς

Σφοδρή επίθεση κατά του στελέχους του Υπερταμείου επιφύλαξε και η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου με αφορμή απαξιωτικό σχόλιο που διατύπωσε στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου ο Π. Σταμπουλίδης για το ζήτημα της μαρίνας Αρετσούς. Συγκεκριμένα, μετά την ευχή «περαστικά» προς τη δημοτική Αρχή Καλαμαριάς και την αναφορά ότι «χάθηκε πολύς χρόνος στο όνομα των μεγάλων συνθημάτων, ενώ το πλάνο για την αξιοποίηση της μαρίνας (Αρετσούς) προέβλεπε ήπια παρέμβαση», ο δήμος εξέδωσε μακροσκελή καυστική ανακοίνωση.

«Η αργκό που επέλεξε να χρησιμοποιήσει (...), πέραν της προσβολής μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης ενός ιστορικού δήμου της χώρας, δεν ταιριάζει στον διάλογο που οφείλει να γίνει για ένα μείζον θέμα, για το οποίο διαχρονικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η κοινωνία έχουν σαφή θέση που έρχεται σε αντίθεση με το “φαραωνικό” σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμος Καλαμαριάς σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της ρητορικής στελεχών και “κύκλων” του Υπερταμείου εναντίον του δήμου και όλων όσων αντιδρούν στο σχέδιο real estate για τη μαρίνα της πόλης».

Να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και του Υπερταμείου σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας Αρετσούς εντείνεται ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η δημοτική Αρχή με αίτημα την ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: