27.3.25

Κοροϊδία, εμπαιγμός και ψίχουλα για τον κατώτατο μισθό...



Στα 880 ευρώ το μήνα, αυξημένος δηλαδή κατά 50 ευρώ, θα ανέλθει ο κατώτατος μεικτός μισθός στην χώρα μας από 1 Απριλίου 2025, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το μεσημέρι στο πλαίσιο της σχετικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά μόλις 34 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί ουσιαστικά ο καθαρός κατώτατος μισθός: από 709 ευρώ σε 743...
Καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε, στην μεταμνημονιακά αναμενόμενη επάνοδο, του μόνου κεκτημένου κοινωνικά συναινετικού τρόπου καθορισμού των αποδοχών ανά κλάδο, δηλαδή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη και της ΕΦΣΥΝ, ότι η αύξηση επρόκειτο να προσεγγίσει το ποσοστό του 6%.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την αύξηση θα εισηγηθεί επίσημα ο Υπουργός Εργασίας και αυτή θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα μεταξύ των οποίων τα επιδόματα μητρότητας, γάμου και ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός μετά από την ανακοίνωση της αύξησης επιχείρησε για λόγους εντυπώσεων να την παρουσιάσει και με περισσότερους διαφορετικούς τρόπους. Π.χ. συνυπολογίζοντάς την στην συνολική αύξηση μεικτού ετήσιου κατώτατου μισθού από το 2019, αναφέροντας ότι αυτός αυξήθηκε κατά 2.730 ευρώ, δηλαδή ότι αυξήθηκε κατά 5 κατώτατους μισθούς – κάνοντας, βέβαια, εκείνον τον υπολογισμό, με μονάδα μέτρησης τον τότε μηνιαίο κατώτατο μισθό και μάλιστα καθαρό, δηλαδή τα 546 ευρώ. Και χωρίς βέβαια καμία αναφορά στις κολοσσιαίες αλλαγές που έκτοτε έχουν επέλθει στα έξοδα των πολιτών μετά την ενεργειακή και την πληθωριστική κρίση και την αισχροκέρδεια.

Ανέφερε εξάλλου ότι η αύξηση θα βελτιώσει το εισόδημα 575.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και 600.000 στο δημόσιο, θα επηρεάσει το μέσο μισθό ανεβάζοντάς τον στα 1.500 ευρώ μεικτά, θα μεγαλώσει τις αυξήσεις 3ετίας, και θα φέρει την Ελλάδα στην 11η θέση από τις 22 χώρες που διαθέτουν νομοθετική θέσπιση κατώτατου μισθού.

Παραδέχθηκε ανοικτά ότι η αύξηση δεν ανακουφίζει κατά το επιθυμητό όλες τις ανάγκες, την παρουσίασε όμως ως πειστήριο, πως τα βήματα που έγιναν ήταν τα μόνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταθερά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: