Σχέδιο τριών επιπέδων για να σπάσει το ΠΑΣΟΚ το φράγμα του 20% θέτει σε εφαρμογή ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη και η επιδίωξη συναίνεσης στα θεσμικά...
Με την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό των Θεοφανίων και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει σε εφαρμογή το τριών επιπέδων σχέδιό του για την πολιτική αλλαγή και την εμπέδωση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την εναλλακτική διακυβέρνηση. Για να το καταφέρει, έχει βάλει το τρένο της Χαριλάου Τρικούπη στις ράγες της «ανατρεπτικής αντιπολίτευσης», που, όπως ο ίδιος έχει εξηγήσει, είναι αυτή που στριμώχνει τη Ν.Δ. και επιτυγχάνει νίκες για τον λαό, δίνει μάχη για τα κοινωνικά ζητήματα και μπορεί στον τελικό προορισμό των εκλογών να φέρει το επιθυμητό νικηφόρο αποτέλεσμα.
Γράφοντας πριν από μερικές ημέρες για τους στόχους του 2025 είχε υποστηρίξει ότι θα είναι ακόμη μια χρονιά πολλαπλών προκλήσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη και σε έναν κόσμο που οι ανισότητες διευρύνονται, οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται και η ποιότητα της δημοκρατίας υποβαθμίζεται, «χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική φωνή που θα εκφράζει γνήσια και αποτελεσματικά τον κόσμο της εργασίας, τους πιο ευάλωτους και τα μεσαία στρώματα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση βουτηγμένη στην αλαζονεία και τη διαφθορά, που περιφρονεί τα προβλήματα των πολιτών». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις κοινωνικές συμμαχίες που θέλει κατά προτεραιότητα να «συνάψει» αλλά και απηύθυνε ένα κάλεσμα σε όσους επιθυμούν τη δημοκρατική εναλλαγή να βασίσουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ.
Πρωτοβουλίες
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί τις προσεχείς εβδομάδες να λάβει αποφάσεις και να συγκεκριμενοποιήσει μια στρατηγική που θα κάνει το αφήγημα του κεντροαριστερού φορέα πιο θελκτικό σε ευρύτερο κοινό και άρα μπορεί να ανεβάσει το κόμμα πιο πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% στις δημοσκοπήσεις, κλείνοντας ταυτόχρονα περαιτέρω την ψαλίδα με τη Ν.Δ. Ενα πρόσθετο κομβικό ερώτημα με το οποίο πρέπει να εξοικειώσει το ακροατήριό του είναι το γιατί να προτιμηθεί εκείνος αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, ένας δείκτης στις μετρήσεις που οφείλει να βελτιώσει ο κ. Ανδρουλάκης.
Οπως πολύ καλά πληροφορείται η «Εφ.Συν.», οι πρωτοβουλίες αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορούν θεσμικά ζητήματα που έχουν κυρίως έναν υψηλό συμβολισμό και εντάσσονται στο πεδίο των δυνητικών συναινέσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τέτοιες είναι η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η συνταγματική αναθεώρηση. Ακολουθούν οι παρεμβάσεις στο κοινοβουλευτικό τερέν, που αποτελεί και πρόσφορο έδαφος για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκ παραλλήλου θα «τρέχουν» οι δράσεις στην κομματική σφαίρα, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή βαρύτητα.
Πιο αναλυτικά, στην υπόθεση της προεδρικής εκλογής από το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να τηρηθεί η ισχυρή παράδοση που θέλει την παράταξη που κυβερνά να προτείνει πρόσωπο από τον αντίθετο προς αυτήν πολιτικό χώρο, για λόγους ισορροπίας στο πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ζητούν πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι το αποκλειστικό τους κριτήριο. Τα περιγραφόμενα γνωρίσματα αναφέρονται σε μια επιλογή που να μπορεί να υπηρετήσει την εθνική ενότητα, την πολιτική σταθερότητα και να εγγυάται τη θεσμική ομαλότητα. Αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη θα μελετήσουν την κυβερνητική πρόταση.
Δικαιοσύνη
Στο σκέλος της συζήτησης για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Ανδρουλάκης, θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση της Δικαιοσύνης από τον κυβερνητικό έλεγχο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εισηγηθεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης να διορίζεται από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία κομμάτων και όχι από το υπουργικό συμβούλιο. Επίσης, θα εισηγηθεί οι δικαστικοί να μην μπορούν να πάρουν δημόσιες θέσεις ευθύνης για μια τετραετία μετά την αφυπηρέτησή τους.
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ είναι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ενταθούν. Ποδαρικό στο «πρέσινγκ» στη Βουλή θα γίνει με την κατάθεση ερώτησης προς τον πρωθυπουργό -η πρώτη επίκαιρη του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα, τη συρρίκνωση της παραγωγής και τον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου. Οπως εξίσου έχει προαναγγελθεί, πρωτοβουλία θα υπάρξει και για ακόμα ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, το οποίο έχει διογκώσει το κόστος ζωής των πολιτών, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους.
Πρόκειται για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες ασφαλισμένοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν, αναγκάζονται να διακόψουν ασφαλίσεις υγείας που πλήρωναν μια ζωή προκειμένου να τις έχουν σε μια μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη ηλικία. Από τη Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλουν ευθέως για την εξέλιξη την κυβέρνηση της Ν.Δ., λέγοντας ότι με νόμο της άνοιξε τον δρόμο προς την ασυδοσία.
Τέλος, ετοιμάζεται να κατατεθεί και μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το οξύτατο πρόβλημα της πανάκριβης στέγης που ταλανίζει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.
Στρατηγική
Σημαντικές θα είναι εξάλλου οι αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση των δομών και της απεύθυνσης του κόμματος στη βάση, την αμφίπλευρη διεύρυνση, τις συγκλίσεις στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά, καθώς και τον χρονικό προσδιορισμό των εν λόγω ενεργειών τους εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ξεκινώντας από τα πιο άμεσα, εντός Ιανουαρίου σχεδιάζονται οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, στις οποίες θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η πολιτική στρατηγική. Για το ίδιο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις για τους τομείς και τους επικεφαλής τους, μέσα από μια καινοτόμο ανοιχτή διαδικασία υποβολής βιογραφικών που συγκέντρωσε το αυξημένο ενδιαφέρον των μελών και των φίλων.
Τα θεματικά – περιφερειακά συνέδρια θα λειτουργήσουν και ως πολιτικά εργαστήρια διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με πολίτες και στελέχη που έχουν αποχωρήσει είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη Ν.Δ. και προσβλέπουν σε συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ. Κατάληξη αυτής της μεγάλης πορείας προς την κοινωνία θα είναι το πολιτικό - προγραμματικό συνέδριο της άνοιξης, περίπου μετά το Πάσχα, όπου η φιλοδοξία είναι να διαμορφωθεί η τελική μορφή του κυβερνητικού προγράμματος. Το τακτικό συνέδριο του κόμματος είναι ο τελευταίος σημαίνων σταθμός, που θα ολοκληρωθεί με μια πανστρατιά για τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη των νέων κορυφαίων οργάνων αλλά και του γραμματέα.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου