Η επόμενη ημέρα στη Συρία -μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ- προβληματίζει την παγκόσμια κοινότητα και τις «μεγάλες δυνάμεις» που σπεύδουν στην περιοχή για να επηρεάσουν τις εξελίξεις με βάση τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους...
Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες δυτικών χωρών και χωρών της Μέσης Ανατολής συναντώνται σήμερα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Άσααντ Χάσαν αλ Σιμπάνι στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, στην πρώτη περιφερειακή συνάντηση που διεξάγεται για τη Συρία υπό το νέο καθεστώς.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έφτασε στο Ριάντ σήμερα το πρωί ενόψει της συνάντησης με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι αναμένεται επίσης να μετάσχει στις συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας βρίσκονταν όλοι στο Ριάντ για τη σημερινή συνάντηση, όπως και απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αραβικών και δυτικών χωρών αναμένεται να μετάσχουν στη διάσκεψη.
Η συνάντηση, η οποία θα επικεντρωθεί στη Συρία την εποχή μετά τον Άσαντ, γίνεται καθώς η νέα ηγεσία της ζητεί την άρση των κυρώσεων από τη Δύση ώστε να επιτραπεί η ανάκαμψη της χώρας.
«Φρένο» από την Αναλένα Μπέρμποκ
Οι κυρώσεις κατά των συμμάχων του πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα» στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία πρέπει να διατηρηθούν δήλωσε σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Το Βερολίνο πρότεινε μία «έξυπνη προσέγγιση» στις κυρώσεις, ώστε ο πληθυσμός της Συρίας να μπορεί να λάβει κάποιο είδος βοήθειας, δήλωσε η Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους στο Ριάντ, καθώς συμμετέχει μαζί με υπουργούς Εξωτερικών από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή σε μία περιφερειακή διάσκεψη για τη Συρία.
«Ο λαός της Συρίας χρειάζεται ένα άμεσο μέρισμα κατά τη μεταβατική περίοδο και συνεχίζουμε να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη στη Συρία, όπως πράτταμε σε όλα τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Θα διαθέσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα, καταφύγια έκτακτης ανάγκης, αλλά και ιατρική βοήθεια», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.
Υπόσχονται «φιλία» Συρίας - Λιβάνου
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι επαναβεβαίωσαν, χθες, από τη Δαμασκό ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να οικοδομήσουν δεσμούς στρατηγικής σημασίας, έπειτα από δεκαετίες «δύσκολων» σχέσεων μεταξύ τους.
Ο Σάρα ζήτησε «να ξεχαστεί» το «πνεύμα των παλαιών σχέσεων» και να «δοθεί μια ευκαιρία» στους δύο λαούς να οικοδομήσουν «θετικές σχέσεις (…) βασιζόμενες στο σεβασμό και την εθνική κυριαρχία των δύο κρατών».
Η Συρία ήταν επί τρεις δεκαετίες η κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο, όπου παρενέβη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1975-1990). Πολλές δολοφονίες Λιβανέζων πολιτικών αποδίδονται στο συριακό καθεστώς. Ο στρατός της αποσύρθηκε το 2005, λόγω των τοπικών και διεθνών πιέσεων με αφορμή τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.
Ενόχληση Τουρκίας για τη γαλλική... κινητικότητα
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους τη Γαλλία, την Παρασκευή, να μην προχωρήσει σε ανάπτυξη δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη» να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές» απειλές προ των πυλών της.
Το «λαβωμένο» Ιράν ανησυχεί για ανάφλεξη λόγω Τραμπ
Μερικές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που θα επιστρέψει στην προεδρία την 20ή Ιανουαρίου, το Ιράν προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον να μην προβεί σε λανθασμένες στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη στρατιωτική αναμέτρηση στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
«Προσέξτε, μην κάνετε στρατηγικά σφάλματα ή λάθος υπολογισμούς», ανέφερε ο Χουσέιν Σαλαμί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ.
Παρά τις δηλώσεις του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού, δυτικοί ειδικοί τονίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει βρεθεί τελευταία σε μειονεκτική θέση, ειδικά μετά τις εξελίξεις του πολέμου στον Λίβανο και την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου