Με ποια ιδιότητα θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας; ...Εχει και την ιδιότητα του πρωθυπουργού και την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να μην προκληθούν ρήγματα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Ως πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει τη συναίνεση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει επίσης η συνύπαρξή του με το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας να είναι ειρηνική, να μην του δημιουργήσει δηλαδή προβλήματα, παρά το γεγονός ότι με βάση το Σύνταγμα δεν έχει αρμοδιότητες. Πρόσωπο, απ’ αυτά που έχουν τεθεί στην κυκλοφορία εδώ και αρκετό καιρό, που έχει και τις τρεις προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Οπότε πρέπει να διαλέξει εκείνο που έχει τα περισσότερα από τα παραπάνω προσόντα.
Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχομένως και του διαγραμμένου Αντώνη Σαμαρά. Και ο κ. Τασούλας και ο κ. Σαμαράς προέρχονται από την ίδια πτέρυγα του κόμματος, είναι παιδιά του Ευάγγελου Αβέρωφ. Με τον κ. Τασούλα δεν θα αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης ζητήματα λειτουργίας του θεσμού. Ο κ. Τασούλας θα είναι ένας προβλέψιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μπει στον πειρασμό να εκφράσει διαφωνία με κινήσεις της κυβέρνησης, ακόμη κι αν κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, ούτε θα σχολιάσει αρνητικά ή με διφορούμενο τρόπο αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ευνοούν το καθεστώς. Δεν θα τον ψηφίσει όμως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, άρα τα περί ευρύτερης συναίνεσης πάνε περίπατο. Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τη συμπάγεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, επιθυμεί διακαώς να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσει. Με τον κ. Τασούλα δεν υπάρχει περίπτωση να το πετύχει. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τον στηρίξει, αν και τον είχε ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο νέος ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εγγυάται την εθνική ενότητα, τη θεσμική ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα. Δεν θα πει, δεν μπορεί να πει, «όχι» σε μια υποψηφιότητα Ευάγγελου Βενιζέλου -είναι ο πρώην αρχηγός του κόμματος-, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι με τον Βενιζέλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας η περίοδος συγκατοίκησης δεν θα είναι ανέφελη. Ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι ένας διακοσμητικός Πρόεδρος, θα παρεμβαίνει όποτε κρίνει ότι απαιτείται, και τον κ. Μητσοτάκη είχε ενοχλήσει πολύ η στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, που είναι σε εκκρεμότητα, και σε ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον ο κ. Βενιζέλος δεν θα ευλογήσει πρακτικές συγκάλυψης - κανόνας για τη Δεξιά που τον εφαρμόζει όποτε αισθάνεται ότι απειλείται.
Με λίγα λόγια, δεν θα είναι ένας δεδομένος και υπάκουος παίκτης, κι αυτό δεν αρέσει στον πρωθυπουργό ο οποίος έχει μάθει να κυβερνά χωρίς αντιρρήσεις και κυρίως χωρίς αντιστάσεις. Ο ναρκισσισμός του και η αλαζονεία του θα σκοντάψουν στα αναχώματα που θα στήσει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας με υπολογίσιμο πολιτικό εκτόπισμα και ισχυρό κύρος εντός και εκτός της χώρας. Γιατί λοιπόν να μπλέξει σε περιπέτειες σε μια φάση που τα πράγματα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του δεν πάνε και πολύ καλά; Περίπτωση έκπληξης υπάρχει; Δεν πρέπει να την αποκλείσουμε. Τι θα είναι έκπληξη; Να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου ή τον Λουκά Παπαδήμο ή τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά δεν θα συμφωνήσουν. Το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει; Τον κ. Παπαδόπουλο θα τον στηρίξει. Για την κ. Σακελλαροπούλου υπάρχουν και «ναι» και «όχι» στη Χαριλάου Τρικούπη. Για τον κ. Παπαδήμο θα προβληματιστούν.
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου