Η «μοίρα» και η κυβερνητική αμεριμνησία για τα μέσα σταθερής τροχιάς τα έφερε έτσι ώστε την ίδια ώρα που οι επιβάτες του «πιο σύγχρονου μετρό» στη Θεσσαλονίκη περπατούσαν στην υπόγεια στοά για να βρουν έξοδο στο φως, κάποιοι άλλοι επιβάτες στο τρενάκι του Πηλίου χρειάστηκε να περπατήσουν δύο χιλιόμετρα μετά τον εκτροχιασμό που συνέβη στο πρώτο δρομολόγιο μετά τα υποτιθέμενα έργα συντήρησης...
Τα δρομολόγια στον «μουτζούρη» του Πηλίου ξεκίνησαν και πάλι το περασμένο Σάββατο μετά από τρίμηνη διακοπή. Μάλιστα πριν διακοπούν τον Σεπτέμβριο, είχε δει το φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο του ΟΣΕ στο οποίο η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής κατέγραφε μεγάλες φθορές και ζητούσε διακοπή των δρομολογίων. Το έγγραφο εκείνο έφερε στο φως ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο ίδιος δηλαδή που είχε καταθέσει άλλη ερώτηση λίγο πριν από τα Τέμπη, τον Δεκέμβριο του 2022, δίνοντας την ευκαιρία στον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ.Καραμανλή να βγει στη Βουλή κουνώντας το δάχτυλο και ανερυθρίαστα να κατακεραυνώσει όσους θέτουν ζητήματα ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Τα εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ, με τα οποία η Διεύθυνση Συντήρησης διαπίστωνε τον περασμένο Αύγουστο μεγάλες φθορές στο τρενάκι του Πηλίου και ζητούσε διακοπή δρομολογίων
Οι απαντήσεις που δόθηκαν τότε είχαν εμφανή στόχο να καθησυχάσουν το κοινό καθώς η ιστορική γραμμή του Πηλίου, ανάμεσα στα Ανω Λεχώνια και τις Μηλιές, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής για το κοινό και η ζήτηση για τα δρομολόγια είναι υψηλή. Ετσι, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο προς Μηλιές που εκτελέστηκε κανονικά, ενώ το απόγευμα ο «μουτζούρης» πήρε τον δρόμο της επιστροφής.
Ομως στις 3.10 μ.μ., λίγο μετά την αναχώρηση από τις Μηλιές και αφού το τρενάκι είχε περάσει την ιστορική γέφυρα Ντε Κίρικο (αναφερόμενη στον δημιουργό της μηχανικό και πατέρα του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο), το πρώτο βαγόνι εκτροχιάστηκε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πρώτη η Hellenic Train, «στο πρώτο βαγόνι επέβαιναν 8 επιβάτες, οι οποίοι μετεπιβιβάστηκαν άμεσα και με ασφάλεια με τη συνδρομή του προσωπικού της Hellenic Train στα πίσω βαγόνια της αμαξοστοιχίας, η οποία μετέφερε συνολικά 37 επιβάτες, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός».
Σημειώνεται ότι στη γραμμή του Πηλίου, οι αμαξοστοιχίες, που είναι ηλικίας 130 ετών, κινούνται ούτως ή άλλως με μικρές ταχύτητες, οπότε ένας εκτροχιασμός θα ήταν δύσκολο να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, αν και σε αρκετά σημεία της χάραξης το τρένο περνά δίπλα από γκρεμούς και ρέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί επιβάτες αποφάσισαν να περπατήσουν τα περίπου 2 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στις Μηλιές.
Στη διαδρομή αυτή έπρεπε να περάσουν και πάνω από τη γέφυρα Ντε Κίρικο, ενώ η Hellenic Train τους πρόσφερε γεύμα πριν επιστρέψουν με λεωφορείο στα Ανω Λεχώνια. Η Hellenic Train ενημέρωσε επίσης ότι τεχνικοί της εταιρείας, που επέβαιναν στο τρένο, επανέφεραν το τρένο στις ράγες και το δρομολόγιο επέστρεψε χωρίς επιβάτες στα Ανω Λεχώνια. Η Hellenic Train, δηλαδή η εταιρεία που λειτουργεί το τρενάκι, έκλεισε την ανακοίνωση με μια ψυχρή δήλωση ότι «τα δρομολόγια θα ανασταλούν μέχρι νεωτέρας».
Δυόμισι ώρες αργότερα, ήρθε και η ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΣΕ, ο οποίος είναι αρμόδιος τόσο για τη συντήρηση της γραμμής όσο και των παλαιών συρμών. Ο ΟΣΕ, κατά την πάγια τακτική του, προσπάθησε αφενός να πει ότι «δεν συνέβη τίποτε», αφετέρου να μοιράσει ευθύνες σε άλλους παράγοντες. «Το προσωπικό του ΟΣΕ (σ.σ. και όχι της Hellenic Train όπως ανέφερε η άλλη ανακοίνωση) εντροχίασε το φορείο και με καθυστέρηση 130 λεπτών αφίχθη στον σιδηροδρομικό σταθμό Ανω Λεχωνίων» ανέφερε και υποσχόταν ότι την επόμενη μέρα θα ακολουθούσε «ενδελεχής έλεγχος, τόσο του συρμού, όσο και της σιδηροδρομικής γραμμής».
Αμέσως μετά, η ανακοίνωση του ΟΣΕ πρόσθετε: «Τονίζεται ότι όλο το τροχαίο υλικό είχε πρόσφατα συντηρηθεί και τις προηγούμενες ημέρες έγιναν επιτυχώς οι προβλεπόμενες δοκιμές, με την παρουσία και προσωπικού της Hellenic Train, χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό πρόβλημα». Γίνεται εμφανής η πρόθεση του ΟΣΕ να μοιράσει ευθύνες προς την πλευρά της Hellenic Train αφού το δικό της προσωπικό ήταν παρόν στις δοκιμές και δεν διαπίστωσε «το παραμικρό».
Πάντως, ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώης Τερεζάκης, τα περιέγραφε διαφορετικά όταν στις 4 Οκτωβρίου 2024 απαντούσε στην ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου: «Ο ΟΣΕ διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό και την τεχνογνωσία προκειμένου να προβαίνει στις αναγκαίες συντηρήσεις και αποκαταστάσεις βλαβών του τροχαίου υλικού Τρένου Πηλίου. Το εν λόγω προσωπικό έχει εκπαιδευθεί στο υπόψη τροχαίο υλικό, ήδη από την αρχική παραλαβή από τον Οργανισμό των συγκεκριμένων ελκτικών μονάδων (1999), ενώ έκτοτε απασχολείται αποκλειστικά με τους ελέγχους και τη συντήρηση του υπόψη τροχαίου υλικού».
Επίσης, στην ανακοίνωση του περασμένου Σαββάτου, ο ΟΣΕ υποσχόταν να προβεί σε πόρισμα και να το στείλει στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και την Αρχή Διερεύνησης (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) «με στόχο την πλήρη εξακρίβωση των αιτίων του εκτροχιασμού». Σημειωτέον, πάντως, ότι όταν κατατέθηκε η ερώτηση Μεϊκόπουλου τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΡΑΣ αρνήθηκε να λάβει θέση ως αναρμόδια καθώς το τρενάκι του Πηλίου δεν διαλειτουργεί με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το πιο ουσιαστικό είναι ότι ο εκτροχιασμός του περασμένου Σαββάτου συνέβη την πρώτη μέρα επανέναρξης των δρομολογίων και αφού είχε μεσολαβήσει ο θόρυβος με τις αποκαλύψεις από το εσωτερικό έγγραφο που αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε:
● Κόπωση και φθορές στο τροχαίο υλικό και συγκεκριμένα στις επιβατάμαξες λόγω των συνεχών καθημερινών δρομολογίων.
● Φθορές στις εξωτερικές σιδηροτροχιές των κλειστών καμπυλών που εκδηλώνονται με την παρουσία στρώματος ρινισμάτων σιδήρου επί των στρωτήρων στην εσωτερική παρειά της σιδηροτροχιάς.
● Μετακίνηση των ξύλινων στρωτήρων ένθεν και ένθεν των μικρών γεφυριδίων πλάτους έως 1 μέτρου που δεν έχουν μεταλλικό φορέα. Η μετακίνηση γίνεται προς το κέντρο και προκαλείται λόγω των φορτίων από τη διέλευση των συρμών.
● Κάλυψη των σιδηροτροχιών με φερτά υλικά σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη βροχόπτωση στην περιοχή.
Τα δρομολόγια στο τρενάκι του Πηλίου είχαν διακοπεί επίσης τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά τη θεομηνία «Ντάνιελ» και ξαναξεκίνησαν τον Μάιο με μία ανακοίνωση από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη, που εξήρε το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξασφάλισε κονδύλι 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για τα απαιτούμενα έργα.
Ομως, όταν η Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής εντόπιζε τα προβλήματα το καλοκαίρι, τόνιζε ότι τα δρομολόγια πρέπει να σταματήσουν «εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω φθινοπώρου και της επικείμενης μεγάλης εργολαβίας που θα εγκατασταθεί στη γραμμή». Ακολούθησαν οι εγγυήσεις από πλευράς ΟΣΕ και ο... εκτροχιασμός.
Άρης Χατζηγεωργίου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου