Υπό κατάρρευση είναι η κυβέρνηση στη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
Έτσι, η κρίση που είχε ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου θα κορυφωθεί με τις πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου και παρ΄ότι είναι βέβαιο πως που η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα προσπαθήσει να βάλει εμπόδια στις εργασίες την ερχόμενη εβδομάδα, αυτά που θα ακολουθήσουν στο πολιτικό σκηνικό είναι εύκολο να προβλεφθούν...
Το Σύνταγμα, -που σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την αναταραχή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (η οποία συνέβαλε στην άνοδο των Ναζί) - περιέχει μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στο να αποσυντεθεί η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο σταθερά και ομαλά.Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Όταν ο Σολτς βρεθεί ενώπιον της γερμανικής Βουλής τη Δευτέρα, η πλειοψηφία των 733 βουλευτών της χώρας αναμένεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον κεντροαριστερό πολιτικό.
Η απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης είναι ένα διαδικαστικό και απαραίτητο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, αφού ο πολυδιασπασμένος τρικομματικός συνασπισμός του Σολτς έπεσε τον περασμένο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Σολτς θα κάνει αρχικά μια 25λεπτη δήλωση, στην οποία αναμένεται να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Την ομιλία του θα ακολουθήσει κοινοβουλευτική συζήτηση διάρκειας περίπου 2 ωρών, μετά την οποία οι βουλευτές θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποσύρουν ή να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του καγκελαρίου.
Είναι προκαθορισμένο το αποτέλεσμα;
Παρ΄ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, ο Σολτς είναι πολύ πιθανό να χάσει την ψηφοφορία. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο ελπίζει και ο ίδιος.
Το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει κάτι απρόβλεπτο είναι το ακροδεξιό AfD, το οποίο είναι γνωστό για τις απροσδόκητες, τακτικές κινήσεις του σε προηγούμενες ψηφοφορίες.
Ορισμένοι από τους βουλευτές του έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Σολτς επειδή φοβούνται ότι ο πιθανός επόμενος καγκελάριος, ο Φρίντριχ Μερτς από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), θα μπορούσε να βυθίσει τη Γερμανία σε πόλεμο, καθώς υποστηρίζει περισσότερο την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, απ΄ότι κάνει σήμερα ο Σολτς.
«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δω τον κ. Μερτς σε θέση ευθύνης», δήλωσε ο Τζούργκεν Πολ, ο πρώτος βουλευτής του AfD που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Σολτς. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός από τους 76 βουλευτές του AfD θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Το AfD είναι αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που πιθανότατα θα το καθιστούσε τη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές - οπότε έχει συμφέρον να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Πρασίνων φαίνεται ότι θα χαλάσουν πιθανές ακροδεξιές «εκπλήξεις» καλώντας τους βουλευτές τους να απέχουν από την ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν όλοι οι βουλευτές του AfD και η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα του Σολτς, στηρίξουν τον καγκελάριο, δεν θα έχει και πάλι την πλειοψηφία...
Politico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου