Η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων...
Κοινή επωδός σε συνάξεις, τα τελευταία χρόνια, είναι η αναζήτηση ενός “θησαυρού” ή καλύτερα του ονείρου του “εύκολου πλουτισμού” στον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Σε παρέες, τους τελευταίους μήνες, αν άκουγες, κάπως πως, τις κουβέντες, θα νόμιζες ότι βρισκόσουν στο κλίμα της χρηματιστηριακής παραζάλης του ‘99, που τότε κεντρικό ήταν, το ποιες μετοχές έδιναν πλούτο.
Τώρα το “μενού” έχει αλλάξει κι όλοι παλεύουν να βρουν βηματισμό αναζητώντας μια “θέση” κάτω από τον “ήλιο” των crypto. Τι είναι, όμως, τα κρυπτονομίσματα, που τόσο λόγος γίνεται και γιατί άραγε “θυμίζουν” “El Dorado”, ειδικά στην σημερινή συγκυρία, που το πλέον γνωστό, το Bitcoin, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα αποδόσεων;
Τι είναι, όμως, το κρυπτονόμισμα;
Με βάση αναλυτές και γνώστες, τα κρυπτονομίσματα είναι απότοκα της ψηφιακής εποχής, με τις νέες τεχνολογίες, με τις άκρως αποκεντρωμένες δομές, αλλά και τη χρήση των αλγορίθμων. Καθώς ανταλλάσσονται και χρησιμοποιούνται για την αγορά υπηρεσιών ή αγαθών ή και νομισμάτων αποτιμώνται και βέβαια σε αξίες παραδοσιακών νομισμάτων, όπως το δολάριο.
Οι crypto τεχνικές απαιτούν ενέργεια
Το ενδιαφέρον είναι ότι για να “κλειδώσει” η ασφάλειά τους, αλλά και να “χτιστούν” νέες μονάδες νομίσματος αξιοποιούνται κρυπτογραφικές τεχνικές και αλγόριθμοι κρυπτογράφησης. Κάτι, που απαιτεί χρήση “υπερυπολογιστών” και άρα ενέργειας. Γιαυτό είναι ενδεικτικό με βάση εκτιμήσεις μελέτης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA) για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων απαιτείται από το 0,2% έως το 0,9% της παγκόσμιας ζήτησης για ρεύμα. Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 0,2% της παγκόσμιας.
Η ψηφιακή τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα
Όπως αναφέρθηκε, για τα κρυπτονομίσματα αξιοποιούνται αλγόριθμο και “αλυσίδες” αποκεντρωμένων δομών. Ουσιαστικά αξιοποιούνται τεχνολογίες Blockchain, δηλαδή μπλοκ δεδομένων που συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε μπλοκ περιέχει μια σειρά από δεδομένα και το σύνολο αυτών των μπλοκ δημιουργεί μια αλυσίδα μπλοκ.
Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, η τεχνολογία blockchain εφαρμόζεται ως εξής: κάθε μπλοκ περιλαμβάνει ένα σύνολο συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί με κρυπτονομίσματα. Οι συναλλαγές αυτές επαληθεύονται ανεξάρτητα από κάθε μέλος του δικτύου. Κάθε νέο μπλοκ που δημιουργείται πρέπει να επαληθεύεται από όλους τους κόμβους πριν επικυρωθεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την παραποίηση του ιστορικού των συναλλαγών.
Μια βασική αρχή για τα κρυπτονομίσματα είναι και οι “εξορύξεις” (Cryptomining) Οι κρυπτο-εξορύξεις είναι η διαδικασία απόκτησης κρυπτονομισμάτων μέσα από επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και εξισώσεων με τη χρήση, όπως αναφέρθηκε, υπερυπολογιστών. Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει την συλλογή και την εξακρίβωση συναλλαγών. Μάλιστα, τα κρυπτονομίσματα βγαίνουν μέσω της ολοκλήρωσης των εξακριβώσεων. Όποιος λύσει πρώτος το πρόβλημα θα ανταμειφθεί με ένα κρυπτονόμισμα.
Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο βασικές έννοιες στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Κέρματα και μάρκες. Το νόμισμα αναφέρεται στη βασική μονάδα του δικτύου. Για το Bitcoin, είναι το BTC (Bitcoin). Στο δίκτυο Ethereum, το νόμισμα είναι το Ether. Ορισμένες αλυσίδες μπλοκ, όπως το Ethereum, επιτρέπουν τη δημιουργία άλλων “κρυπτονομισμάτων”, πιο συγκεκριμένα tokens (μάρκες), εντός του δικτύου τους.
Ο “πατέρας” και το μυστήριο
Κεντρική θέση, πάντως, σε αυτή τη νέα πραγματικότητα έχει, πάντως, το Bitcoin που είναι το πλέον γνωστό και παλαιό κρυπτονόμισμα. Και ως βασική αλλά και συνάμα μυστηριώδης μορφή πίσω από αυτό προβάλλει ο Σατόσι Νακαμότο, δημιουργός του Bitcoin, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά και ακόμη περισσότερα ακούγονται. Η ταυτότητά του είναι άδηλη και θολή, κάτι που τροφοδοτεί σενάρια για το ποιος ή ποια πραγματικά είναι ή αν και αυτό το ίδιο το όνομά του υπάρχει ή ακόμη – ακόμη εάν πίσω από αυτό κρύβονται μυστικές υπηρεσίες.
Με βάση, πάντως, όσα έχουν αναφερθεί, από ανοιχτές πηγές, το εν λόγω κρυπτονόμισμα ξεκίνησε στις αρχές του 2009, αλλά δύο χρόνια αργότερα εξαφανίστηκε ως παρουσία. Ο Σατόσι Νακαμότο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008, όταν δημοσίευσε ένα έγγραφο σε μια λίστα αλληλογραφίας κρυπτογραφικής τεχνολογίας που παρουσίαζε ένα σύστημα που είχε ονομάσει Βitcoin. Θα λειτουργούσε ως μια μορφή ψηφιακών μετρητών, που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να στείλουν χρήματα χωρίς να εμπλέκουν οποιοδήποτε είδος τράπεζας, πραγματοποιώντας και λαμβάνοντας, έτσι, πληρωμές εντελώς ανώνυμα.
Όπως επισημαίνει o ενημερωτικός ιστότοπος Vox, υπήρχε ένας ξεκάθαρος ιδεολογικός στόχος μέσα από τα όσα προώθησε ο Νακαμότο, να διατηρηθεί, δηλαδή, ένα οικονομικό αρχείο μακριά από την επιτήρηση και την πρόσβαση ισχυρών αρχών, είτε πρόκειται για μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες είτε για την κυβέρνηση. Αυτό εκλαμβάνεται, ως εχέγγυο προσωπικής ελευθερίας.
Έτσι, με βάση όσα αναφέρονται, σε μια ανάρτηση στο φόρουμ το 2009, ο Νακαμότο έγραψε ότι «το βασικό πρόβλημα με το συμβατικό νόμισμα» ήταν η «εμπιστοσύνη», εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τόσο σημαντικά στοιχεία, όπως το οικονομικό μας ιστορικό, στις τράπεζες. Κάτι που όμως σήμερα και οι ίδιες οι τράπεζες το αναδεικνύουν από την πλευρά τους, στο φόντο της συζήτησης για τα κρυπρτονομίσματα, όπως θα δούμε παρακάτω.
Αυτό, λοιπόν, το πολύ ενδιαφέρον “στόρυ” ψηλαφεί μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ της ΗΒΟ από τον σκηνοθέτη Κάλεν Χόμπακ, με τίτλο «Money Electric: The Bitcoin Mystery». Όπως υποστηρίζει, η εύρεση του μυστηριώδους εμπνευστή του Bitcoin είναι θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Νακαμότο είναι ο 39χρονος Καναδός προγραμματιστής που ασχολείται με το Βitcoin, Πίτερ Τοντ. Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ, ο Τοντ και άλλες εξέχουσες «φωνές» της κοινότητας κρυπτονομισμάτων διέψευσαν τη θεωρία του Χόμπακ. Σύμφωνα με αυτούς, ο Νακαμότο παραμένει αίνιγμα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι το Bitcoin που είναι μακράν το κορυφαίο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 1,3 τρισ. δολάρια. Και βέβαια, εάν είναι αληθείς οι αναφορές ότι ο Νακαμότο μπορεί να κατέχει έως και 1,1 εκατομμύριο Βitcoins, θα μπορούσε να έχει μια περιουσία άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον έναν από τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Forbes.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου