Μια ωραία συζήτηση, σε μια ωραία ατμόσφαιρα, με ωραίες εικόνες επικοινωνιακής πολιτικής, όλα πολύ ωραία ενταγμένα στο αγαθό πνεύμα των ημερών. Κατά τ’ άλλα, η πολυαναμενόμενη (;) ανακοίνωση της «Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο», χθες, στο Ωδείο Αθηνών, περιορίστηκε στις δύο ήδη εξηγγελμένες ψηφιακές εφαρμογές –για γονείς και ανήλικους χρήστες– και στην, επίσης γνωστή, άποψη του πρωθυπουργού ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση...
Ωραία λόγια και χρήσιμα, η αλήθεια. Αυτονόητα, βέβαια, και πολύ λίγα για μια «εθνική στρατηγική»...Είναι, όμως, τόσο υποσχετικά όσο χρειάζεται για να δοθεί το «παρών» από μια κυβέρνηση. Και με κατιτίς παραπάνω. Την καθιέρωση της «Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη» και αντίστοιχης Πανευρωπαϊκής Ημέρας (!). Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πει ότι θα το προτείνει στην Ε.Ε.
«Μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μια λύση; Αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτελεσματικό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει διεθνώς το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα του ψηφιακού εθισμού των εφήβων. Και συμπλήρωσε: «Οι γονείς έχουν μερίδιο ευθύνης στο να θέσουν όρια στα παιδιά τους αλλά να δούμε και ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους».
Πρότεινε μάλιστα «να εντάξουμε την Ελλάδα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και βέβαια να θέσουμε τις τεχνολογικές εταιρείες προ των ευθυνών τους». Πρόσθεσε: «Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι φτιαγμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε στην πλατφόρμα. Ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνεται. Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες».
Πάρκο και... πορτοφόλι
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, οι δύο εφαρμογές είναι οι εξής:
● Parco.gov.gr. Θα βγει άμεσα στον αέρα και είναι «ένα εργαλείο που θα συμβουλεύει τους γονείς». Μπορούν να ρυθμιστούν: ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης.
● Kids Wallet. Ενα ψηφιακό πορτοφόλι για τα παιδιά. «Θα λειτουργεί παράλληλα ως εργαλείο γονικού ελέγχου και θα πιστοποιεί την πραγματική ηλικία του χρήστη. Ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει από μία έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της πλατφόρμας». Και οι δύο εφαρμογές απαιτούν προεγκατεστημένες επιλογές στις συσκευές.
● Η καθιέρωση ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη. Η δυνατότητα σε γονείς ή κηδεμόνες να παρεμβαίνουν στη χρήση των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά κάτω των 15. «Ο έλεγχος της ηλικίας θα γίνεται από τους παρόχους και το αδιάβλητο θα διασφαλίζεται μέσω του Kids Wallet» επισημάνθηκε.
Θα μπορούσε να είναι μια ημερίδα (και) με επιστήμονες αλλά ελλείψει νέων πολιτικών ανακοινώσεων η εκδήλωση μετατράπηκε σε μια συζήτηση χαλαρής πολιτικής κοσμικότητας, πλην φιλότιμη. Και σε σκηνικό από τα αγαπημένα του πρωθυπουργού. Ενα μικρό σαλόνι διαλόγου, δίπλα σε νέους. Εν προκειμένω, μια 16χρονη. Κοινό, οι πολλοί συναρμόδιοι υπουργοί και άλλοι καλεσμένοι.
Το θέμα, όμως, είναι πολύ σοβαρό, καθώς αφορά πλέον τη «δημόσια υγεία». Ηδη έχει διαπιστωθεί ότι οι έφηβοι ξεπερνούν τους τεχνολογικούς περιορισμούς, ότι οι γονείς δεν τα καταφέρνουν στον έλεγχο και οι αποσπασματικές και βιαστικές προσεγγίσεις από τα κράτη δεν αρκούν για το καταιγιστικά διογκούμενο πρόβλημα...
Άννα Ανδριτσάκη - Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου