Παρά την επικοινωνιακή διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, κρίνοντας από τα βρετανικά δημοσιεύματα, είναι πολύ αμφίβολο ότι το ζήτημα του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων συζητήθηκε μεταξύ του Ελληνα και του Βρετανού πρωθυπουργού στη συνάντησή τους στο Λονδίνο, πολλώ δε μάλλον ότι ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες πως η βρετανική κυβέρνηση δεν... θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου.
Σύγχυση προκάλεσε χθες η απόλυτη διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικών και αγγλικών διαρροών και δημοσιευμάτων ως προς το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του εάν αυτό όντως -και πώς- συζητήθηκε μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού ομολόγου του Κιρ Στάρμερ στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο, ακόμα κι αν δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Βρετανό πρωθυπουργό έγιναν πράγματι χθες ή ήταν επανάληψη παλαιότερης θέσης του κι αν επρόκειτο τελικά για νέα και θετική μάλιστα εξέλιξη, όπως τη μετέδωσαν ελληνικά ΜΜΕ, ή απόδειξη στασιμότητας. Τα γεγονότα, πάντως, έτσι όπως τα διαβάσαμε στον βρετανικό Τύπο, ενισχύουν την εντύπωση ότι, ενώ το θέμα συζητήθηκε ελάχιστα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ή, το πιθανότερο, καθόλου, η ελληνική πλευρά επιδιώκει και πάλι μια, εσωτερικής κατανάλωσης, επικοινωνιακή διαχείριση και συντήρηση της υπόθεσης με όρους, επικοινωνιακού πάντα, εφέ.
Για παράδειγμα, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ήδη από το βράδυ της Δευτέρας επικαλούνταν δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του Στάρμερ ότι τα Γλυπτά «δεν θα ήταν στην ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού» κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη και ότι «η θέση μας για τα “Ελγίνεια” δεν έχει αλλάξει: Παραμένει θέμα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα», χθες σε ελληνικά μέσα προβλήθηκε ότι ο Στάρμερ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου. Είπε κάτι τέτοιο χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός; Πάντως αυτό αποτιμούσαν ελληνικά ΜΜΕ ως εντελώς νέα και θετική εξέλιξη. Στον αντίποδα, εντύπωση προκαλεί η χθεσινή επισήμανση-καρφί του BBC, σύμφωνα με την οποία «στον επίσημο απολογισμό της συνάντησης από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα, αν και η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει»!
Διαπραγματεύσεις
Στο ίδιο δημοσίευμα του BBC φιλοξενούνταν δηλώσεις της καθηγήτριας Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Ειρήνης Σταματούδη, που γνωρίζαμε ότι διεξήγε κατά καιρούς εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΠΟ διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα πολιτιστικών θησαυρών από μουσεία και συλλέκτες του εξωτερικού και ότι μετείχε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο υπουργείο Πολιτισμού.
Για την κ. Σταματούδη γνωρίζουμε επίσης πως έχει διατελέσει διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, από όπου αποπέμφθηκε επί Μυρσίνης Ζορμπά, και πως διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις με τη νυν υπουργό Πολιτισμού επανήλθε άμεσα το 2019 για να τοποθετηθεί από την κ. Μενδώνη ως πρόεδρος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα κατ’ αρχάς και μετά ως μέλος της Επιτροπής για τα Γλυπτά - ενώ παρεμπιπτόντως είναι και σύζυγος του τέως υφυπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Αγγελου Συρίγου.
Η κ. Σταματούδη λοιπόν, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, λειτούργησε κάπως... πυροσβεστικά για την ελληνική πλευρά εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μια συμφωνία είναι κοντά» - αν και όπως επισήμανε η ιστοσελίδα του BBC, «δεν ήταν σίγουρη αν είναι “αρκετά κοντά”». Επισήμανε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια “πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία”, η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει η γκαλερί που θα έμενε κενή σε περίπτωση επιστροφής».
Εννοούσε προφανώς τη λύση που περιγράφει ο νομικός όρος «deposit», «παρακαταθήκη» δηλαδή, όπως την έχει διατυπώσει η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΜΚΟ του επιχειρηματία Γιάννη Λέφα «Parthenon Project» που προβλέπει, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν: α) επαναπατρισμό των Γλυπτών, χωρίς η Ελλάδα να αναγνωρίσει κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο, με συνθήκες μακρόχρονης παραμονής που θα απειληθεί μόνον εάν ζητηθεί η επιστροφή των παρθενώνιων από τη βρετανική πλευρά και β) σε ανταπόδοση η Duveen Gallery στο Βρετανικό Μουσείο θα μετατραπεί σε Hellenic Gallery και εκεί θα φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις με τα αρχαιολογικά αριστουργήματα που θα στέλνει ως 6μηνα δάνεια η Ελλάδα κυρίως από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, π.χ. τον «Τζόκεϊ» του Αρτεμισίου (το χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών), τη χρυσή προσωπίδα του Αγαμέμνονα κ.ά.
Αλλωστε και η κ. Σταματούδη τόνισε στο BBC ότι «οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι “μυστικές”», προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι αφορούν «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».
Αισιοδοξία
Ανάλογες δηλώσεις εσωτερικής όμως διαχείρισης και αξιοσημείωτης διπλωματικότητας έκανε χθες και η υπουργός Πολιτισμού στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα που θα κλείσει από τη μια στιγμή στην άλλη, ότι «γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα» και ότι «είναι σημαντικό να βρεθούν αυτά τα σημεία στα οποία μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη, χωρίς να θίξουν τις κόκκινες γραμμές τους». Φυσικά η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης τονίζοντας: «Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμασταν με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως».
Ναταλί Χατζηαντωνίου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου