27.12.24

Η Συρία «παγώνει» τα ελληνοτουρκικά...



Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική διπλωματία μετά την έντονη φημολογία που επικράτησε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στη γείτονα σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου από την τουρκική πλευρά για επικείμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, με πιθανή συμμετοχή και του ψευδοκράτους...

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με δήλωση που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Αυστρία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, η επίμαχη περιοχή εφάπτεται με ευρωπαϊκά σύνορα. Επιπρόσθετα, διπλωματικές πηγές τόνιζαν από την πρώτη στιγμή πως η κατάσταση στη Συρία είναι μεταβατική και δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, ενώ πρόσθεταν πως η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και όλες τις γειτονικές χώρες και με την Ε.Ε., παρακολουθώντας στενά το θέμα.

Στον αντίποδα έμπειροι αναλυτές των διεθνών θεμάτων με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» συνέδεσαν τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού που έβαλε «στον πάγο» τον ελληνοτουρκικό διάλογο με τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Παρότι όπως υποστήριξαν η ενδεχόμενη οριοθέτηση μπορεί να μην παραγάγει σοβαρά νομικά αποτελέσματα, αφού στερείται νομιμοποιητικής βάσης, πάρα ταύτα η όξυνση που θα προκαλέσει η εξέλιξη αυτή στην ελληνοτουρκική προσέγγιση θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω την εμβάθυνση του διαλόγου, με σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα, καθώς, όπως σχολίασαν, η στρατηγική της απραξίας στην ελληνική εξωτερική πολιτική έβλαψε διαχρονικά τα ελληνικά συμφέροντα.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης σταχυολόγησαν μια σειρά από εθνικούς στόχους που ακυρώθηκαν ή εμποδίστηκαν κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης επί του πεδίου από ενέργειες της Τουρκίας και εξαιτίας της όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών την επίμαχη κάθε φορά περίοδο. Η εξόρυξη πετρελαίου έξω από τον Πρίνο ακυρώθηκε από τις κρίσεις του «Χόρα» και του «Σισμίκ».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων και η πολιτική να γίνουν κατοικήσιμα τα μικρά νησιά ακυρώθηκαν επί της ουσίας, όπως υποστηρίζουν, από την κρίση των Ιμίων. Ακόμη, επισήμαναν πως η ανακήρυξη της ΑΟΖ στη βάση του νόμου Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ και ο αγωγός Eastmed ακυρώθηκαν στην πράξη από τις απειλές της Τουρκίας, από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και από το «Oruc Reis», ενώ στο σήμερα, πίσω από την κρίση στην Κάσο οι ίδιες πηγές διαβάζουν τη σαφή προσπάθεια της γειτονικής χώρας να ακυρώσει τον σχεδιασμό των θαλάσσιων πάρκων και της πόντισης καλωδίων από Ελλάδα και Κύπρο, επιδιώκοντας να επιβάλει την αντίληψη που θέλει καμία εργασία να μην μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Αντιδράσεις

Τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξουν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα το πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του υποστήριξε πως μια επικείμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, με πιθανή συμμετοχή και του ψευδοκράτους, συνιστά μια νέα σοβαρότατη απόπειρα παραβίασης του Δικαίου της Θάλασσας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα η Κουμουνδούρου ζήτησε η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της να στηρίξει τη σύγκληση Διάσκεψης Ε.Ε.-χωρών Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Τουρκίας εάν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: