13.12.24

«Ο Μητσοτάκης την πάτησε από τον Σαμαρά...»




Nέα πολιτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», με ξεχωριστή σημασία και πολλαπλά μηνύματα προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση.


Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς πολεμικές συνθήκες, τη Μεταπολίτευση, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις διεργασίες στην Αριστερά...

με σαφείς αιχμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κατακερματισμό που υπάρχει.

«Το να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 120 ψήφους από το κοινοβούλιο, ευτελίζει τον θεσμό», ισχυρίστηκε θυμίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2019. «Αν το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα», πρόσθεσε με το βλέμμα στην εκλογή νέου ΠτΔ, τον Φεβρουάριο 2025.

«Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι κακό και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα, ακόμα και για το κυβερνών κόμμα», σημείωσε ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των προοδευτικών κομμάτων, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, σχολίασε σκωπτικά πως «έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έκανε τίποτα για να ανέβει», ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, επικρίνοντας τη δήλωση πως «μόνο με τις συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα».

«Η χώρα πήγε μπροστά και με συγκρούσεις», τόνισε, αναδεικνύοντας ιστορικά παραδείγματα της Μεταπολίτευσης. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι ισχυρή αντιπολίτευση, σοβαρή, εμπεριστατωμένη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας παραδεχόμενος το έλλειμμα που καταγράφεται.

«Για να μην αδικώ τον κ. Ανδρουλάκη. Είδα πως αυτή την εικόνα χθες τη διόρθωσε. Είπε "δεν θα συγκυβερνήσω με τη ΝΔ όσο είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ". Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν αρκεί να ξορκίζεις κάτι που θα έρθει στο τέλος ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, εάν δεν κινηθείς σε μία άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορώντας επί της ουσίας τον Νίκο Ανδρουλάκη πως δεν έχει προσεγγίσει τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με διάθεση διαλόγου και συγκλίσεων.

«Τι γίνεται την επόμενη ημέρα;»

Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε τα τρία ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα, μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Όπως είπε υπάρχουν τρία σενάρια:

  •     Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη με τα κόμμα της άκρας δεξιάς
  •     Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ
  •     Συγκυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων


Υπογράμμισε πως οι ηγεσίες των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να εργαστούν από τώρα, σε αυτή την κατεύθυνση, εάν επιθυμούν μία προοδευτική διακυβέρνηση. Αλλιώς, θα επικρατήσει ένα από τα δύο άλλα σενάρια. «Το πρόβλημα δεν είναι να επανασυγκολλήσεις κομμάτια. Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο», συμπλήρωσε.

Πώς θα έρθουν κοντά οι προοδευτικές δυνάμεις

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν μιλάει για την ανάγκη «Λαϊκού Μετώπου» -ζήτημα που έχει θέσει εμφατικά στο δημόσιο διάλογο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης- ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «όχι, δεν μιλάω για Λαϊκό Μέτωπο. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της χαρακτηριστικά».

Και διευκρίνισε: «Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει πρώτα απ' όλα να υπάρξει μία αναζήτηση και συζήτηση για το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στα μεγάλα θέματα: Εξωτερική πολιτική, Οικονομική πολιτική, Κοινωνική πολιτική, Κράτος Δικαίου. Και από εκεί και πέρα μπορεί να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για μετεκλογικές ή και προεκλογικές συνεργασίες. Αλλά αυτό που λέω πρωτίστως είναι συζήτηση πάνω στις πολιτικές, εναλλακτικές πολιτικές και αντιπολίτευση. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα σήμερα», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Nα πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές

«Πρέπει να πάμε στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές: Το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας των νησιών. Το ζήτημα της ασφάλειας των νησιών και την ενότητα του αιγιακού χώρου, με την έννοια ότι δεν μπορεί ελληνικό νησί να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε τουρκική υφαλοκρηπίδα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Πριν πάμε όμως στη Χάγη, πρέπει να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα. Γιατί αν δεν τα ορίσεις, μπορεί η Χάγη να στα προσδιορίσει και να στα αφήσει στα έξι ναυτικά μίλια», προειδοποίησε. «Με προβληματίζει γεγονός ότι καταργήθηκαν διερευνητικές. Ο διάλογος με την Τουρκία  πρέπει να διεξάγεται με όρους υπευθυνότητας, γνώσης και διαφάνειας. Στόχος μας να μεγαλώσει η χώρα, διατηρώντας την ειρήνη και την ευημερία στη περιοχή», πρόσθεσε αναφερομένος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι»

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως ένα διπλωματικό επίτευγμα των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης, σημείωσε ότι «έληξε μια 27ετή διαμάχη». Εναπόκειται στις επόμενες κυβερνήσεις να διατηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη σχέση και τη Συμφωνία, πρόσθεσε με νόημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη στάση που είχε κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «η συντηρητική παράταξη αρέσκεται επί χρόνια στο σπορ, να κατηγορεί για μειοδοσίες».

«Είναι διαφορετικό όλοι να κατανοούμε ότι υπάρχουν διαφορές στρατηγικής [...] και διαφορετικό, με την πρώτη ευκαιρία, να επικαλούμαστε εθνική προδοσία, εθνική μειοδοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά θυμίζοντας τη ρητορική που είχε επικρατήσει κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 2018-19.

Ακολούθως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας μετά και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα έρχεται ο κύριος Σαμαράς και βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν χέρι-χέρι μαζί του σε αυτή την οξύτατη και λαϊκιστική στάση, και τον κατηγορεί ότι "η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο των απατεώνων"».

«Να θυμηθώ κάτι που έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης που ήταν θυμόσοφος. Έλεγε: "όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι". Έτσι την πάτησε ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Σαμαρά. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε και αυτό θα είναι ένα επίτευγμα που θα αναδείξει την ανωτερότητα του πολιτικού συστήματος, να αντιπαρατιθέμεθα χωρίς να χρησιμοποιούμε όρους που μένουν ως πληγές στην πολιτική ζωή του κόσμου και δημιουργούν ένα κλίμα αφόρητης τοξικότητας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας...

Εφ.Συν. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: