30.12.24

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Μητσοτάκη...


...για τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων...
 
Τις πρώτες αντιδράσεις έφεραν τα κυβερνητικά μέτρα που επιχείρησε ο πρωθυπουργός να επεξηγήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο...


Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μεγάλη καθυστέρηση» από την κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακή διαχείριση» αλλά από «σοβαρό και υπεύθυνο σχεδιασμό». Αντίστοιχα, και η Νέα Αριστερά θεωρεί πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι «πυροτεχνήματα», καθώς το πρόβλημα «δεν είναι η οθόνη, αλλά η καθημερινότητα γονιών, εκπαιδευτικών και ανηλίκων».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για άλλη μια φορά να ακολουθήσει τη συνταγή των «pass», ενώ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε μόνο σε «τεχνικές λύσεις» που θα λύσουν... ως δια μαγείας το ζήτημα του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο και τα social media.


Πρόταση ΠΑΣΟΚ για ένα «ασφαλές ψηφιακό μέλλον για τα παιδιά»

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Απόστολος Πάνας, υπεύθυνος του ΚΤΕ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Τομέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζουν ότι «η σημερινή αναγνώριση από την κυβέρνηση της ανάγκης προστασίας των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση» και πως «οι εξαγγελίες για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, αποτελούν ένα πρώτο βήμα που απαιτεί ουσιαστική σύνδεση με το υπάρχον ευρωπαϊκό και θεσμικό πλαίσιο, που εδώ και χρόνια έχει θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου».


Σημειώνουν ότι για το ΠΑΣΟΚ «αποτελεί προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού ψηφιακού μέλλοντος για τη νέα γενιά, η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εθισμού και η προστασία των ανηλίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα, μέσω του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά (BIK+, European strategy for a Better Internet for Kids), είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μέτρα όπως η ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας, οι μηχανισμοί επαλήθευσης ηλικίας και η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των ανηλίκων μέσω πρωτοβουλιών ενημέρωσης και στήριξης των γονέων και των εκπαιδευτικών». Τονίζεται ότι «ωστόσο, μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν προχώρησε έγκαιρα με τις απαραίτητες δράσεις και πολιτικές για την προστασία των παιδιών, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, ενώ παράλληλα δαπανούνται από την κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα πληροφορικής χωρίς την πρόβλεψη για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων συνολικά στους πολίτες».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι δεσμεύεται να ανοίξει «έναν ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών, ώστε να εξειδικεύσουμε πρακτικές που θα προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις».

Βασικοί άξονες της πολιτικής του είναι:

Συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές.
Ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ειδικές Γραμμές Βοήθειας ανά Περιφέρεια για υποστήριξη σε παιδιά και γονείς, που θα παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση για ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας.
Καθιέρωση μαθήματος ψηφιακού αλφαβητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη διαχείριση του χρόνου οθόνης και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης.
Σχολικοί ψυχολόγοι και υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Ενσωμάτωση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα σχολεία με στόχο την άμεση υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού, κυβερνοεκφοβισμού και άλλων κινδύνων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Υποστήριξη εργαλείων για γονείς που θα παρέχουν τη δυνατότητα να παράσχουν συγκατάθεση, να διαχειρίζονται τον χρόνο πρόσβασης των παιδιών, να περιορίζουν τον χρόνο έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο - σε συνεργασία με την κοινότητα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας μας για την ανάπτυξη λύσεων.
Αξιοποίηση καλών πρακτικών της ΕΕ και χρηματοδότηση ερευνών για την κατανόηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ανηλίκους.
Εθνικός Διάλογος για το Ψηφιακό Μέλλον των παιδιών με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών, επιστημόνων και παράλληλα συνεχής αξιολόγηση και αναπροσαρμογή των μέτρων».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, «η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι απλώς μια πολιτική - είναι ευθύνη απέναντι σε κάθε οικογένεια, σε κάθε παιδί, σε κάθε αυριανό πολίτη» και πως «με το Σχέδιο ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, δεσμεύεται για την προστασία των ανηλίκων μέσα από πολιτικές που βασίζονται στη γνώση, τη συνεργασία και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Με διάλογο, εκπαίδευση και τεχνολογία, εξασφαλίζουμε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό ψηφιακό μέλλον για τη νέα γενιά».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί όλους τους πολίτες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο, «ώστε μαζί να διαμορφώσουμε το ψηφιακό μέλλον που αξίζουν τα παιδιά μας». Επισημαίνεται ότι στην πλατφόρμα ψηφιακή κοινωνία - digitalsociety.gr μπορούν να υποβάλλονται ιδέες και προτάσεις από όλους τους πολίτες οι οποίες ενσωματώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ατομική ευθύνη» και στο ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών

Σύμφωνα με κοινή δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Παιδείας Διονύση Καλαματιανού, της Τομεάρχισσας Ψηφιακής Πολιτικής Πόπης Τσαπανίδου, της Τομεάρχισσας Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνας Νοτοπούλου και του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, «για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας».

«Η σημερινή παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, σε καμία περίπτωση δεν απαντά στο σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών μας. Επί της ουσίας, η "εθνική στρατηγική" του κ. Μητσοτάκη περιορίζεται στη λειτουργία του Kids Wallet και του parco.gov.gr, ενώ μετακυλίει ακέραια την ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου στους γονείς, κατά την προσφιλή τακτική της "ατομικής ευθύνης"», σχολιάζουν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει διαρκώς την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και την προστασία τους από τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της υπερέκθεσής τους στα social media. Ασφαλώς, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης μέσω της συνέργειας όλων των εμπλεκομένων μερών, πολιτείας, εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών, δίνοντας έμφαση στη πρόληψη», παρατηρούν οι τομεάρχες.

Ενώ, καταλήγουν πως «αντιθέτως, η κατ' όνομα και μόνο "εθνική στρατηγική" που εξαγγέλθηκε σήμερα σε πανηγυρικό κλίμα, αντί συγκεκριμένων μέτρων ή/και δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, εμπεριείχε ΜΟΝΟ γενικές και αόριστες εξαγγελίες, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δίχως να ενσωματώνει παρεμβάσεις καταπολέμησης σύγχρονων προβλημάτων όπως το ψηφιακό χάσμα και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Δυστυχώς, κυβέρνηση και Πρωθυπουργός αποδεικνύονται και πάλι, πολύ κατώτεροι των προσδοκιών και των περιστάσεων».

Νέα Αριστερά: Τέσσερα σημεία για να ανοίξει η συζήτηση με όρους ουσίας

Όπως τονίζει η Νέα Αριστερά, «η σχέση των ανηλίκων με το διαδίκτυο δεν είναι θέμα για εύκολο εντυπωσιασμό και μέτρα πυροτεχνήματα, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα».

Η Πατησίων υποστηρίζει πως «το πρόβλημα δεν είναι η οθόνη, είναι η καθημερινότητα γονιών-εκπαιδευτικών και ανηλίκων». Ακολούθως καταθέτει τις «τέσσερις κύριες κατευθύνσεις» ώστε, υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά, «να ανοίξει η συζήτηση με όρους ουσίας».

Πρώτον, έμφαση στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, γονέων και φυσικά των ίδιων των ανηλίκων για την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών εφαρμογών. Η λογική ότι οι «γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», όπως διατυπώθηκε από την κυβέρνηση, μεταθέτει την ευθύνη μονοσήμαντα σε αυτούς και συγκαλύπτει ένα πολύ βασικό ζήτημα: ότι είμαστε μια χώρα που η πολιτεία δεν επενδύει σε υποδομές και δημιουργικές δραστηριότητες για τους ανήλικους. Η εικόνα ενός παιδιού κολλημένου στο tablet σχετίζεται με ένα μοντέλο καθημερινότητας όπου οι γονείς διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έχουν άλλη διέξοδο, απουσιάζουν προγράμματα δημιουργικών δραστηριοτήτων ειδικά για εκείνες τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για επί πληρωμή "εξωσχολικές" δραστηριότητες», αναφέρει η Νέα Αριστερά.
«Δεύτερον, επίγνωση δεν μπορεί να υπάρχει εθνική λύση -όπως δείχνει και το παράδειγμα της Αυστραλίας- στη δραστηριότητα των τεχνολογικών κολοσσών του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Η αναγκαία εθνική στρατηγική οφείλει να συνδεθεί με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο επεξεργασιών για τη δυνατότητα των όποιων περιορισμών ειδικά στο θέμα της ψηφιακής ενηλικίωσης. Και αυτό προφανώς αφορά τη θεσμική συνεργασία στην κατεύθυνση των δικλείδων ασφαλείας και όχι απαγόρευσης», παρατηρεί.
«Τρίτον, ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Αυτό δεν αφορά μόνο το ζήτημα της σχέσης των ανηλίκων με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της σχολικής μονάδας στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαχείρισης και επίλυσης των πυκνών ζητημάτων που απασχολούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σύγχρονο κόσμο. Μια πολιτική που εξαγγέλλει -ψηφιακά- μέτρα, αλλά αδιαφορεί για την ενίσχυση των δημόσιων σχολείων είναι απλά υποκριτική και αναποτελεσματική», προσθέτει.
«Πόσα δημόσια σχολεία διαθέτουν βιβλιοθήκες; Πόσοι είναι οι ειδικοί ψυχικής υγείας που εργάζονται σε σχολικές μονάδες; Ποια είναι τα εθνικά προγράμματα για τα δικαιώματα των παιδιών που είναι συνδεδεμένα με την καθημερινότητα της σχολικής τάξης; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα έπρεπε να απαντήσει η κυβέρνηση», τονίζει.

Τέταρτον, διασφάλιση του δημοκρατικού δικαιώματος στην πληροφορία και στη γνώση. Ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί πεδίο εκδημοκρατισμού. Η δαιμονοποίησή του άνευ όρων εκτός από αναχρονιστική και αναποτελεσματική ενέχει ουσιαστικούς κινδύνους σε μια χώρα που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς ελέγχου της ενημέρωσης και της πληροφόρησης- από την περίφημη λίστα Πέτσα μέχρι τις προνομιακές της σχέσεις με μιντιακά συγκροτήματα. Τα fake news και η προπαγάνδα δεν είναι προνόμιο του ψηφιακού κόσμου. Ας μην το ξεχνάμε αυτό», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: