Εγώ θα οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2027, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μηνύματα σε επιχειρηματικούς κύκλους λέγοντας ότι η κυβέρνηση του δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανέναν, όσο ισχυρός κι αν αισθάνεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης....
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, και τόνισε ότι σήμερα η ΝΔ παραμένει η μόνη εναλλακτική πρόταση στην πολιτική σκηνή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων. επικαλούμενος νέα δημοσιονομικά δεδομένα, που υποτίθεται ότι καθιστούν την εν λόγω κίνηση «δώρο άδωρον». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν μπορεί, δήθεν, να αξιοποιήσει τα έσοδα που θα προέκυπταν από τέτοιες πρωτοβουλίες λόγω «οροφών δαπανών».
Ωστόσο, η επιλεκτική αυτή «αδυναμία» δημιουργεί ερωτήματα. Εάν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι – όπως τόνισε ο ίδιος – «υπαρξιακής σημασίας» για τη δικαιοσύνη και τη συνοχή της κοινωνίας, γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει τα υπερκέρδη των μεγάλων ομίλων, ειδικά σε περιόδους κρίσης; Η απάντηση ίσως κρύβεται στην πολιτική βούληση ή, μάλλον, στην έλλειψή της.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν «έξυπνοι» και «κορόιδα» στην ελληνική κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, η προφανής ανοχή απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπονομεύει αυτή τη διακήρυξη.
Η έκτακτη φορολόγηση που εφαρμόστηκε το 2024 στα διυλιστήρια χαρακτηρίστηκε εξαίρεση. Γιατί όμως να μην εξεταστεί ξανά ένα τέτοιο μέτρο, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα;
Η έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε από πομπώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου έσπευσε να το χαρακτηρίσει «το πιο όμορφο μετρό στον κόσμο».
Ωστόσο, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε πλημμυρισμένους σταθμούς, με κουβάδες για τη συλλογή υδάτων και ψευδείς συναγερμούς για πυρκαγιές, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την απόσταση μεταξύ κυβερνητικών θριαμβολογιών και πρακτικής αποτελεσματικότητας.
Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το έργο κατάφερε να ξεπεράσει «παθογένειες δεκαετιών».
Ωστόσο, αν οι «παθογένειες του παρελθόντος» ήταν η χρόνια καθυστέρηση και η έλλειψη οργάνωσης, οι νέες παθογένειες φαίνεται πως είναι η προχειρότητα και η επικοινωνιακή υπερβολή.
Ακόμη πιο ανησυχητικό από τις τεχνικές ατέλειες είναι το περιστατικό με την ανακοίνωση εκκένωσης στον σταθμό Νέας Ελβετίας λόγω ανύπαρκτης φωτιάς.
Αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως απλό λάθος. Σηματοδοτεί σοβαρές αδυναμίες στα συστήματα ασφαλείας και επικοινωνίας.
Όταν μια υποδομή που προορίζεται να εξυπηρετεί την καθημερινότητα προκαλεί σύγχυση από την πρώτη κιόλας μέρα, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Ποιο είναι το επίπεδο προετοιμασίας για πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;
Η αντίθεση μεταξύ της επικοινωνιακής εικόνας και της υλικής πραγματικότητας του έργου είναι κραυγαλέα.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε ως «απόδειξη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας», ωστόσο έγινε απόδειξη της ικανότητας της κυβέρνησης να ωραιοποιεί τη μετριότητα και να ανακηρύσσει την προχειρότητα σε επιτυχία.
Ένα έργο υποδομής που μπάζει νερά και μια φορολογική πολιτική που αφήνει τους ισχυρούς στο απυρόβλητο αποτελούν απλώς διαφορετικές εκφάνσεις της ίδιας θεμελιώδους ανεπάρκειας...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου