Σταθερή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα... τινάξει στον αέρα τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις...
Στην τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της υφηλίου θα προσεγγίσει το 3,2% φέτος και το 3,3% το 2025 και 2026, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός, η αύξηση των θέσεων εργασίας και η μείωση των επιτοκίων θα εξισορροπήσουν τη δημοσιονομική σύσφιγξη σε κάποιες χώρες.
Ωστόσο, «η αύξηση των εμπορικών εντάσεων και οι περαιτέρω κινήσεις προς τον προστατευτισμό μπορεί να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του εμπορίου οδηγώντας σε αύξηση των τιμών καταναλωτή και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη», προειδοποιεί ο Οργανισμός. Η ανησυχία αυτή αποτυπώνει τις θολές προοπτικές για το διεθνές εμπόριο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπόσχεται δασμούς προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου για να κάνει την Αμερική μεγάλη. Οι ανησυχίες του ΟΟΣΑ δεν περιορίζονται όμως στο εμπόριο. Η έκθεση υπογραμμίζει και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Μια εντατικοποίηση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, σημειώνει, θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές και να πλήξει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Οι δυσμενείς εκπλήξεις που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάπτυξης ή την πορεία μείωσης του πληθωρισμού θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν σημαντικές συννέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Από την άλλη πλευρά, μια έγκαιρη επίλυση μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα και να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.
Στις προβλέψεις του Οργανισμού για τις προοπτικές ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών της υφηλίου υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει από 2,8% φέτος σε 2,4% το 2025 και 2,1% το 2026. Για την αμέσως μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, αναμένει επίσης πτώση της ανάπτυξης από 4,9% το 2024 σε 4,7% το 2025 και 4,4% το 2026. Αντίθετα, για την ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από 0,8% φέτος σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026. Ανάκαμψη αναμένεται να καταγράψει και η Ιαπωνία, η οποία από τη φετινή της ύφεση 0,3% προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,5% το 2025 πριν αυτή μετριαστεί στο 0,6% το 2026.
Ελλάδα
Για την Ελλαδα προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Ο Οργανισμός αναμένει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που θα ενισχύσει την κατανάλωση καθώς η σφικτή αγορά εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού υποστηρίζουν τις εργασιακές αμοιβές. Η αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται να υποχωρήσει προοδευτικά καθώς τα εργασιακά κόστη αυξάνονται. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις επενδύσεις, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να προσεγγίσει το 2% μόνο περί τα τέλη του 2026. Καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαικών κονδυλίων, υπερβολική αύξηση των μισθών και ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν πάντως τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε τροχιά σταθερής μείωσης θεωρείται μείζων προτεραιότητα, καθώς τα κόστη από τη γήρανση του πληθυσμου και οι επενδυτικές ανάγκες θα προσθέσουν πίεση στις μελλοντικές δαπάνες. Η περεταίρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών και η μετατόπιση της δομής τους προς την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις επενδύσεις θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ισότητα, βοηθώντας παράλληλα για την επίτευξη διαρκών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο περιορισμός των φορολογικών δαπανών, ιδίως για τα ορυκτά καύσιμα, και η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αυξήσουν τα έσοδα και θα δημιουργούσαν χώρο για τη μείωση των εισφορών των χαμηλόμισθων, ενθαρρύνοντας περαιτέρω την αύξηση της απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου