18.11.24

Η Σουηδία κυκλοφόρησε φυλλάδιο με οδηγίες για την επιβίωση σε περίπτωση πολέμου...



Η Σουηδία κάνει ένα μεγάλο βήμα στην προετοιμασία του πληθυσμού της για πιθανές κρίσεις και πολεμικές απειλές, σαν το νεότερο μέλος του NATO. 

Το φυλλάδιο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» κυκλοφορεί ανανεωμένο, με διπλάσιες σελίδες, παρέχοντας αναλυτικές και πρακτικές οδηγίες για το πώς οι πολίτες μπορούν να διαχειριστούν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως πόλεμοι ή φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με το BBC...

Τι θα γίνει αν ξεσπάσει πόλεμος; Η Σουηδία άρχισε από σήμερα την αποστολή πέντε εκατομμυρίων φυλλαδίων στους κατοίκους της χώρας, προτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύρραξη, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Το φυλλάδιο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος»


Η έντυπη έκδοση του φυλλαδίου, το οποίο διανέμεται σε εκατομμύρια νοικοκυριά, περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την αυτοπροστασία. Ενσωματώνει πρακτικά σενάρια, όπως η αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, η αποθήκευση βασικών αγαθών και η διαχείριση περιόδων χωρίς πρόσβαση σε εξωτερική βοήθεια.

Το μήνυμα είναι σαφές: «Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν μόνοι τους στις πρώτες κρίσιμες ώρες».

Από την έναρξη του πολέμου αυτού, η Στοκχόλμη καλεί τους Σουηδούς να προετοιμαστούν, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, για την πιθανότητα μιας σύγκρουσης, δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία. Η γειτονική Φινλανδία από την πλευρά της έχει φτιάξει έναν ιστότοπο που παρέχει παρόμοιες συμβουλές στους πολίτες της ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την πολυετή ουδετερότητά τους και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.

Τέτοια φυλλάδια έχουν σταλεί στους Σουηδούς πέντε φορές (συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, αναθεωρημένης έκδοσης) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη αποστολή των φυλλαδίων, το 2018, είχε προκαλέσει αίσθηση αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο από το 1961, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας κάλεσε τις αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα να διευκολύνουν τη χρήση μετρητών, φοβούμενη ότι οι υπηρεσίες θα παρέλυσαν σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου σε μια χώρα όπου οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με κάρτες.

Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία η οποία επαναλαμβάνει ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της ρωσικής απειλής. Προειδοποιώντας τον πληθυσμό, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Καρλ-Όσκαρ Μπόχλιν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα ο πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Μίκαλε Μπιντέν, προτρέποντας τους Σουηδούς «να προετοιμαστούν ψυχολογικά για έναν πόλεμο».

Μολονότι η Σουηδία στέλνει συχνά στρατιώτες της σε ειρηνευτικές αποστολές, η χώρα δεν έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση από την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων. Η μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris κατέγραψε, μετά τις προειδοποιήσεις αυτές, αύξηση των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή της για επείγοντα περιστατικά από παιδιά που ανησυχούσαν για έναν πιθανό πόλεμο.

Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι οι πολίτες να διατηρούν αρκετά τρόφιμα και πόσιμο νερό για 72 ώρες.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν πρακτικά βήματα και λίστες απαραίτητων ειδών:

    Τρόφιμα μακράς διάρκειας: Κονσέρβες, ζυμαρικά, πατάτες, καρότα, ενεργειακές μπάρες.
    Φάρμακα: Ταμπλέτες ιωδίου για πυρηνικές καταστάσεις.
    Εξοπλισμός: Εφεδρικά τροφοδοτικά, φακοί, μπαταρίες.
    Ειδικά σενάρια: Αντιμετώπιση Πυρηνικών ατυχημάτων, πολεμικών συγκρούσεων και διακοπών ηλεκτροδότησης.

Η προσέγγιση στις γειτονικές χώρες;

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, το Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς κάτι τέτοιο «θα κόστιζε εκατομμύρια» ενώ μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε πιο εύκολα να ενημερωθεί.

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», λέει ο Tore Kamfjord, υπεύθυνος του τομέα «αυτο-προετοιμασίας» της Νορβηγικής Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Φινλανδία

Η Φινλανδία προτιμά μια ψηφιακή προσέγγιση, προσφέροντας οδηγίες στο διαδίκτυο για τη διαχείριση κρίσεων. Οι πολίτες καλούνται να είναι έτοιμοι για παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Νορβηγία

Στη Νορβηγία, οι πολίτες ενημερώνονται για την ανάγκη αυτοσυντήρησης για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Το φυλλάδιο περιλαμβάνει οδηγίες για την αποθήκευση νερού, τροφίμων και φαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Δανία

Η Δανία επιλέγει τον ψηφιακό δρόμο, αποστέλλοντας ενημερωτικά emails με οδηγίες για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που απαιτούνται για κρίσεις διάρκειας τριών ημερών.

Βασικές Συμβουλές για Επιβίωση

    Διατήρηση Προμηθειών: Κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να έχει επάρκεια τροφίμων και νερού για τουλάχιστον 72 ώρες.
    Αντιμετώπιση Πυρηνικών Κινδύνων: Αποθήκευση ταμπλετών ιωδίου για την προστασία από ραδιενέργεια.
    Προετοιμασία για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα: Διαθέσιμα μέσα θέρμανσης και μόνωση.
    Ψυχολογική Ετοιμότητα: Εκπαίδευση στην ψυχραιμία και τη συνεργασία σε δύσκολες συνθήκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.