28.11.24

Η κόντρα δεν κοπάζει...



Το θέμα των μνημονίων και ο ρόλος των κυβερνήσεων ξανά στο προσκήνιο. Αφορμές πολλές για να ασχοληθούμε. Αλλωστε τα προβλήματα που προκάλεσαν στην κοινωνία τα μνημόνια δεν έχουν εξαφανιστεί. Πολλά είναι εδώ και θα παραμείνουν για μπόλικα χρόνια ακόμη... Τούτη τη φορά την αφορμή έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αν δεν είχε παρασύρει τη Νέα Δημοκρατία σε λογική αντιμνημονιακή και ψήφιζε το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε βγει από την επιτροπεία πέντε χρόνια νωρίτερα και πιθανότατα δεν θα είχε ζήσει τη μακρόσυρτη αριστερή παρένθεση. Αυτό το τελευταίο δεν το είπε έτσι, αλλά προκύπτει από τα συμφραζόμενα.

Η κ. Μπακογιάνη είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και διεγράφη από τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, έφτιαξε κόμμα, απέτυχε και επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς δεν διαφωνούσε με τη φιλοσοφία του μνημονίου, διαφωνούσε, όπως έλεγε, με το μείγμα των μέτρων που προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, δεν δέχθηκε την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσει 180 ψήφους στη Βουλή για να περάσει το μνημόνιο, πρόταση που κατά τη γνώμη του κ. Βενιζέλου θα υποχρέωνε τη Νέα Δημοκρατία να υποκύψει στον εκβιασμό. Ο κ. Παπανδρέου δεν σκέφτηκε επίσης την εκδοχή του δημοψηφίσματος που ενδεχομένως θα έβαζε το ζήτημα σε άλλη βάση και θα ήταν μια δημοκρατική λύση από τη στιγμή που το κόμμα του είχε εκλεγεί με άλλο πρόγραμμα, το οποίο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω της χρεοκοπίας.

Η κ. Μπακογιάννη όμως ξέχασε (;) να θυμίσει ότι ο αδερφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, σημερινός πρωθυπουργός, είχε υιοθετήσει την ανυπάκουη γραμμή Σαμαρά, στη συνέχεια έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ψήφισε χωρίς ενδοιασμούς το δεύτερο μνημόνιο που ήταν και το πιο καταστροφικό. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή κυριολεκτικά καμένη γη το 2009, άρα η Δεξιά είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολούθησε. Η Νέα Δημοκρατία απαντά: αν είχε παραλάβει καμένη γη, γιατί δεν πήρε αμέσως μέτρα και άφησε την κατάσταση να κακοφορμίσει; Ψεύδεται λοιπόν. Αναφέρει επίσης ότι η χώρα πλήρωσε με καθυστέρηση την ανερμάτιστη πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι την κρίσιμη στιγμή ανέλαβε τις τύχες της χώρας ένας πολιτικός (Γιώργος Παπανδρέου) που ήταν ακατάλληλος γι’ αυτή τη θέση.

Τη συγκεκριμένη άποψη για τον Γιώργο Παπανδρέου έχει και η Ανγκελα Μέρκελ και την παραθέτει στο βιβλίο της «Ελευθερία» (εκδόσεις Μεταίχμιο): «Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής πίεσης να γίνει κάτι για την κατάσταση, ο ίδιος συμπεριφερόταν σαν να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου μπροστά του». Ωστόσο, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν, προφανώς γιατί συγκυβέρνησαν, ότι τα πράγματα εξελίσσονταν ομαλά μέχρι τον Γενάρη του 2015, είχαμε πιάσει τους στόχους και το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και γι’ αυτό την ευθύνη φέρει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Το είπαν τότε μαζί με άλλα πολλά συκοφαντικά, αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια να μην υπάρξει ανατροπή, πλημμύρισαν τον τόπο με απειλές, κινδυνολόγησαν ασυστόλως, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους οι οποίοι έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αχρείαστο τρίτο μνημόνιο μιλούν και σήμερα. Τους διαψεύδουν τα στοιχεία. Αδεια ταμεία παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Τα λεφτά για τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έφταναν για ένα μήνα. Τους διαψεύδει και η πρώην καγκελάριος, η οποία στο βιβλίο της αναφέρει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης».

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: