27.11.24

Επικίνδυνα μονοπάτια…


Επικίνδυνα μονοπάτια…
Στην ανάλυση του Πελοποννησιακού Πολέμου ο Θουκυδίδης θεμελίωσε αυτό που λέμε μέχρι και σήμερα πολιτικό ρεαλισμό, καθώς όπως αναφέρει σε αυτό το μνημειώδες έργο «το δρων υποκείμενο προχωράει μέχρι εκεί που του επιτρέπει η δύναμη του, και υποχωρεί μέχρι εκεί που του επιβάλει η αδυναμία του»...

Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί μέχρι και σήμερα μία διατύπωση που ακολουθεί τις στρατηγικές όλων των κρατών και ανιχνεύεται πίσω από όλες τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Για να περιοριστεί στο βαθμό του εφικτού η τάση των ισχυρών για επεκτατισμό, υπάρχουν στις σύγχρονες νεωτερικές κοινωνίες διεθνείς συμβάσεις και ένα σύνολο κανόνων που οριοθετούν τις κινήσεις των κρατών. Είναι το περίφημο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ειδικά σε μία περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως αυτή που ζούμε, λόγω των πολέμων σε Γάζα και Ουκρανία, αποκτάει τεράστια σημασία, ειδικά για τα κράτη τα οποίο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα είναι πιο αδύναμα, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, πληθυσμού, γεωγραφικής θέσης κτλ.





Με αυτές τις παραδοχές χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις που είναι επικίνδυνες και δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, πήρε αποστάσεις από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και εγκλήματα πολέμου.
 
«Δεν βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις»

Συγκεκριμένα σε ερώτηση του documentonews.gr για το εάν θα συλληφθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αν επισκεφθεί την Ελλάδα μετά την απόφαση του ΔΠΔ, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «δεν νομίζουμε ότι βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Η θέση μας είναι σαφέστατη. Έχουμε πει ότι είναι άμεση η ανάγκη κατάπαυση του πυρός και να οδηγηθεί όλη κατάσταση σε μία λύση η οποία να είναι συνεπής με όσα έχουμε πει κατά καιρούς. Δεν έχουμε κρύψει τις συμμαχίες μας. Δεν μπορούμε όμως να εξομοιώνουμε ένα κράτος το οποίο δέχτηκε επίθεση από την τρομοκρατική Χαμάς με άλλες περιπτώσεις κρατών που προκάλεσαν επιθέσεις, επιτέθηκαν σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα η Ρωσία στην Ουκρανία και να τα εξομοιώνουμε αυτά».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό, μιλήσαμε για την ανάγκη να δοθεί μία λύση, να προστατευθούν οι άμαχοι, γιατί θύματα υπάρχουν δυστυχώς και από τις δύο πλευρές και μιλάμε πολλές φορές για μικρά παιδιά και ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη. Όμως θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και δεν θα οδηγήσει στη λύση που όλοι μας επιθυμούμε».

Οι δηλώσεις αυτές πέρα από το ανθρωπιστικό κομμάτι, καθώς τουλάχιστον 43.985 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 103.092 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, είναι επικίνδυνες και σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση αμφισβητεί ευθέως την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον νέο γενικό γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε.


Η σχετικοποίηση του Διεθνούς Δικαίου αποδομεί την εθνική γραμμή δεκαετιών

Η αμφισβήτηση της απόφασης του ΔΠΔ για το ένταλμα σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ από την ελληνική κυβέρνηση, ρευστοποιεί την καθολικότητα των κανόνων που διέπει το Διεθνές Δίκαιο, με αποτέλεσμα η ίδια η ελληνική κυβέρνηση για να είναι ο προβλέψιμος σύμμαχος και το «καλό παιδί» του NATO, να αποδομεί την εθνική γραμμή δεκαετιών.

Σε όλα τα μείζονα εθνικά ζητήματα, είτε αφορούν τα ζητήματα της κυριαρχίας και τις προκλητικές πρακτικές της τουρκικής πλευράς, είτε αφορούν το ζήτημα του Κυπριακού, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επικαλούνται και ορθώς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, ώστε να οριοθετήσουν το πλαίσιο των εκάστοτε συζητήσεων. Η σχετικοποίηση των αποφάσεων διεθνών οργανισμών από το Μαξίμου, χτυπάει ευθέως την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο η Ελλάδα, που στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας και να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τη διεθνή νομιμότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο προασπίζει και τα δικά της συμφέροντα. Οτιδήποτε το διαφορετικό «ανοίγει την όρεξη» σε αυτούς που προσπαθούν δια του ιστορικού αναθεωρητισμού να αλλάξουν το περιεχόμενο των συνθηκών προς τα δικά τους συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει το καταστατικό της Ρώμης, που σημαίνει ότι υποχρεούται να εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ.

Αντιλιάν Κοτζάι

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: