Οριστικούς τίτλους τέλους στην 13μηνη περίοδο Κασσελάκη έβαλαν χθες 70.152 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκλέγοντας νέο πρόεδρο τον Σωκράτη Φάμελλο...
Με ποσοστό 49,41%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, και αφού ο Παύλος Πολάκης έκανε την ενωτική κίνηση να αναγνωρίσει τον νικητή καίτοι δεν έφτασε το 50%+1.Ο Σ. Φάμελλος από σήμερα κιόλας θα έρθει αντιμέτωπος με πλείστα όσα μέτωπα και πληγές. Ποσοστό-άθλο (43,51%) κατέγραψε ο Παύλος Πολάκης, στο 5,09% ο Νικόλας Φαραντούρης και στο 1,99% ο Απόστολος Γκλέτσος.
Δήλωση Φάμελλου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι όρθιος» ήταν το πρώτο μήνυμα του θριαμβευτή των εκλογών έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου. Ενα μήνυμα με αποδέκτη, πρώτα από όλα, όσους αμφισβήτησαν την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι «θα χτίσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το μαζί είναι εδώ, ενώνει και θα δώσει απάντηση στον κύριο Μητσοτάκη. «Πατάμε το κουμπί της επανεκκίνησης. Ξεκινάμε δουλειά για τις ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε ακόμη εν μέσω αγκαλιών από τους άλλους υποψήφιους και από στελέχη του κόμματος.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Παύλου Πολάκη που είχε στο πλάι του συνεργάτες του και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ο υποψήφιος επισήμανε ότι το σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και η συμμετοχή του δημοκρατικού κόσμου ήταν η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο αυτό. «Προχωράμε ενωμένοι για να ρίξουμε το μητσοτακικό παρακράτος» ήταν ένα άλλο μήνυμά του. Χαρακτήρισε επίσης μεγάλη ευθύνη το ποσοστό που κατέκτησε και συνεχάρη τον Σ. Φάμελλο, διευκρινίζοντας πως δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος από την πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ταυτοχρόνως σημείωσε ότι δεν υπήρξε ούτε μία ένσταση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με ενότητα, δυνατά μπροστά» τόνισε ακόμη.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει η παροιμία, αλλά όπως κάθε κανόνας έτσι κι αυτός έχει τις εξαιρέσεις του. Οι δύο πρώτες ώρες με τις κάλπες ανοιχτές χθες το πρωί πέρασαν βασανιστικά για την Κουμουνδούρου, καθώς από διάφορα εκλογικά τμήματα, της Αθήνας μάλιστα, έφτανε το ίδιο, πανομοιότυπο μήνυμα: η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή σε βαθμό... ανησυχίας.
Καθώς όμως, το πρωινό κρύο υποχωρούσε, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο. Συνολικά 70.152 πολίτες ψήφισαν χθες –κι αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της κάλπης: η μαζική -κόντρα σε κάθε υπολογισμό ή προσδοκία από κάποιους- συμμετοχή πολιτών δίνει ακόμη μία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να εμπιστεύεται σε αυτόν τα κλειδιά της αντιπολίτευσης.
Νέα μέλη
Μεταξύ των 70.000 είναι και μέλη του κόμματος που πιθανώς να είχαν κάτσει στην άκρη όλο τον προηγούμενο χρόνο, αφού δεν έδωσαν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη, εκτιμούσε έμπειρο κομματικό στέλεχος. Ενώ στην παρατήρηση «προς τι τα πανηγύρια, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσια συμμετοχή;», υπενθύμιζε ότι ακόμη και στις καλές εκλογικά μέρες του ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή ήταν μικρότερη.
Από τους σχεδόν 22.000 που είχαν ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι, λίγο μετά τις 2 μ.μ. η προσέλευση είχε σπάσει το φράγμα των 43.000, αριθμός μελών που είχαν ψηφίσει στο πρόσφατο συνέδριο. Στην πραγματικότητα βέβαια το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ χαμηλότερα, αφού από αυτούς το 1/3 ήταν κασσελακικοί σύμφωνα με την εκτίμηση της Κουμουνδούρου. Η κατάληξη ήταν ότι δόθηκε ωριαία παράταση στην ψηφοφορία -ένεκα του πλήθους αιτημάτων από εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα- για να φτάσουμε εν τέλει στους 70.000. Τους αριθμούς αμφισβήτησαν πάντως στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας.
Αλλά -το πιο εντυπωσιακό όλων- είναι ότι προσήλθαν και νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή άτομα που δεν ήταν ώς χθες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Περίπου 11.000 ήταν οι νέες εγγραφές σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Παυσανία Παπαγεωργίου. Και, σύμφωνα με πηγές μας, προσέλευση νέων μελών άνω του 10% διαπιστώθηκε τόσο σε αστικά κέντρα, ακόμη όμως και σε χωριά!
Το αν ήταν τω όντι νέα ή ήταν παλιότερα μέλη που απομακρύνθηκαν σε κάποια από τις προηγούμενες διασπάσεις αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση αυτοί οι 11.000 ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα νέα μέλη ήταν επώνυμοι, όπως ο παλαιός αυτοδιοικητικός Γιώργος Ιωακειμίδης.
Επιπροσθέτως ένα στοιχείο που προσθέτει αισιοδοξία είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ξανά νέους ανθρώπους να προσέρχονται στις κάλπες. Για το ελπιδοφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, όλοι, μα όλοι είχαν το δικό τους μερίδιο: η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, τα κεντρικά στελέχη μέχρι το τοπικό μέλος στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας.
Ο παράγων Τσίπρας
Υπήρξε όμως και κάποιος ακόμη που δεν έπαψε στιγμή να αγωνιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι στην πρώτη γραμμή από την άλλη. Ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος πήγε και ψήφισε, πράγμα αυτονόητο για όσους τον γνωρίζουν, λίγο μετά τις 12 στη γειτονιά του την Κυψέλη (εκεί ήταν και ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου).
Ενώ είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνυμα την Παρασκευή στην παρουσίαση βιβλίου των Αντ. Κοτσακά - Χ. Τσιόκα: «Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι και σήμερα θιασώτης της απογοήτευσης και του αναχωρητισμού». Μηνύματα με αποδέκτες διάφορους ναυτιλλομένους...
Κυρίως όμως επανέρχεται στον νου αυτό που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνομιλητές του (και κατέγραφε σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», φ. 23/11/24): η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι κρίσιμη, καθώς θα δείξει τα αντανακλαστικά, αλλά και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μια προσέλευση 20.000-30.000 ανθρώπων θα ήταν ένα λογικό νούμερο, αλλά η προσέλευση 60.000-80.000 θα ήταν μια ανάσα τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα μετέφεραν συνομιλητές του. Ανάσα, συνεπώς, το χθεσινό αποτέλεσμα...
Στις βραδινές δηλώσεις ως «ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός» ανέγνωσε το αποτέλεσμα ο Νικόλας Φαραντούρης. Νωρίτερα ο Απόστολος Γκλέτσος μίλησε αινιγματικά για έναν «ρόλο που είχε αναλάβει» με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είμαστε όρθιοι και ζωντανοί». Αλλά, συμπλήρωσε, «πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα».
«Βγαίνουμε από την κρίση δυνατότεροι από ποτέ» ήταν το μήνυμα της αντιπροέδρου της Βουλής, Ολγας Γεροβασίλη, από την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανεκκίνηση, επισήμανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ για «εντολή ευθύνης» έκανε λόγο (ΕΡΤ1) ο Κώστας Ζαχαριάδης. Οσα έκανε τις προηγούμενες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης (στο ίδιο κανάλι).
Αίσθηση προκάλεσε όμως και μια παρέμβαση που έγινε μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας: η Ελενα Ακρίτα, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της με τον Παύλο Πολάκη (σε θέματα δικαιωμάτων κυρίως), ξεκαθάρισε ότι αν εκείνος εκλεγεί πρόεδρος, τότε η ίδια θα παραιτηθεί παραδίδοντας τη βουλευτική έδρα –εν αντιθέσει με άλλους δηλαδή…
Στα παραλειπόμενα, δίπλα στις κάλπες υπήρχε κουτί για την οικονομική ενίσχυση «Αυγής» και «Κόκκινου», θέμα άλλωστε που θα είναι από τα πρώτα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος...
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.