Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα για τη συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της πόλης με τη φιέστα να γίνεται σε κλίμα… πανηγυρικό...
Όπως μεταδίδει το Voria μέσα στον χώρο είχε στηθεί από νωρίς πάρτι, με τον κόσμο να κρατά αλβανικές σημαίες και να χορεύει στους ρυθμούς αλβανικών τραγουδιών, ενώ μπροστά στην εξέδρα ήταν γυναίκες με παραδοσιακές στολές.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στην αίθουσα, όπου υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με την είσοδο να μην επιτρέπεται από το εσωτερικό του ξενοδοχείου, αλλά μόνο από την εξωτερική πόρτα, όπου είχαν στηθεί μηχανήματα x-ray.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν απέφυγε τις προκλήσεις, λέγοντας ότι ηΒόρεια Ήπειρος είναι ένα νεκρό όνομα και ότι όποιος το χρησιμοποιεί δεν ξέρει πού ζει. Καταφέρθηκε κατά του ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη, κατηγορώντας τον ότι έβαλε κόσμο να μοιράζει υβριστικά φυλλάδια εναντίον του λίγο πριν την άφιξη του.
Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς με παρέμβαση του λύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπισαν στα σύνορα Αλβανοί δημοσιογράφοι, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν την εκδήλωση.
Στη σκηνή ανέβηκαν οι γνωστοί καλλιτέχνες Άντζελα Περιστέρη ελληνοαλβανικής καταγωγής και ο Noizy, ράπερ διάσημος στην Αλβανία.
Πρόκειται για συνάντηση που είναι μέρος των προσπαθειών της αλβανικής κυβέρνησης για τη διατήρηση επαφών με την αλβανική διασπορά, καθώς και για τη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τους μετανάστες, όπως η ένταξή τους στην κοινωνία και τα δικαιώματά τους στη χώρα υποδοχής.
Όμως, αρκετοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι καθαρά πολιτική και ένας ακόμη τρόπος να εξασφαλίσει ο Ράμα ψήφους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2025.
«Η ιστορία δεν παραγράφεται – Σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας»
«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας», αυτό απαντούν διπλωματικές πηγές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, που στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τον όρο Βόρεια Ήπειρο «νεκρό όρο».
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως «αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου