21.11.24

Βλέπουν «αντισημιτισμό» πίσω από το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου...



Πολιτική θύελλα στο Ισραήλ μετά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο • Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις...
Στη μόνιμη επωδό περί «αντισημιτισμού» καταφεύγει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην πρώτη του, οργισμένη, αντίδραση στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ιδίου και του πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας για τη γενοκτονία στη Γάζα.


Το γραφείο του Μπένιαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για θεσμούς και διεθνές δίκαιο και απέρριψε την απόφαση κάνοντας λόγο για παραλογισμό, ψέματα και αντισημιτισμό. «Η χώρα μας δεν θα λυγίσει την πίεση, δεν θα μας αποτρέψουν και δεν θα υποχωρήσουμε» σημειώνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Μύδροι από τις ΗΠΑ

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά» την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ευθαρσώς ο Λευκός Οίκος, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα να… στηρίξει ανάλογη απόφαση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρώσων αξιωματούχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος ασφαλείας υπογραμμίζει: Παραμένουμε εξαιρετικά ανήσυχοι για την βιασύνη του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης και για τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ΔΠΔ δεν έχει αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα. 


Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. 

Το σχόλιο από Ε.Ε., Γαλλία και Ολλανδία

Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστεί και να εφαρμοστεί, σημειώνει με νόημα ο απερχόμενος Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αφορούν την πολιτική και πρέπει να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η αντίδραση του Παρισιού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα εντάλματα που εξέδωσε θα είναι σύμφωνη με το καταστατικό του Δικαστηρίου.

Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, αν χρειαστεί, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κάσπαρ Βέλντκαμπ ως πηγή του.

Ένα βήμα μπροστά βλέπει η Χαμάς
Από την πλευρά της η Χαμάς έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα προς τη Δικαιοσύνη» καλωσορίζοντας την απόφαση του ΔΠΔ και σχολιάζοντας «μπορεί να οδηγήσει σε επανορθώσεις προς τα θύματα, αλλά παραμένει περιορισμένη και συμβολική εάν δεν υποστηριχθεί από όλες τις χώρας στον κόσμο».

Η οργάνωση, πάντως, δεν τοποθετήθηκε για το ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή της, Μοχάμεντ Ντέιφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη μετά από αυτά που ονόμασε «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.

Πολιτική θύελλα στο Ισραήλ

Η ανακοίνωση της απόφασης, όπως αναμενόταν, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο Ισραήλ με το αραβικό κόμμα Χαντάς να στηρίζει το ένταλμα σύλληψης και να σημειώνει ότι ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ πρέπει να πληρώσουν για «την καταστροφή της Γάζας και τις μαζικές δολοφονίες» 

«Η απόφαση της Χάγης βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένας πόλεμος όπου έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Από την πλευρά του ο Γιαρίβ Λεβίν, υπουργός Δικαιοσύνης που ανήκει στο κόμμα Λικούντ, υποστηρίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «έχει γίνει εργαλείο για τρομοκράτες και τον άξονα του κακού, αλλά και εχθρός της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης». 
Ο υπουργός Επικοινωνικών, Σλόμο Καρχί, έδειξε το δάχτυλο σε «προοδευτικούς αριστερούς οργανισμούς» εντός Ισραήλ που βοήθησαν στο να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

«Εάν αυτό το αντισημιτικό δικαστήριο υπήρχε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Τσόρτσιλ και του Ρούσβελτ και θα άφηνε τη ναζιστική Γερμανία να κατακτήσει τον κόσμο» σημείωσε με γραφικό τρόπο. 

Το χαρτί του αντισημιτισμού έπαιξε και ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ηθική παρακμή». 

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «παράλογη απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε «στίγμα ντροπής» τα εντάλματα του ΔΠΔ, ενώ ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε μία «επιβράβευση της τρομοκρατίας».

Το ΔΠΔ «απώλεσε κάθε νομιμότητα» μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ. «Μια σκοτεινή στιγμή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε ο Σάαρ με ανάρτηση στο X, προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο εξέδωσε «παράλογες εντολές χωρίς εξουσιοδότηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: