9.11.24

Ες αύριον τα σπουδαία για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ...



 H μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο κρίσιμο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών οδήγησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, να μεταθέσουν στο εγγύς μέλλον την κρίσιμη συζήτηση για την επίτευξη συμφωνίας... γύρω από το εύρος και το πλαίσιο της εκκίνησης του διαλόγου σχετικά με την οριοθέτησή τους ακόμη και από διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Κατά τα άλλα η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ισχυρών ανδρών της διπλωματίας των δύο χωρών θύμιζε σε μεγάλο βαθμό την ημέρα της μαρμότας, καθώς στην πραγματικότητα επανέλαβαν τις αντιδιαμετρικά αντίθετες πάγιες θέσεις των δύο χωρών που διαχρονικά οδηγούν τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε αδιέξοδο.


Οπως έγραψε από την πρώτη στιγμή η «Εφ.Συν.», η νέα συνάντηση των δύο υπουργών αναμένεται να γίνει πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο ηγετών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2025 και «μετά την αλλαγή σκυτάλης» στον Λευκό Οίκο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι δύο άνδρες συνομίλησαν σε θετικό κλίμα που εκφράστηκε και με την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και με μια δυνατή αγκαλιά στο τέλος. Παρά τις αγκαλιές βέβαια, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για «win win, καζάν καζάν» στις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή λόγω του θετικού κλίματος σε Αθήνα και Αγκυρα. Δήλωσε όμως ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υφίσταται στον ελληνοτουρκικό διάλογο μία και μόνη διαφορά (ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα). Από την πλευρά του ο Γ. Γεραπετρίτης για το ίδιο ζήτημα σημείωσε πως πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος, σημειώνοντας πως οι θέσεις των δύο πλευρών, όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται από τη θέση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε ακόμη μια φορά, να αφορά τη μία και μόνη διαφορά (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ).

Σε ό,τι αφορά τις ουσιαστικές ειδήσεις, στη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος Πολιτικού Διαλόγου και Θετικής Ατζέντας να γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα και ειδικότερα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, καθώς και η προετοιμασία του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ακόμη συζητήθηκαν τα θέματα συνεργασίας σε σχέση με υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η από κοινού υποβολή υποψηφιότητας για 2 από τις 4 κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, τη θέση του Γενικού Γραμματέα και τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ακόμη ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας... Σε ό,τι αφορά το θέμα των μειονοτήτων, οι οποίες σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας, η αναφορά του Τούρκου ομολόγου του κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο με τη διαφορά πως αναφερόμενος στη φυσιογνωμία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης έκανε λόγο για ομογενείς (Τούρκους).


Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως παραμένει προσηλωμένη σε μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τον Τούρκο υπουργό να απαντά πως η λογική τού ενός κράτους στο νησί της Κύπρου δεν μπορεί να προχωρήσει. Παράλληλα ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε τη σθεναρή πεποίθησή του πως παρά τις διαφορές η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μία βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση. «Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο» τόνισε με νόημα.


Τέλος συζητήθηκαν ακόμη όλες οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στο Καύκασο, τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Βέβαια ούτε σε αυτό το σημείο υπήρξε σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η ελληνική πλευρά επανέλαβε το δόγμα της στήριξης του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, απέναντι στην τρομοκρατική δράση που εκκίνησε την 7η Οκτωβρίου 2023 όπως επεσήμανε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ παράλληλα κάλεσε για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο Γ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ανησυχία του ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία απαιτεί την παροχή άμεσης και αυξημένης βοήθειας, όπως είπε. Χωρίς όμως να αναφερθεί, κατά την πάγια τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, στη μαζική γενοκτονία που συντελείται όλη αυτήν την περίοδο στην περιοχή. Περιορίστηκε δε σε μια μικρή αναφορά σε ήπιους τόνους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εγκληματική πρακτική του Ισραήλ ενάντια στην Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Σε πιο σκληρή γραμμή βέβαια ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τον φανατισμό του Νετανιάχου, όπως τον χαρακτήρισε, που θα αιματοκυλίσει την περιοχή.

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά αρμόδιοι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννη, ενώ την τουρκική αποστολή αποτελούσαν ο υφυπ. Εξωτερικών αρμόδιος για Ελλάδα, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτζιγές, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας Συνόρων Φερίτ Ορτσούν Μπασαράν και ο εκπρόσωπος Τύπου Τ/ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί μαζί με τον Λουτφουλάχ Γκιοκτάς, επικεφαλής Σύμβουλος Τύπου του Τ/ΥΠΕΞ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: