Σε βαθιά κρίση, με πολλές φάσεις που θα ξεδιπλωθούν στο προσεχές μέλλον, περιέρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά την κίνηση επίδειξης πυγμής και ταυτόχρονα ρίσκου από τον πρωθυπουργό, να διαγράψει από το κόμμα τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Μητσοτάκης, που με την απόφασή του όχι μόνο θέλησε να δείξει ηγετική πυγμή αλλά επιχείρησε να στείλει αυστηρό μήνυμα στο «αντάρτικο»...
Ο προϋπολογισμός μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι το πρώτο κρας τεστ για την κυβερνητική συνοχή. Και μπορεί αυτό να το περάσει με σχετική ευκολία, όμως με τον ερχομό του νέου έτους αναγκαστικά θα ανοίξει επίσημα η συζήτηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει εύκολη απόφαση μπροστά του.
Η πρόταση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς για την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα είναι και μια παγίδα για τον νυν πρωθυπουργό. Από τη μία, αν την αγνοήσει πιθανόν θα ανοίξει νέο γύρο εσωστρέφειας και θα διευρύνει το μέτωπο όσων δυσανασχετούν με συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς πολλοί στο κυβερνών κόμμα θα έβλεπαν θετικά την επιλογή του κ. Καραμανλή.
Ο ίδιος άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει δηλώσει πως θα απέρριπτε μια τέτοια τιμητική πρόταση, παρά μόνο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρχε καμιά προσυνεννόηση με τον κ. Σαμαρά. Επιπλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ αρκετοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους ο επόμενος/η πρόεδρος να προέρχεται από τη «δεξιά πολυκατοικία».
Από την άλλη πλευρά, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προτείνει τελικά τον κ. Καραμανλή για ΠτΔ θα δικαιώνει έτσι τον Αντ. Σαμαρά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κ. Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, απέδωσε τη διαγραφή στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το όνομα του Κώστα Καραμανλή.
Κρυφά χαρτιά
Οπως παρατήρησε ο στενός συνεργάτης του Μεσσήνιου πολιτικού χθες στο MEGA: «Είχε επισημάνει προβλήματα με την οικονομία με καρτέλ και ακρίβεια και δεν διεγράφη. Είχε επισημάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο Πολεμικό Μουσείο και δεν διεγράφη. Είχε επισημάνει ζητήματα ιδεολογικής ταυτότητας στο συνέδριο της Ν.Δ. ήδη από το 2022 και δεν διεγράφη. Είχε επισημάνει την αποκοπή από τη βάση με τη woke ατζέντα και δεν διεγράφη. Το μόνο που δεν είχε πει είναι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, που έγινε τώρα. Ολα τα έχει ξαναπεί και δεν διεγράφη, γιατί έγινε τώρα; Μπορώ να υποθέσω ότι ενόχλησε προφανώς η πρόταση για δεξιό ή κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Κράτησε δε κλειστά τα χαρτιά του για το ποιες σκέψεις κάνει ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, που μάλλον δεν τις περίμεναν στο επιτελείο του. «Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι ο κ. Σαμαράς τις επόμενες ημέρες θα είναι στην Αμερική. Ολα τα άλλα, δεν ξέρω», απάντησε σε ερώτηση αν είναι πιθανόν να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος για να εκφράσει πιο συγκροτημένα τη μερίδα κόσμου αλλά και βουλευτών που επηρεάζει. «Δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, την επομένη της διαγραφής», επέμεινε. Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μοιάζει πολύ πιθανό. Το σίγουρο είναι ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία κουβέντα του Αντ. Σαμαρά. «Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα», τόνισε άλλωστε στην απάντησή του μετά τη διαγραφή.
Στην ερώτηση εάν ο κ. Σαμαράς απειλεί την κυβερνητική συνοχή, ο Ν. Τσιούτσιας σημείωνε ότι «από χθες ο Αντώνης Σαμαράς με μια ιστορικότατη απόφαση, για την οποία αναλαμβάνει την ιστορική και πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός, δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Στην Κ.Ο. δεν μετέχει. Επομένως, δεν είναι και υπεράνθρωπος, αφού δεν μετέχει πουθενά πια, να ρίξει την κυβέρνηση». Από την κυβέρνηση το μήνυμα είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα. Και αυτό εκφράζεται από τα χείλη αρκετών υπουργών και βουλευτών στις πρώτες τους αντιδράσεις.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», σημείωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αιχμηρή ανακοίνωση διαγραφής.
Απαντήσεις
Ο Ν. Τσιούτσιας δεν άφησε αναπάντητη ούτε την μπηχτή περί μιας «συρρικνωμένης Ν.Δ. στο μέτρο του 18%» του Π. Μαρινάκη, λέγοντας πως δεν πήρε 18,7% μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά 29%, ενώ υπενθύμισε πως η Ν.Δ. στις τελευταίες ευρωεκλογές κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία της. «Σήμερα η Νέα Δημοκρατία χωρίς πολιτικό αντίπαλο κατέγραψε αρνητικό ιστορικό ρεκόρ», επισήμανε.
Απάντησε και στην κριτική περί ασέβειας στον θεσμό του ΠτΔ λέγοντας πως κάποιοι σπέρνουν ονόματα όλο αυτό το διάστημα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε θιχτεί η κυβέρνηση. Επιπλέον υπενθύμισε δηκτικά πως «ούτε ο Κώστας Καραμανλής είχε διαγράψει τον αείμνηστο το 1998, εννοώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον επίτιμο το 2010 όταν στάθηκε στο πλευρό του κόμματος που ίδρυσε η κυρία Μπακογιάννη».
Αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τη μονόδρομο. Ανάμεσά τους ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού», σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες ο Μ. Βορίδης. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανός, δήλωσε πως θεωρεί αυτονόητο πως ο κ. Σαμαράς θα παραδώσει την έδρα του.
Σήμερα θα τεθεί και τυπικά το θέμα της διαγραφής του Αντ. Σαμαρά από την Κ.Ο. και ακολούθως θα κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από την Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή του και από το κόμμα...
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.