30.11.24

Οι φόβοι του Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο...



Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει επανειλημμένες διαψεύσεις για τυχόν πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, εν μέσω σεναρίων για εισηγήσεις να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή ή να αλλάξει η πρόβλεψη για το μπόνους των εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα ώστε να αφορά και συνασπισμούς...


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει φρένο στη σχετική συζήτηση, λέγοντας πως δεν σκοπεύει να το κάνει, τουλάχιστον όχι με δική του πρωτοβουλία. Και εδώ θα μπορούσε να ισχύει το ρητό πως μερικές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτό γιατί όσο και να θέλει να μην κατηγορηθεί πως σχεδιάζει να κινηθεί αντιθεσμικά ή υστερόβουλα ώστε ο εκλογικός νόμος να έρθει στα μέτρα του για να κερδίσει μια τρίτη θητεία, καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως πίσω από το «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ίσως κρύβονται τελικά μικροκομματικοί υπολογισμοί.

Μια εξήγηση είναι πως δεν συμφέρει απαραίτητα μια αλλαγή τώρα που το πολιτικό σκηνικό δεν είναι κατακερματισμένο μόνο στο φάσμα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, αλλά υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα και στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά είναι βέβαιο πως απασχολεί την κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται αθροιστικά ένα αξιοσέβαστο ποσοστό των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα του κυβερνώντος. Η Ελληνική Λύση φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτό τον χώρο, αλλά και το κόμμα της Αφρ. Λατινοπούλου όλο και «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis τέσσερα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. συγκεντρώνουν όλα μαζί ποσοστό λίγο πάνω από 19%.

Η παράμετρος Σαμαρά

Ετσι, ένα σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε το μπόνους εδρών να δίνεται και σε σχηματισμούς κομμάτων ή να ανέβει το όριο εισόδου στο 5% δεν θα συνέφερε οπωσδήποτε τη Ν.Δ. γιατί στο μεν μπόνους ενδεχομένως να ενίσχυε άλλο κόμμα αν αυτή δεν θα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, στο δε πλαφόν θα διακινδύνευε την προοπτική να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στα δεξιά της, μέσα από συνεργασίες ή ακόμα και τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

Πέραν αυτού, υπάρχει πια και η παράμετρος της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, που μέχρι τώρα εξέφραζε το πιο συντηρητικό ακροατήριο της Ν.Δ. και σε έναν σημαντικό βαθμό λειτουργούσε ως ανάχωμα για όσους δεν βλέπουν θετικά τις πιο μετριοπαθείς και κεντρώες επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η στάση του στο νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που παρέσυρε αρκετούς βουλευτές είτε στο να καταψηφίσουν είτε να απόσχουν από την ψηφοφορία. Αναμφίβολα ήταν τότε ένα πλήγμα για το προφίλ της κυβέρνησης.

Αντώνης Σαμαράς, Κυριάκος Βελόπουλος, Αφροδίτη Λατινοπούλου | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Χωρίς τον Σαμαρά πια στην Κ.Ο. της Ν.Δ., δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση το να συγκρατήσει όλο αυτό το ακροατήριο, που εύκολα θα έτεινε ευήκοα ώτα σε πιο συντηρητικά κόμματα. Εξάλλου στελέχη και πολιτευτές κοντά στον κ. Σαμαρά στράφηκαν στο κόμμα της Λατινοπούλου ήδη πριν από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν θα διαλύσω τη Φωνή Λογικής, δεν θα είμαι υπό κανενός», έσπευσε πάντως να διαμηνύσει η Αφροδίτη Λατινοπούλου, στην προσπάθειά της να κλείσει τη συζήτηση περί συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά και απαντώντας σε όσους θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό σε ρόλο «καθοδηγητή» στον χώρο δεξιά της Ν.Δ.

Δημοσκοπικά σε πρώτη φάση η διαγραφή του κ. Σαμαρά από τη Ν.Δ. δεν αποτυπώνεται όσο υπέρ της θα ήθελε η κυβέρνηση ή τουλάχιστον όσο προβάλλει στο αφήγημά της. Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της GPO το 46,3% εξέφρασε την άποψη ότι ήταν δικαιολογημένη η απόφαση διαγραφής, δηλαδή κάτι λιγότερο από τους μισούς, ενώ το 35% πως δεν ήταν δικαιολογημένη η διαγραφή. Οσον αφορά δε το κόστος της διαγραφής, το 47,9% πιστεύει ότι η διαγραφή Σαμαρά θα κοστίσει εκλογικά στη Ν.Δ., ενώ το 42,7% εκτιμά ότι «μάλλον όχι». Πιο θετικές για την κυβέρνηση εν προκειμένω ήταν η δημοσκόπηση της Interview όπου 7 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της Pulse όπου ανάμεσα σε όσους δήλωσαν ψηφοφόροι της Ν.Δ. σχεδόν 8 στους 10 αξιολόγησαν θετικά την απόφαση διαγραφής του. Πάντως για να βάλουμε και μια άλλη διάσταση, πρόκειται για το 76% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, κατά τις οποίες κατέγραψε ποσοστό 28,3% σε μια διαδικασία με αποχή που άγγιξε το 60%. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει γιατί γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ. στις περασμένες ευρωεκλογές και γιατί κάποιοι προτίμησαν την αποχή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πάντως εκτιμά πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν μαζικό χαρακτήρα οι αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα λόγω Σαμαρά.

Δηλώσεις Μαρινάκη

«Το σύνολο των κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όλοι μας οι βουλευτές, οι υπουργοί, κορυφαία στελέχη, έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι ενωμένη και απολύτως προσηλωμένη στον στόχο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δικαιώνοντας πλήρως μία δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη απόφαση, την οποία αφήνουμε πίσω και προχωράμε μπροστά», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μίλησε για «μεμονωμένες περιπτώσεις παλιών πολιτευτών, στελεχών – με όλο τον σεβασμό στην πορεία τους». «Αλίμονο αν κάποιος μένει κάπου με το ζόρι! Αλλά ας κοιτάξουμε τη συνολική εικόνα, η οποία είναι συντριπτικά υπέρ αυτής της απόφασης που ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Κώστα Καραμανλή να του εκφράσει τη διαφωνία του για το πώς σχολίασε τη διαγραφή Σαμαρά, ο Π. Μαρινάκης επέμεινε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως «είναι αυτονόητη η ανοχή και το ειδικό δικαίωμα που έχει ένας πρώην πρωθυπουργός, διαφορετική άποψη στην κριτική, ακόμα και στην έντονη κριτική. Αλλά στην περίπτωση του κ. Σαμαρά δεν είχαμε κάτι από αυτά. Είχαμε τη διατύπωση κατηγοριών και προσβολών κατά του πρωθυπουργού, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών».

Γεωργία Σάκκουλα

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: