Απειλητικό μήνυμα προς τη Δύση έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις των χωρών που έδωσαν την έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει «δυτικά όπλα» στη ρωσική επικράτεια...
Ο Ρώσος πρόεδρος απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους δυτικών χωρών, ως αντίποινα για την έγκριση που έδωσαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία στον ουκρανικό στρατό να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με στόχο ρωσικά εδάφη.
Ο ίδιος τόνισε πως το χτύπημα στο Ντνίπρο, με έναν νέου τύπου πύραυλο, τον «Oreshnik», ήταν μία πρόγευση του τι μπορεί να ακολουθήσει.
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, αναλυτής του BBC, σημειώνει σε άρθρο του ότι αυτή η εβδομάδα ήταν που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν (άλλη μια) κόκκινη γραμμή του Πούτιν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από τη Δύση προς τη Ρωσία και παράλληλα τονίζει ότι ήταν η εβδομάδα που ο ηγέτης του Κρεμλίνου απείλησε οποιαδήποτε χώρα προμηθεύει την Ουκρανία με τέτοια όπλα και για τέτοιο σκοπό. Στο ερώτημα ποιες μπορείς να είναι οι επόμενες κινήσεις, ο Ρόζενεμπεργκ σημειώνει: «Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».
Το άρθρο τονίζει ότι η κλιμάκωση είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα. «Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς» και σημειώνει ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση των απειλών του Πούτιν θυμίζοντας ότι η Δύση έτσι και αλλιώς φοβάται για έξαρση του υβριδικού ρωσικού πολέμου. «Είδαμε εμπρησμούς, σαμποτάζ και πολλά άλλα».
Τι ρόλο θα διαδραματίσει η επιστροφή Τραμπ
Ο Ρόζενμπεργκ αναφέρεται την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ενεργεί με βάση τα συναισθήματα. Είναι επίσης σαφές ότι τον καθοδηγεί η αντιπάθεια για τη Δύση και φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει. Αλλά γνωρίζει επίσης ότι ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος.
Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα αποχωρήσει και ο Τραμπ θα επανέλθει. Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει υπάρξει πολύ επικριτικός για το ΝΑΤΟ.
Επίσης, είπε πρόσφατα ότι ο διάλογος με τον Πούτιν θα ήταν «ένα έξυπνο πράγμα». Όλα αυτά θα πρέπει να ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά του Ρώσου προέδρου. Αυτό σημαίνει, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην κλιμακώσει σημαντικά αυτή τη στιγμή.
Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία.
Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας», καταλήγει ο Ρόζενμπεργκ.
Ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Την ίδια ώρα εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για μια διευρυμένη σύρραξη. Οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού αναφέρουν πως ο ρωσικός πύραυλος πέταξε για 15 λεπτά προτού χτυπήσει το Ντνίπρο, με ταχύτητα 11 φορές μεγαλύτερη από του ήχου και έφερε έξι συμβατικές και όχι πυρηνικές κεφαλές.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ σημείωσε ότι η κλιμάκωση προέρχεται από τη Ρωσία. «Αυτοί είναι που κλιμακώνουν. Αυτοί είναι που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο»τόνισε. Το ΝΑΤΟ τονίζει πως τίποτε δεν θα αλλάξει, την ώρα που ο Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με ολλανδικά μέσα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Ντοναλντ Τραμπ. «Αναπτύσσοντάς αυτή τη δυνατότητα η Ρωσία δεν θα αλλάξει τον ρου της σύγκρουσης, αλλά ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από την στήριξη προς την Ουκρανίαδήλωσε» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Φαράχ Ντακλαλά.
Ανάλογη η απάντηση και από Βρετανία και Γαλλία, καθώς με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Εξωτερικών υπόσχονται να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. “Η αποκλιμάκωση, όπως πάντα, θα ήταν η πιο επικίνδυνη απάντηση γιατί θα έδειχνε στη Ρωσία ότι αυτές οι απειλές έχουν αντίκτυπο και θα την παρακινούσαν για ακόμη περισσότερες απειλές στο μέλλον” σχολίασε ο αναλυτής Κιρ Τζάιλς.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάλεσε τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, χώρας εξοπλισμένης “με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο“.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.