Περισσότερο έβγαλαν από τα ενδότερα της Κουμουνδούρου τις εσωκομματικές αντιθέσεις τους επί διαδικαστικών, και λιγότερο έδωσαν το πλαίσιο της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα με το βλέμμα στην ανασυγκρότηση της χώρας οι «4» στην τηλεοπτική αναμέτρησή τους , ενόψει της κάλπης για νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν και έδωσαν την εντύπωση ότι είχαν κάνει μαθήματα σαβουάρ βιβρ και τα εφάρμοσαν…
αλά ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά στο debate οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης ,οι διαξιφισμοί με επίκεντρο τον Στέφανο Κασσελάκη-ποιος έχει περισσότερες ευθύνες για την άνοδό του στον κομματικό θώκο- «βραχυκύκλωνε» τον διάλογο που ξανάβρισκε πολιτικό ρυθμό όταν οι υποψήφιοι έστρεφαν τη δυναμική της συζήτησης στο πολιτικό σχέδιο και το όραμά τους. Παράλληλα, και οι 4 εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για την οικονομία και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.Πάντως, έγνοια όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων στην κάλπη της 24ης Νοεμβρίου 2024, με φόντο και τις εξελίξεις στην κοινοβουλευτική Ομάδα του και τις επερχόμενες ανεξαρτητοποιήσεις που οδηγούν στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναμένεται να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο.
Η Κουμουνδούρου εκφράζει την ικανοποίησή της για την συζήτηση και το διάλογο μεταξύ των υποψηφίων , σημειώνοντας ότι έγινε εμφανές πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. «Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρουν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου.
Η τηλεμαχία των 4 υποψηφίων για την ανάδειξη νέας ηγεσίας κράτησε ένα δίωρο . Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη ήταν οι πιο ηχηρές . Συμπυκνώθηκε στην αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος αφού παραδέχτηκε ότι είναι θετικές οι παρεμβάσεις Πολάκη για ένα όραμα έντιμης Ελλάδας, πρόσθεσε: «Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα λάθη σου και αναφέρομαι από την περίπτωση του κ. Κυμπουρόπουλου, τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες ακόμα και με τον Τσίπρα αλλά και το πρόσφατο θέμα με το Στέφανο Κασσελάκη, γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία». Για να καταλήξει δηκτικά: «Το ερώτημα είναι πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούμε να μην κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα αύριο;».
Η απάντηση Πολάκη ήρθε, λέγοντας : « Θεωρώ ότι τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση». Αφού απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες για την υγεία και τις αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις που αναδεικνύει ο Τομέας Διαφάνειας έριξε βέλη σημειώνοντας: «Και κάποιοι που σήκωναν το φρύδι λέγοντας ότι στον καπιταλισμό πάντα έχουμε σκάνδαλα, ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με τον Κυμπουρόπουλο. Για το θέμα του κ. Κασσελάκη εγώ έθεσα το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος».
Παράλληλα, τζαρτζάρισμα Φάμελλου-Κασσελάκη με διαφοροποίηση ως προς την πολιτική κατεύθυνση για το ζήτημα της ενέργειας και το ζήτημα της ιδιοκτησιακής κατάστασης της ΔΕΗ και της επανόδου στην κρατική διαχειριση. Την συζήτηση προκάλεσε ο Νικόλας Φαραντούρης ο οποίος απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη τον ρώτησε για το σχέδιό του αναφορικά με την πάταξη των καρτέλ. Η απάντηση Πολάκη ήταν κάθετη: «Επιστροφή υποδομών στο Δημόσιο», εστιάζοντας στη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ προβάλλοντας την επιστροφή στον δημόσιο έλεγχο ώστε να σπάσουν τα καρτέλ. Τότε ο Παύλος Πολάκης ρώτησε τον Σωκράτη Φάμελλο , εμφανώς για να δείξει, ότι έχουν διαφορετικό σχέδιο, αν θεωρεί ότι ΕΛΠΕ και ΔΕΗ πρέπει να γυρίσουν σε δημόσιο έλεγχο. Τότε ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε …ευέλικτα : «Δημόσιος έλεγχος σε ΔΕΗ. Αλλά χρειάζεται και ρύθμιση της αγοράς».
Τον Νικόλα Φαραντούρη επιχείρησε να στριμώξει ο Παύλος Πολάκης ρωτώντας τον για την ευρωβουλευτική ιδιότητα και γιατί δεν εστιάζει στα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες. Ο Νικόλας Φαραντούρης αφού ανέφερε ότι έχει θετική αντανάκλαση για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ευρωβουλευτής, επεσήμανε ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που πριν από έναν χρόνο πήρε από το χέρι και υποστήριξε ψυχή τε σώματι έναν εντελώς άγνωστο, εννοώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να φροντίσει πρώτα να διερευνήσει να πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις…
Οσον αφορά τον Απόστολο Γκλέτσο που ανέπτυξε τις απόψεις του για όλα τα θέματα, αναφορικά με την οικονομία σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο στην ηγεσία, δεν θα ψηφίζε καθόλου τον προϋπολογισμό γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους. Για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση».
Ο Απόστολος Γκλέτσος απάντησε και σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις δηλώσεις του περί «εισαγωγής ιερόδουλων» για ανάγκες αλλοδαπών εργατών που έρχονται στην Ελλάδα. Ο Απόστολος Γκλέτσος επέμεινε στην πρότασή του , τονίζοντας, ότι στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών για εργάτες που έρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, δεν μπορείς να παραβλέπεις ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητά τους, «αλλιώς υπάρχουν ζητήματα». Τόνισε ότι πρέπει να το κάνεις αυτό καθώς είναι κάτι που θα τοβρεις μπροστά σου «Το έχουμε βρει και μακάρι να λυθεί και να μην το ξαναβρούμε. Όταν θες να κυβερνήσεις, πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα», συμπλήρωσε.
Οσον αφορά στο ζητημα το μεταναστευτικό, ο Απόστολος Γκλέτσος προέταξε ότι η διαχείριση του πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και ανθρωπιστική.
Κατά τον Σωκράτη Φάμελλο, είναι αναγκαίο να υπάρξει «ένας σοβαρός και συγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ» για να μπορέσει το κόμμα να αποτελέσει τον πυλώνα μιας προοδευτικής απάντησης για την κοινωνία, με λύσεις για τα προβλήματα.
Κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος της τηλεμαχίας ο Νικόλας Φαραντούρης απηύθυνε κάλεσμα συμμετχοής στις εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο». Και συμπλήρωσε: Αρκεί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την Κυριακή να κοιτάξουν μπροστά, να κοιτάξουν με αυτοπεποίθηση, να εμπνευστούν από το καινούργιο που έρχεται. Να αφήσουν στην άκρη τους διαξιφισμούς, την εσωστρέφεια, την τοξικότητα.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Γκλέτσος , μετά το debate σημείωσε ότι ελπίζει να κατάφερέ τόσο ο ίδιος όσο και οι συνυποψήφιοί του να έδωσαν τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία «για τον ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο, για την κυβέρνηση που ταλαιπωρεί την κοινωνία και για όλα που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας».
Ο Παύλος Πολάκης , μαζί με το ευχαριστώ στην ΕΡΤ βρήκε την ευκαιρία για πολιτικό σχόλιο κατά της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η εξαιρετική διοργάνωση του debate από την ΕΡΤ δείχνει την αξία του δημόσιου πυλώνα ενημέρωσης «και πόσο καλά που την ανοίξαμε όταν την είχε κλείσει ο Σαμαράς». Τόνισε επίσης ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «αποδείξαμε ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε βαθιά πολιτικά, με επιχειρήματα, με αντιπαράθεση σκληρά, αλλά χωρίς τη διχαστικό, το διχαστικό και τοξικό λόγο που μας δηλητηρίασε το τελευταίο διάστημα.
Και θεωρώ ότι και η ακροαματικότητα που μαθαίνω ότι ήταν υψηλή δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Θα είναι εδώ την Κυριακή, θα δυναμώσει και θα βάλει πλώρη για μια αποτελεσματική και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μια κυβερνώσα δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης αύριο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, πριν ξεκινήσει το debate των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμενοι της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», που διεκδικούν δεδουλευμένα και θέτουν ζήτημα προοπτικής και περιεχομένου των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ...
Παναγιώτα Μπίτσικα - DOCUMENTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.