Ξεπερνούν τους 210 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Βαλένθια, με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων... Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των εθελοντών που καταφθάνουν για βοήθεια από κάθε γωνιά της Ισπανίας και περπατούν χιλιόμετρα μέσα στις λάσπες για να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες εκτάσεις. 10.000 στρατιώτες συνδράμουν στις έρευνες και τους πληγέντες.
Οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων στα πλημμυρισμένα υπόγεια και τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν, εξαντλούνται, όμως συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι προσπάθειες απελευθέρωσης εγκλωβισμένων και εντοπισμού αγνοουμένων σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Βαλένθια.
«Υπάρχουν τραυματίες και άνθρωποι ακόμη εγκλωβισμένοι και πρέπει να πρέπει να τους σώσουμε. Υπάρχουν πολλές μολύνσεις επειδή έχουν τραύματα και μερικοί από αυτούς έμειναν με τα πόδια στη λάσπη επί τέσσερις μέρες» είπε η φοιτήτρια Ιατρικής Λουθία Λόπεζ.
Χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθνοφρουροί και εθελοντές ελέγχουν σχολαστικά κάθε σημείο ακόμα και με ραβδιά στα ποτάμια ή ανασύροντας αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη.
«Δεν ξέρουμε τι έχουν μέσα και μπορεί να έχουν παγιδευτεί άνθρωποι» δήλωσε εθελοντής.
Συγκινητική είναι μάλιστα η στιγμή κατά την οποία η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει τη διάσωση μιας γυναίκας στο Benetússer αφού πέρασε τρεις ημέρες σε ένα αυτοκίνητο.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της τοπικής κυβέρνησης ο πρόεδρος Σάντσεθ αύξησε σε 10.000 τη δύναμη αστυνομίας και εθνοφρουράς που θα αναπτυχθούν στις πληγείσες περιοχές.
«Γνωρίζω ότι η ανταπόκριση που δίνεται δεν είναι αρκετή. Το ξέρω. Ξέρω ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις, ότι υπάρχουν ακόμη κατεστραμμένες υπηρεσίες, δήμοι θαμμένοι στη λάσπη, απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν τους συγγενείς τους. Ξέρω ότι πρέπει να πάμε καλύτερα και πρέπει να τα δώσουμε όλα» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Συγκινητική είναι η τεράστια ανταπόκριση των εθελοντών κάθε ηλικίας και προέλευσης, ακόμα και αλλοδαπών που φθάνουν με τα πόδια στις περιοχές της συμφοράς για να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.
Παράλληλα, βοήθεια σε πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνεται στην Βαλένθια.
Στην πιο καταστροφική πλημμύρα στην ιστορία της σύγχρονης Ισπανίας και τη φονικότερη της Ευρώπης από το 1970 συνέβαλε και η κλιματική αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.