7.10.24

Mικρό κόμμα, πολλοί «αρχηγοί», δύσκολο αύριο…



Το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα...

Πρώτον, δεν υπάρχει πρόσωπο με ηγετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να «τραβήξει» χωρίς αμφισβήτηση το κόμμα προς τα πάνω, ώστε να το καταστήσει υπολογίσιμο αντίπαλο της ΝΔ. Δεν βρήκαν τέτοιο πρόσωπο οι ψηφοφόροι. Έχουμε διασπορά της ψήφου σε τέσσερα πρόσωπα, που πήραν άνω του 20%.

Δεύτερον, ο νυν αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης έχει ικανό προβάδισμα στον πρώτο γύρο. Ωστόσο το ποσοστό του είναι μικρό και έχει απέναντί του το πλειοψηφικό αίτημα για αλλαγή στην ηγεσία. Στο δεύτερο γύρο η νίκη του δεν θεωρείται καθόλου δεδομένη.

Τρίτον, η συντριπτική πλειοψηφία των χτεσινών ψηφοφόρων αποδοκίμασε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Η πολύχρονη απουσία της από τα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ και το φλερτ της με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη την κατέταξαν στην τέταρτη θέση.

Τέταρτον, το μέχρι την τελευταία στιγμή ντέρμπι μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση οφείλεται σε δύο αιτίες. Ο κ. Δούκας πλήρωσε τη διπλή ιδιότητά του(δήμαρχος και υποψήφιος), την οποία δεν είδε με καλό μάτι σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων. Επίσης, είχε μέτρια επίδοση στο λεκανοπέδιο, όπου ήταν πρώτος ο κ. Γερουλάνος.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτή. Αλλά οφείλεται περισσότερο στα χάλια που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά σε κάποια «γοητεία» που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η μικρή αύξηση της χτεσινής συμμετοχής σε σχέση με την αντίστοιχη εκλογή του 2021 δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Διότι τότε το ΠΑΣΟΚ είχε μόλις 8% στις εθνικές εκλογές, ενώ τώρα έχει 13%.

Την προσεχή Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να πείσει το 70% που χτες βρέθηκε απέναντί του ότι είναι ο κατάλληλος να πετύχει τώρα ό,τι δεν πέτυχε στα τρία χρόνια που ήταν αρχηγός. Ο κ. Δούκας υστέρησε στον πρώτο γύρο έναντι του κ. Ανδρουλάκη. Αλλά μπορεί να βασίζεται περισσότερο στην επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων για αλλαγή αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός που θα εκλεγεί την προσεχή Κυριακή δεν θα έχει εύκολο έργο. Διότι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί είναι μεγάλες. Kαι, αν δεν καταφέρει να τις δικαιώσει σύντομα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλη αμφισβήτηση.

Με άλλα λόγια, θα έρθει ξανά στο προσκήνιο ένα παλιό σύνθημα, παραλλαγμένο για να ανταποκρίνεται στα σημερινά: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει. Ο αρχηγός μπορεί;»...

Γιώργος Καρελιάς - NEWS 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια: