22.10.24

ΣΥΡΙΖΑ: H εγκύκλιος της ΚΟΕΣ για τα μέλη, τις εκλογές και το Συνέδριο...

Στην τελική ευθεία για το Έκτακτο Συνέδριο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τη σκιά των εσωκομματικών αναταράξεων και την αντιπαράθεση με το στρατόπεδο Κασσελάκη...

Με εγκύκλιο που εστάλη από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, παρουσιάζεται ο οδικός χάρτης έως το Συνέδριο. 

Η εγκύκλιος της ΚΟΕΣ προβλέπει την έκδοση κάρτας μέλους του κόμματος «με ετήσιο ποσό συνδρομής ύψους 20 ευρώ ή εξαμηνιαίου ποσού συνδρομής 10 ευρώ». 

Οι κάτοχοί της Κάρτας Μέλους δεν υποχρεούνται σε καμία άλλη καταβολή συνδρομής. Όσα μέλη δεν επιθυμούν να βγάλουν κάρτα μέλους μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες με την καταβολή των 2 ευρώ.

Αναλυτικά, οι αποφάσεις της ΚΟΕΣ: 

  • Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις ΟΜ έχει ξεκινήσει από τις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου 2024.
  • Ο σχεδιασμός των Γενικών Συνελεύσεων των ΟΜ θα πρέπει να αποσταλεί έγκαιρα στο Οργανωτικό Γραφείο, προκειμένου η Επιτροπή Γενικών Συνελεύσεων της Κ.Ο.Ε.Σ. να ορίσει εισηγητές. Θα πρέπει όσες Νομαρχιακές και ΟΜ δεν έχουν στείλει προγραμματισμό Γενικών Συνελεύσεων να τον αποστείλουν άμεσα. Το κείμενο εισήγησης των Γ.Σ των Ο.Μ είναι αποκλειστικά το Σχέδιο Απόφασής του Εκτάκτου Συνεδρίου, όπως εγκρίθηκε από την Κ.Ε της 5ης Οκτωβρίου 2024 και το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα στην παρούσα εγκύκλιο.
  • Με απόφαση της ΚΟΕΣ καμία διαδικασία εκλογής/συμπλήρωσης οργάνων (ΝΕ & ΟΜ) δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της εκλογής του προέδρου.
  •  Στην σύντομη αυτή πορεία αλλά απαιτητική, θα αξιοποιήσουμε όλο μας το ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Νομού σας , ως μέλη υπερκείμενου οργάνου, μαζί με τα μέλη της ΝΕ, συμμετέχουν στις διαδικασίες.
  • Όλοι ξέρουμε την μεγάλη προσπάθεια, που έχει καταβληθεί από το κόμμα μας προκειμένου, να ολοκληρωθεί το Μητρώο Μελών, καθώς και η ψηφιοποίηση του κόμματος.

Για την έκδοση κάρτας μέλους

  • Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλήξαμε ότι η έκδοση κάρτας μέλους του κόμματος, με ετήσιο ποσό συνδρομής ύψους 20 ευρώ ή εξαμηνιαίου ποσού συνδρομής 10 ευρώ, μπορεί να ενισχύσει και να ρυθμίσει τα θέματα αυτά. Είναι ένα βήμα ολοκλήρωσης του Μητρώου, προώθησης της ψηφιοποίησης του κόμματος και έμπρακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την ταυτόχρονη τακτοποίηση του ζητήματος των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών για τη συμμετοχή στις εκλογικές μας διαδικασίες.
  • Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξουμε όλοι/ες μαζί την πρωτοβουλία αυτή και να προωθήσουμε την καμπάνια απόκτησης κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  • Σύντομα θα σας σταλούν αναλυτικές οδηγίες για την έκδοσή της. Οι κάτοχοί της Κάρτα Μέλους δεν υποχρεούνται σε καμία άλλη καταβολή συνδρομής, για όσο διαρκεί η Κάρτα μέλους.
  • Ορίστηκε Eπιτροπή Προσυνεδριακού διαλόγου για την δημοσίευση των παρεμβάσεων των συντρόφων/συντροφισσών στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Η Επιτροπή έχει την ευθύνη για την ενημέρωση και σε καθημερινή βάση, στην ιστοσελίδα του Κόμματος syriza.gr και στο avgi.gr
  • Κάθε μέλος ή φίλος/η του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημοσιεύσει ένα άρθρο έως 500 λέξεις που να επικεντρώνεται στα ζητήματα θέσεων και προτάσεων ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να αναβαθμίζεται και να εμπλουτίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος. Η δημοσίευση θα γίνεται κατά σειρά παραλαβής. Δεν θα δημοσιεύονται κείμενα που θα έχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και υβριστικό περιεχόμενο. Η παραλαβή των κειμένων θα σταματήσει την 1η Νοεμβρίου 2024. Τα κείμενα πρέπει να είναι ενυπόγραφα, με διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail καθώς και την Οργάνωση Μελών που δραστηριοποιείται ο καθένας/μια που επιθυμεί να συμβάλλει στον προσυνεδριακό διάλογο.
  • Τα κείμενα θα αποστέλλονται αποκλειστικά στο prosynedriakos.dialogos@syriza.gr Η Επιτροπή για τον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο απαρτίζεται από τους: Π. Παπαγεωργίου ,Θ. Χαραλαμπίδου, Α. Χατζοπούλου, Χ. Φωτιάδης.

Κανονισμός εκλογής Συνέδρων για το Συνέδριο

  • Οι εκλογές στις ΟΜ για την ανάδειξη των συνέδρων θα διεξαχθούν στις 2 ή 3 Νοεμβρίου 2024, δηλαδή ορίζεται μόνο μία ημέρα, με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών καταβάλλοντας το ποσό των 2 ευρώ, με εξαίρεση τους κατόχους Κάρτας Μέλους, τους άνεργους και όσους/ες ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες.
  • Την διενέργεια και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας έχουν οι ΟΜ σε συνεργασία πάντα με την Ν.Ε και την Κ.Ο.Ε.Σ η οποία επιλύει ζητήματα που τυχόν προκύψουν.
  • Δικαίωμα ψήφου (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και όσοι/ες σύντροφοι/ες έχουν εγγραφεί στις ΟΜ ή στον isyriza μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.
  • Οι εγγραφές νέων μελών πρέπει να σταλούν με ευθύνη των Ο.Μ μέσω των Ν.Ε στο Μητρώο Μελών (arxeio@syriza.gr) έως τις 26 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 μ.μ. χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό αρχείο που έχει διανεμηθεί στις Ν.Ε (επισυνάπτεται).
  • Οι λίστες μελών, βάση των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες, θα αποσταλούν στις Ν.Ε, στις 31 Οκτωβρίου 2024, από το αρμόδιο Τμήμα του Μητρώου του κόμματος. Την ευθύνη έγκαιρης αποστολής στις Ο.Μ έχουν οι Ν.Ε
  • Την ευθύνη και διαχείριση της λίστας μελών της ΝΕ, έχει ο Συντονιστής/στρια της Ν.Ε Πρόσβαση στη λίστα μελών διαθέτει και το Συντονιστικό της ΝΕ.
  • Την ευθύνη και διαχείριση της λίστας μελών της ΟΜ, έχει ο Συντονιστής/στρια. Πρόσβαση στη λίστα μελών διαθέτει και το Συντονιστικό της ΟΜ, ώστε σύμφωνα με τις χρεώσεις, να πραγματοποιηθεί ενημέρωση και ειδοποίηση των μελών της Οργάνωσης.
  • Προσοχή, οι λίστες των μελών του κόμματος δεν διακινούνται γιατί περιέχουν προσωπικά δεδομένα.
  • Οι υποψηφιότητες συνέδρων κατατίθενται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, με δυο τρόπους: α) Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΟΜ με αυτοπρόσωπη παρουσία του υποψηφίου/ας. β) Με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email της ΟΜ και του/της Συντονιστή/στριας.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές πρέπει να αποτελούνται από 3 έως 7 μέλη ανάλογα με το μέγεθός των ΟΜ και αναδεικνύονται από την Γ.Σ.
  • Οι εφορευτικές επιτροπές παραλαμβάνουν από τα συντονιστικά των Ο.Μ τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα και με τους παραπάνω τρόπους.
  • Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για σύνεδροι.
  • Η εκλογή των συνέδρων γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η εφορευτική επιτροπή έχει την ευθύνη για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων με αλφαβητική σειρά και πάντοτε σε συνεργασία με τις Ν.Ε και την Κ.Ο.Ε.Σ.
  • Η εκλογή συνέδρων ολοκληρώνεται αυθημερόν και διαρκεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα . Σε περιπτώσεις που υπάρξει ανάγκη για παράταση της εκλογικής διαδικασίας, η εφορευτική επιτροπή ενημερώνει την ΚΟΕΣ και εφόσον εγκριθεί δίνεται η ανάλογη παράταση και όχι πάντως μεγαλύτερη της μίας ώρας.
  • Το μέτρο εκλογής συνέδρων είναι: 1 προς 40 εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των ΟΜ θα είναι 50% και άνω των εγγεγραμμένων μελών της ΟΜ. 1 προς 45 εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των ΟΜ θα είναι από 41% έως 49% των εγγεγραμμένων μελών της ΟΜ. 1 προς 50 εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των ΟΜ θα είναι από 31% έως 40% των εγγεγραμμένων μελών της ΟΜ. 1 προς 55 εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των ΟΜ θα είναι από 20% έως 30% των εγγεγραμμένων μελών της ΟΜ. 1 προς 60 εφόσον η συμμετοχή των μελών στις κάλπες των ΟΜ θα είναι κάτω από 20% των εγγεγραμμένων μελών της ΟΜ.
  • Σε περίπτωση που προκύπτει δεκαδικός αριθμός η στρογγυλοποίηση γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Παραδείγματα : Αρ. εγ. Μελών στην Ο.Μ 85 συμμετείχε το 30,3% άρα το μέτρο των συνέδρων είναι 1 προς 55. Αρ. εγ. Μελών στην Ο.Μ 85 συμμετείχε το 30,7% άρα το μέτρο των συνέδρων είναι 1 προς 50
  • Οι Ο.Μ με λιγότερα από 40 εγγεγραμμένα μέλη εκλέγουν ένα (1) σύνεδρο.
  • Ο μέγιστος αριθμός σταυρών προτίμησης ανέρχεται στο 30% του ανώτατου μέτρου (1 προς 40) επί των εγγεγραμμένων μελών κάθε Ο.Μ. Εάν προκύπτει δεκαδικός αριθμός, η στρογγυλοποίηση γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. Παραδείγματα: Αρ. εγ. μελών στην Ο.Μ 480. Ανώτατος αριθμός σταυρών 480/40Χ30% = 3,6 οι σταυροί προτίμησης θα είναι 4. Αρ..εγ. μελών στην Ο.Μ 280 Ανώτατος αριθμός σταυρών 280/40Χ30% = 2,1 οι σταυροί προτίμησης θα είναι 2.
  • Η εφορευτική επιτροπή μετά το πέρας της ψηφοφορίας, στη συνεδρίαση της πραγματοποιεί την καταμέτρηση και ανακοινώνει τα αποτελέσματα στον συντονιστή/τρια της ΟΜ και υποχρεωτικά στέλνει άμεσα τα υπογεγραμμένα από το σύνολο των μελών της πρακτικά, στην Κ.Ο.Ε.Σ. στο mail: koes@syriza.gr με κοινοποίηση στην Ν.Ε.
  • Για την ανάδειξη των συνέδρων ισχύει η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων 50-50%. Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται η ισάριθμή αντιπροσώπευση φύλου, οι υπόλοιπες θέσεις θα μένουν κενές.
  • Ενστάσεις από υποψηφίους/ες υποβάλλονται εντός 24 ωρών από την λήξη της ψηφοφορίας. Την αμέσως επόμενη μέρα η εφορευτική επιτροπή κρίνει την ένσταση και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο. Αν αυτός/ή διαφωνεί, στέλνει αυθημερόν γραπτώς την ένστασή του στην ΚΟΕΣ, (koes@syriza.gr) όπου και αναλαμβάνει η αρμόδια επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων, η οποία αποφασίζει οριστικά.
  • Παραίτηση εκλεγμένου συνέδρου γίνεται γραπτώς στην εφορευτική επιτροπή και η αντικατάσταση του γίνεται από τον πρώτο/η επιλαχόντα/ουσα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2024. Άμεσα ενημερώνεται η Κ.Ο.Ε.Σ.
  • Τα μέλη της ΚΕ, οι Βουλευτές που δεν είναι μέλη της ΚΕ, τα μέλη του ΚΣ της Νεολαίας, τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δεοντολογίας, συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Καλούνται οι Συντονιστές/στριες των ΝΕ και των Ο.Μ., να μεριμνήσουν έγκαιρα για τη δέσμευση δημόσιων χώρων για την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ. Οι χώροι θα εγκριθούν κεντρικά...

Εφ. Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.