16.10.24

Η μάχη με την Google για τα πνευματικά δικαιώματα...



Συστράτευση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, εκδοτών έντυπου και ψηφιακού Τύπου και δημοσιογράφων για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η δημόσια διαβούλευση από την ΕΕΤΤ για τον «Κανονισμό εξειδίκευσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αμοιβών εκδοτών από παρόχους υπηρεσιών κοινωνίας της Πληροφορίας» βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε πρόταση από την πλευρά του κλάδου των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων...

Οι θέσεις, όπως συντάχθηκαν από την ΕΝΕΔ, φέρουν τις υπογραφές των ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ, ΕΔΙΠΤ, ΣΗΠΕ, ΕΣΗΕΑ, ΟΣΔΕΛ και «Ξενοφώντα» και απευθύνονται στην ΕΕΤΤ, ενώ από την άλλη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται η Google.

Στο πρώτο στάδιο, ο κανονισμός που προτείνει η ΕΕΕΤ περιγράφει ως βάση υπολογισμού τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα της πλατφόρμας (π.χ. Google), ανεξαρτήτως από το πού προέρχονται και ανεξαρτήτως από το αν σχετίζονται άμεσα με το εκδοτικό περιεχόμενο ή όχι, καθώς αναγνωρίζει ότι όλα τα διαφημιστικά έσοδα του παρόχου οφείλονται στη στόχευση, η οποία επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό χάρη στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο.

Η ΕΝΕΔ, η οποία έχει την υποστήριξη και των υπόλοιπων Ενώσεων, ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει πιο σαφής ο κανονισμός στη διατύπωσή του για τη βάση υπολογισμού (συνολικά διαφημιστικά έσοδα), καθώς η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της έκδοσης του κανονισμού, αλλάζει το νόημα του κανονισμού.

Αφού υπολογιστούν τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα του παρόχου, υπολογίζεται ένας συντελεστής Α / Β, όπου Α είναι τα συνολικά κλικ που έγιναν στην πλατφόρμα (π.χ. στα οργανικά αποτελέσματα της Google) και οδήγησαν σε περιεχόμενο εκδοτών και Β είναι τα συνολικά κλικ που έγιναν στην πλατφόρμα, ανεξαρτήτως του σάιτ στο οποίο οδήγησαν. Αυτός ο συντελεστής απομειώνει το αρχικό ποσό και καταλήγει στο ποσό από το οποίο θα διεκδικήσουν οι εκδότες το ποσοστό τους.

Η θέση που εκφράζεται μέσα από την ΕΝΕΔ είναι ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής μερισμού είναι απαράδεκτος για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ότι τα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό του τα έχει μόνο η πλατφόρμα και δεν μπορούν να εκτιμηθούν ούτε να ελεγχθούν από τρίτο φορέα. Ως εκ τούτου, προτείνεται η αντικατάσταση του συντελεστή με στοιχεία επισκεψιμότητας των δημοσιογραφικών σάιτ, συνολικής επισκεψιμότητας όλων των διαδικτυακών τόπων, εξαιρουμένης εκείνης του εν λόγω παρόχου, και επισκεψιμότητας συνδεδεμένων επιχειρήσεων και συναφών ιστοσελίδων. Η μη αντικατάσταση ή η μη κατάργηση του συγκεκριμένου συντελεστή θέτει θέμα αξιοπιστίας του κανονισμού.

Τέλος, με βάση τον προτεινόμενο κανονισμό, εφαρμόζεται ένας ακόμα συντελεστής, τον οποίο ορίζει η ΕΕΤΤ, και με αυτόν υπολογίζεται το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η εκάστοτε πλατφόρμα για τη χρήση του δημοσιογραφικού περιεχομένου...

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: