17.10.24

Θρίλερ με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ...



 Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι ο Γιαχία Σινουάρ, ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγιε στην ηγεσία της Χαμάς, έπεσε νεκρός έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή...

Η είδηση μεταδόθηκε και νωρίτερα, με τον IDF να σημειώνει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει σκοτωθεί Σινουάρ, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ που επικαλούνται ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την είδηση πως νούμερο 1 στόχος του Ισραήλ είναι νεκρός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης είναι νεκρός, ενώ το Times of Israel επικαλείται πληροφορία που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να ενημερώσουν τις οικογένειες των ομήρων. Οι όμηροι είναι αυτοί που μπαίνουν στο επίκεντρο, εφόσον επιβεαιωθεί η είδηση, καθώς εκφράζονται φόβοι για άμεσα αντίποινα.

Σε κάθε περίπτωση ο ισραηλινός στρατός επιμένει πως αναμένει τα αποτελέσματα DNA σε σορό που εντοπίστηκε στο χτύπημα στη Γάζα. 

Η Χαμάς δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη ενημέρωση.


Από τύχη η «εξουδετέρωση»;

Την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο χτύπημα κατά του Σινουάρ, το ισραηλινό Channel 12 σε ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε επιδρομή στη Ράφα, όμως οι IDF δεν γνώριζαν ότι στο σημείο βρισκόταν ο Σινουάρ. Οι στρατιώτες φέρονται να εντόπισαν μέσα στα συντρίμμια έναν πτώμα που έμοιαζε στον Παλαιστίνιο ηγέτη και να ειδοποίησαν σχετικά τους ανώτερούς τους.

Ο υπουργός Άμυνας, πάντως, Γιοάβ Γκαλάντ, χωρίς να κάνει αναφορά στον Σινουάρ ανέβασε μια ανάρτηση στο X με την οποία σχολίασε «οι εχθροί μας δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα τους κυνηγήσουμε και θα τους εξουδετερώσουμε».


Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ. Στο διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφορούν και ορισμένες σκληρές φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν νεκρό τον Σινουάρ.

Νωρίτερα ο IDF ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει σκοτωθεί σε πλήγμα ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγο μετά τη δολοφονία Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι στο πλήγμα στο σχολείο της Τζαμπάλια σκότωσαν μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έπειτα από πληροφόρηση που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες για συνάντηση στο σημείο. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα ακόμη αεροπορικό πλήγμα στα νότια της Γάζας, στη Ράφα, με τον IDF να μην αποκαλύπτει ποιο από τα δύο περιστατικά αφορά τον Σινουάρ.

Τουλάχιστον 28 οι νεκροί στη Τζαμπάλια

Όλα αυτά έρχονται μετά από ακόμη ένα λουτρό αίματος στη Βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις παλαιστινιακές αρχές το Ισραήλ χτύπησε αεροπορικά ένα σχολείο στην πόλη, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο εκτοπισμένοι. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής αναφέρει 28 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες με αξιωματούχους να υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει καν νερό για να σβήσουμε τις φωτιές».

Σε μια πρώτη απάντηση οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για «χτύπημα ακριβείας» κατά μαχητών, οι οποίοι φέρονται να είχαν μυστική συνάντηση στο σημείο. Η ισλαμιστική οργάνωση, πάντως, διέψευσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς αναφέροντας ότι δεν χρησιμοποιεί στο σχολείο της  UNRWA για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: