12.10.24

«Γαλάζιο πάρτι» στον Εβρο...



Η πυρκαγιά στον Εβρο έκαψε πάνω από 850.000 στρέμματα γης, αλλά, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, οι διαδικασίες αποζημιώσεων προκρίνονται με προφορικές εντολές προς τον ΕΛΓΑ, ενώ εκατοντάδες δικαιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν για μια ακόμη φορά «στην απ’ έξω»...
Μπορεί να υπάρχει τόσο πολιτικό θράσος που πάνω σε καταστροφές να χτίζονται πελατειακές σχέσεις; Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απαντήσει: κι όμως υπάρχει. Σε αυτό κατατείνει το γεγονός ότι μετά τις καταστροφές στον Εβρο το 2023 αποζημιώθηκαν μόνο όσοι κατά έναν περίεργο τρόπο ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα αποζημιωθούν για ζημιές σε... ακακίες, κάτι που δεν προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Με άλλα λόγια, συγκεκριμένος αριθμός συμπολιτών μας από τον Εβρο –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»- γνώριζε από νωρίς τα πρωτόγνωρα κριτήρια των αποζημιώσεων για καταστροφές σε ένα συγκεκριμένο είδος μη παραγωγικού δέντρου.


Προτού εκδοθεί η υπουργική απόφαση, ένας ορισμένος, καλά «ενημερωμένος», αριθμός κατοίκων της περιοχής κατέθεσε αίτηση βάσει αυτών των καινοφανών κριτηρίων. Και μάλιστα αυτή την αίτηση όποιος την κατέθεσε ενημερώθηκε και το έκανε παράτυπα, απλά και μόνο μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων! Μάλιστα, αφού έγιναν γνωστά τα κριτήρια εκ των υστέρων, δεν άνοιξε η σχετική πλατφόρμα ώστε όσοι δεν ήταν «γνώστες» να έχουν την ευκαιρία επικαιροποιημένων δηλώσεων.

Το προφανές όλης αυτής της απαράδεκτης, αλλά και τραγελαφικής διαδικασίας είναι ότι από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει πως μεσολάβησε παρέμβαση από πολιτικά πρόσωπα ούτως ώστε να υπάρξει προνομιακή αποζημίωση ιδιοκτητών αγροτεμαχίων σε ακακίες. Βρισκόμαστε κάθε φορά σε καταστάσεις χωρίς προηγούμενο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναγάγει σε «ρουσφέτι» τις απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες επιχορηγήσεις μετά από φυσικές καταστροφές.


Η πυρκαγιά στον Εβρο έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης». Εκαιγε για δεκαπέντε ημέρες, από τις 19 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν, ενώ η οικολογική ζημιά στη Δαδιά είναι ανυπολόγιστη. Η φωτιά έκαψε πάνω από 850.000 στρέμματα γης, μια έκταση που ισούται με την πόλη της Νέας Υόρκης. Ακόμα και σήμερα, οι διαδικασίες αποζημιώσεων προκρίνονται με προφορικές εντολές προς τον ΕΛΓΑ, ενώ εκατοντάδες δικαιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν για μια ακόμη φορά «στην απ’ έξω».

Η Νέα Αριστερά σε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς έχει καλέσει την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν μετά από μια καταστροφή αυτής της έκτασης κανείς να μη γνωρίζει με ποια διαδικασία έχουν ενημερωθεί οι δυνητικοί δικαιούχοι αποζημιώσεων. Δεν είναι δυνατόν ο ΕΛΓΑ μέσω του ανταποκριτή του να έχει αποδεχτεί μια παράτυπη και απαράδεκτη διαδικασία αποζημιώσεων που όμοιά της δεν υπάρχει στο παρελθόν. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην έχει λειτουργήσει η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ζημίας, αν και έχει προηγηθεί η σχετική έκδοση Υπουργικής Απόφασης εδώ και εννέα μήνες. Θα πρέπει επιτέλους το πάρτι των «γαλάζιων» παιδιών να σταματήσει. Αλλά η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν ντρέπεται να συνεχίζει αυτές τις προσβλητικές και απαράδεκτες πρακτικές ακόμα και πάνω στα συντρίμμια. Ισως ιδίως τότε.

Νάσος Ηλιόπουλος (Βουλευτής της Νέας Αριστεράς)

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: