Δεν είναι ανάγκη να έρθει η ώρα του ταμείου. Το έλλειμμα είναι φανερό και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο: ζοφερό. Και ο μόνος που θαυμάζει την πορεία της χώρας, αν και όλα βαίνουν κακώς στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, είναι ο πρωθυπουργός. Οϊμέ...
Παραμονές ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να απειλούν τον κρισιμότερο τομέα της οικονομίας, αυτόν της ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απορούν πώς θα βγάλουν τους μήνες που έρχονται. Ναι μεν η τιμή εκκίνησης του καυσίμου θέρμανσης υπολογίζεται προς στιγμήν σε χαμηλότερα από τον περσινό χειμώνα επίπεδα, αλλά όσο δεν χαμηλώνουν φόροι και δασμοί -σημειωτέον ότι υπολογίζονται στο 55% της τελικής τιμής- η αβεβαιότητα «τρώει» τους πολίτες.
Παράλληλα ανεβαίνει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις διαβεβαιώσεις κάποτε του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών του ότι τα παρδαλά τιμολόγια θα είχαν ευεργετικές συνέπειες για τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Μόλις προχθές μάλιστα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αποκάλυψε ότι το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις πιάνει «κόκκινο», με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί κατά 30%, και ήδη παραπάνω από 100.000 λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί στις εταιρείες ενέργειας. Η αδυναμία του μέσου πολίτη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει φορτωθεί προκύπτει και από την πορεία καταβολής των βεβαιωμένων φόρων. Ηδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ανέβηκαν κατά 444 εκατ. ευρώ, με το συνολικό χρέος να φτάνει στα 4,315 δισ. από τα 3,871 στην αρχή του πρώτου επταμήνου του 2024. Ωσάν να μην είναι άκρως ανησυχητική αυτή η πραγματικότητα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον φόρους 5,76 δισ. ευρώ, ήτοι 2,5 δισ. περισσότερα από τον περσινό. Με ποιες λοιπόν δυνάμεις θα ανταποκριθεί ο φορολογούμενος; Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιβάλλει νέες περικοπές στις υπέρ της κοινωνίας δημόσιες δαπάνες. Στον τομέα της Υγείας το κοντέρ δεν μετράει πλέον μόνο απαράδεκτες καθυστερήσεις και φακελάκια αλλά και θανάτους, με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» να βρίσκεται πια σε θέση απολογούμενου ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη. Την ίδια ώρα κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, ενώ το πρόβλημα του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού επιδεινώνεται με νέες παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών.
Περικοπές επιβλήθηκαν φέτος και στη δημόσια Παιδεία με συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών του Λυκείου να καλούνται, τελευταία στιγμή, να αλλάξουν κατεύθυνση για να μη βρεθούν εκτός πανελληνίων εξετάσεων. Με τα παιδιά τα βάζετε, έ; Καλά.
Μήπως όμως «έξω πάμε καλά», όπως διατεινόταν ο συγχωρεμένος Κων. Καραμανλής; Ακόμα χειρότερα. Υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη η χώρα χαίρει πλήρους ανυποληψίας. Ουδεμία από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής αισθάνεται την ανάγκη να συζητήσει κάτι μαζί του, πλην κατά περίπτωση κάποιων εξοπλιστικών ή άλλων προγραμμάτων από τα οποία θα έχει μέγα όφελος. Ολα τα υπόλοιπα τα συζητούν οι άλλοι μεταξύ τους. Ακόμα και στην Ε.Ε. των περίπλοκων ισορροπιών μεταξύ μεγάλων και μικρών, η χώρα, μέσω Ν.Δ., έχει μείνει εκτός νυμφώνος.
Την ίδια ώρα μοιάζουν να οδεύουν προς τον γκρεμό οι μειωτικές για την Ελλάδα δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Ταγίπ Ερντογάν γύρω από την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σαφής είναι η δήλωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκού Προκόπη Παυλόπουλου, ότι τυχόν νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή απλώς «δεν θα περάσει, διότι υπάρχουν Ελληνες βουλευτές».
Ως φαίνεται, δεν θα τον ρίξει κανένας. Μόνος του θα πέσει.
Γρηγόρης Ρουμπάνης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου