Σε μια περίοδο κατά την οποία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός καλά κρατούν στη χώρα μας, η μισθωτή εργασία δεν έχει ανακτήσει την αξία της και οι ανισότητες διευρύνονται, το Ινστιτούτο Τσίπρα θα επιχειρήσει ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα της ακρίβειας και της οικονομίας εν γένει με την ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει αύριο το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά...
Ξεκινώντας από όσα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», θα πει ο τ. πρωθυπουργός στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών, αναμένεται να προσεγγίσει τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, απαντώντας και στο ερώτημα αν διαπιστώνεται σύγκλιση ή χάσμα με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας και δη των πιο ευάλωτων είναι κάτι, επίσης, που θα τεθεί με έμφαση από τον πρ. πρωθυπουργό.Εχοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ως αφετηρία, ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει και το επόμενο βήμα, καταδεικνύοντας πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί την τωρινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει το «πάντρεμα» ανάπτυξης και δικαιοσύνης, κάτι που είναι σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ.
Ζητούμενο για τον ομιλητή είναι να αναζητηθεί και να διαπιστωθεί μια προσέγγιση που θα φωτίζει τον δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική από την ισχύουσα στις μέρες μας, αντίληψη και πολιτική. Ζητούμενο, επίσης, ένας άλλος στρατηγικός ρόλος του κράτους στη θέση του σημερινού, δήθεν επιτελικού, αναμένεται να πει, κράτους. Διαπίστωση που θα διατρέξει και άλλες παρεμβάσεις της εκδήλωσης.
Οι ερευνητές
Στο γενικό πλαίσιο της εκδήλωσης, αυτό θα είναι εστιασμένο όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας -όπου οι ομιλητές εκτιμάται ότι θα κάνουν λόγο για προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη- αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών της σημερινής κυβέρνησης στη ζωή των πολιτών. Ενα στοιχείο της εκδήλωσης, εξάλλου, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι έρευνες που θα παρουσιαστούν από το ΚΕΠΕ και τη Μetron Analysis, για τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία.
Σε άλλα τραπέζια, ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας, της στέγασης, των τροφίμων. Προσεγγίσεις, με άλλα λόγια, που θα απαντούν στον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος.
Στο πολιτικό κομμάτι, τέσσερις υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (κυβέρνηση Τσίπρα, Γιώργου Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την κατάσταση σήμερα, αλλά και το πού θα πρέπει να πάμε.
Πιθανώς, βέβαια, κάποιοι να διερωτηθούν γιατί το Ινστιτούτο Τσίπρα πραγματοποιεί μια εκδήλωση για την οικονομία, στην τρέχουσα, μάλιστα, συγκυρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία -και οι δημοσκοπήσεις το πιστοποιούν- ότι η οικονομία σήμερα είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα.
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά κυρίως η κρίση ακρίβειας, έχουν βαρύτατες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας -με το ΕΣΥ να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα- η διαφθορά, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην καθημερινή ζωή των πολλών. Ενώ υπενθυμίζεται, τέλος, το logo του Ινστιτούτου Τσίπρα: «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον». Υπ’ αυτό το πρίσμα, ως εκ τούτου, το ινστιτούτο οργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».
Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής όπως η δικηγόρος Επιστήμη Οικονομοπούλου, και της στεγαστικής πολιτικής όπως ο Θωμάς Μαλούτας (oμότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου), η Μαρία Καραγιάννη (υπεύθυνη για τα Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), καθώς και ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων, με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.
Η Λουσί Καστέ
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων και συγκεκριμένα οι Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004, Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας/υπουργός Εργασίας 2009-2011 και Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης/ υπουργός Οικονομίας 2015-2019. Και οι τρεις θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη σύγκλιση με την Ε.Ε., την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση θα προσδώσει όμως η παρέμβαση της υποψήφιας πρωθυπουργού του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας, Λουσί Καστέ. Η καλεσμένη θα μεταφέρει την εμπειρία από τη χώρα της και θα επικεντρωθεί στις προοπτικές που έχει σήμερα η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις. Η εκδήλωση, που θα κλείσει με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ...
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου