27.10.24

Τυχερά παιχνίδια: Τζόγος μεγαλύτερος από τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία...


Ηταν την περίοδο 1963-1965 που η τότε κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου απαγόρευε τα ηλεκτρικά-μηχανικά φλιπεράκια της εποχής που είχαν κατακλυσμιαία εξαπλωθεί πανελλαδικά μέχρι και το τελευταίο καφενείο ή «μπιλιαρδάδικο» του τελευταίου χωριού... Είχαν προηγηθεί χιλιάδες διαμαρτυρίες και πύρινα άρθρα στον Τύπο της εποχής που τα χαρακτήριζαν «διαβολομηχανές» και «δραχμοφάγα τέρατα» και άλλα παραπλήσια, καθώς μικροί και μεγάλοι εκ του άρρενος πληθυσμού ξόδευαν και την τελευταία δραχμή τους σε αυτά. Και να πεις πως κέρδιζε τίποτα ο παίκτης... Το πολύ πολύ ένα-δυο παιχνίδια δωρεάν.

Βεβαίως, τα φλιπεράκια ήταν... άγια μπροστά στους «κουλοχέρηδες» ή «ληστές με ένα χέρι» ή VLT’s επί το επισημότερο, που έχουν κατακλύσει και την τελευταία γωνιά της χώρας μέσω του δικτύου των καταστημάτων του ιδιωτικού πλέον -υπό τσεχική ιδιοκτησία- ΟΠΑΠ αλλά και μέσω των διαδικτυακών καζίνων που μπορούν να «μπουν» και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι!

Λένε ότι η φτώχεια «φουντώνει» τον τζόγο. Και η Ελλάδα αποτελεί κλασική περίπτωση. Στα πάσης φύσεως «τυχερά παίγνια» με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά πόνταραν καθαρά από την τσέπη τους στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), 10,47 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν εν συνόλω και την καθαρή είσπραξη όχι μόνο του ΟΠΑΠ, αλλά και των στοιχηματικών διαδικτυακών εταιριών που λειτουργούν νομίμως. Αν συνυπολογιστούν και τα κερδισμένα ποσά που ξαναπαίχτηκαν, τότε ο τζόγος του προαναφερθέντος οκταμήνου φτάνει στα 28,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12%-14% του ΑΕΠ της Ελλάδας! Βεβαίως, όπως ήδη αναφέρθηκε, το καθαρό ποσό που εκταμίευσαν οι παίκτες ήταν 10,47, δισ. ευρώ, ποσοστό κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, ο τρέχων προϋπολογισμός (2024) προβλέπει ότι αθροιστικά οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία αθροίζουν για το σύνολο του έτους 20 δισ. ευρώ περίπου, ποσό δηλαδή μικρότερο από το σύνολο των χρημάτων που πόνταραν οι πελάτες των εταιρειών τυχερών παιγνίων, περιλαμβανομένων και των κερδών που ξαναπαίχτηκαν.

Τα «κοινωνικά αντίβαρα»

Ο τζόγος εξαπλώθηκε ταχύτατα παγκοσμίως από την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και τις άπειρες δυνατότητες του Διαδικτύου. Παλαιότερα οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού εφάρμοζαν πολιτικές αύξησης των αδειών καζίνων δεδομένου ότι αυτά απασχολούν σε δύο ή τρεις βάρδιες πολύ προσωπικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε και ξεπερνούσε τα 1.500-2.000 άτομα. Στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα υπήρχαν καζίνα μόνο στα τουριστικά νησιά Ρόδο και Κέρκυρα. Στην Αθήνα είχε κατασκευαστεί ένα στην κορυφή της Πάρνηθας (για να είναι δύσκολη η πρόσβαση υποτίθεται) στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από την κατασκευαστική εταιρεία του Αριστείδη Αλαφούζου, πριν αυτός ασχοληθεί με τον εφοπλισμό.

Η απασχόληση και ο τουρισμός είναι δύο από τα προβαλλόμενα «κοινωνικά αντίβαρα-οφέλη». Το άλλο είναι τα έσοδα του Δημοσίου, αφού τμήμα των εσόδων αποτελούν έσοδο του Δημοσίου συν τον φόρο που καταβάλλουν (όχι στα κέρδη από καζίνα) οι κερδισμένοι παίκτες. Βεβαίως, αν συγκριθεί το όφελος του δημόσιου ταμείου με τα δισεκατομμύρια που τζογάρονται, η σύγκριση είναι καταλυτική.

Για το προαναφερθέν οκτάμηνο σε σύνολο καθαρών δαπανών 10,47 δισ. από τους παίκτες το Δημόσιο εισέπραξε 393,423 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα και 250,148 εκατομμύρια από φόρους παικτών, εν συνόλω 643,571 εκατομμύρια ευρώ ή το 6,5% του τζίρου που προήλθε από την καθαρή δαπάνη των παικτών. Εάν υπολογιστεί επί του συνολικού ποσού που περιλαμβάνει και τα κέρδη που ξαναπαίχτηκαν, τότε η είσπραξη του υπουργείου Οικονομικών υποδιπλασιάζεται ως ποσοστό.

Οι... πρωταθλητές

Τη μερίδα του λέοντος από τα 10 και πλέον δισ. που έριξαν στον τζόγο οι Έλληνες στους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία τα ΕΕΕΠ, κατέχουν ο ΟΠΑΠ και οι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Χωρίς βεβαίως να υπολογίζεται ο τζόγος των παράνομων -δηλαδή χωρίς άδεια στην Ελλάδα, με έδρα κάποια εξωτική χώρα ή και τη Μάλτα που έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό leader στον διαδικτυακό τζόγο.

Ο ΟΠAΠ

Ο υπό τσεχική ιδιοκτησία και μάνατζμεντ ΟΠAΠ διατηρεί την πρώτη θέση ως ένας από τους κυριότερους παρόχους. Τα συνολικά πονταρίσματα στα πάσης φύσεως παίγνια που προσφέρει διαμορφώθηκαν σε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, (+3,1% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα πονταρίσματα χωρίς το εκ νέου ποντάρισμα των κερδών έφτασαν τα 4,561 δισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 7,2%).

Τα μεικτά κέρδη του ήταν στο οκτάμηνο 2024 στα 911,95 εκατομμύρια ευρώ, +3,5%, από 881,23 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το Διαδίκτυο και οι υπόλοιποι

Οι διαδικτυακές εταιρείες διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στα πονταρίσματα με χρησιμοποίηση και κερδών. Συνολικά 20,1 δισ. ευρώ πόνταραν σε οκτώ μήνες οι διαδικτυακοί παίκτες. Από αυτά από τις τσέπες τους βγήκαν 4,46 δισ., δηλαδή 100 εκατομμύρια περίπου λιγότερα από ό,τι στον ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι νόμιμοι διαδικτυακοί πάροχοι τυχερών παιχνιδιών είναι αρκετές δεκάδες.

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο τζίρος των καζίνων, που είχαν συνολικά πονταρίσματα που έφτασαν τα 1,36 δισ. με μεικτά κέρδη στα 162,32 εκατομμύρια.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.