25.10.24

Τέλος οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος...



Η τριτοκοσμική χώρα που λέγεται Ελλάδα αποφάσισε, με νόμο μάλιστα, πως μπορούμε να έχουμε άρση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Με διάταξη στους κώδικες που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Γιώργο Φλωρίδη βεβαίως, ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ουσιαστικά έπαψε να ισχύει για την Ελλάδα... Οποιοσδήποτε εισαγγελέας θα αποφασίζει άρση χωρίς καμία δεύτερη συζήτηση, χωρίς κανένα πρόβλημα.


«Στην Αμερική προστατεύουν τους μάρτυρες από το 1871», διαβάζω στην «Καθημερινή», σε ένα άρθρο που χρονολογείται από το 2009. Τώρα, 15 χρόνια μετά, κάποιοι πανηγυρίζουν για το αντίθετο, «βγαίνουν οι κουκούλες», διατυμπάνιζε χθες ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αναφέροντας μάλιστα τις ιδιότητες των μαρτύρων. Μόνο τα ονόματά τους δεν αποκάλυψαν, αλλά αυτά είχαν βγει ούτως ή άλλως αλλού (στο «Πρώτο Θέμα» για παράδειγμα).

«Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σε υπόθεση της Boeing βρέθηκε νεκρός έπειτα από αυτοκτονία;», έγραφε η εφημερίδα μας πριν από μήνες. «Ο Τζον Μπάρνετ, πρώην υπάλληλος της Boeing, που φέρεται να είχε διατυπώσει ανησυχίες για θέματα που αφορούσαν την παραγωγή της εταιρείας, βρέθηκε νεκρός».


Θυμήθηκα και τη Ρωσίδα whistleblower Μαρία Εφίμοβα, πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. «Η Μαρία Εφίμοβα ζούσε μια ήσυχη οικογενειακή ζωή στη Μάλτα, μέχρι που επιδίωξε τη λογοδοσία της τράπεζας όπου εργαζόταν, καθώς και του πολιτικού συστήματος» έγραφαν οι Reporters United για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Να σημειώσω ωστόσο πως η Ιωάννα Μάνδρου χθες στο Mega είπε ότι κατά τη γνώμη της δεν μπαίνει καμία ταφόπλακα στον θεσμό των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Οπότε, σας παρακαλώ, όλα τα παραπάνω να τα θεωρήσετε σαν να μη γράφτηκαν ποτέ, αλλάζω άποψη. Καμία ταφόπλακα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: