2.10.24

«Είναι μια τρέλα, ο ένας με το Κοράνι, ο άλλος με την Παλαιά Διαθήκη»...



Συγκλονίζει ο πατέρας του 26χρονου Έλληνα που σκοτώθηκε στην επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ...
Συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου του νεαρού Ιωνά Καρούση στην επίθεση ενόπλων χθες το βράδυ σε περιοχή του Τελ Αβίβ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους άλλα έξι άτομα...

Η επίθεση έγινε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν προς το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να κάνει λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα και να ανακοινώνει ότι οι νεκροί δράστες είναι παλαιστινιακής καταγωγής. 


Για τον χαμό του Ιωνά βρήκε το σθένος να μιλήσει ο ίδιος ο πατέρας του υπογραμμίζοντας «φοιτητής στο άνθος της ζωής του, πήγε να κάνει εργασία για την αρχιτεκτονική, ήταν στον σταθμό του τρόλεϊ και τον σκότωσαν» .

Συντετριμμένος στέλνει το δικό του μήνυμα λέγοντας «αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους».

Ο Δημήτρης Καρούσης, γνωστός νευρολόγος, ανέφερε πως δεν μπορούσε να μάθει νέα του, καθώς δεν είχε μπαταρία στο κινητό και περίπου τα μεσάνυχτα ενημερώθηκε από τις αρχές για τον θάνατο του γιου του. 

«Θέλω να πω ότι είναι μια τρέλα και οι μεν και οι δε, ο ένας με το κοράνι και όλοι με την Παλαιά Διαθήκη κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ένας τον άλλον. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Και αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους, τους καλύτερους ανθρώπους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ. Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος.

«Να λάβει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ η οποία κόστισε τη ζωή αρκετών αμάχων, ανάμεσά τους και έναν Έλληνα υπήκοο και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η νέα κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, αυξάνει σημαντικά το έλλειμμα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και έχει ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια αμάχων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της, οφείλουν να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τον άμεσο τερματισμό των επιθετικών αυτών ενεργειών και την επίδειξη της απαιτούμενης αυτοσυγκράτησης από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή».

Και καταλήγει: Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή κάθε είδους δυνατής αρωγής στην ελληνική Ομογένεια στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από αυτήν την έντονη περιφερειακή ανάφλεξη. Παράλληλα η κυβέρνηση οφείλει να επανέλθει στις βασικές αρχές της διπλωματίας της χώρας, λειτουργώντας, όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο αλλά ως διαμεσολαβητής και παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Καταδικάζει και το ΠΑΣΟΚ

Για απαράδεκτη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και τη χθεσινή καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας πολίτης.

Η καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση «επιτείνει ραγδαία τον ήδη εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή, με εμπλοκή περιφερειακών παραγόντων», επισήμανε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε ότι η επιθετική ενέργεια του Ιράν, σε συνδυασμό με το διαρκές αδιέξοδο στην Παλαιστίνη, την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, με πάνω από 40.000 νεκρούς Παλαιστινίους και έναν ολόκληρο λαό να εκτοπίζεται από τις εστίες του, την εξακολούθηση της κράτησης των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, μετά την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, την άμεση εμπλοκή Ισραήλ-Χεζμπολάχ, καθώς και τις σποραδικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, διαμορφώνει ένα σύνθετο και εκρηκτικό σκηνικό, που ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση παραμένει η άμεση και γενική κατάπαυση του πυρός και η έναρξη συνομιλιών για την αναγνώριση και ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους σε καθεστώς ειρηνικής συμβίωσης με το Κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης και τη μακροπρόθεσμη προάσπιση των πραγματικών συμφερόντων των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργητικά παρούσα σε κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης και ειρήνευσης, σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ ή και περιφερειακό με «πολιτική αρχών» για τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. «Οι διαχρονικοί ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τους λαούς της περιοχής και το αληθές εθνικό συμφέρον επιβάλλουν την ενεργητική στάση της χώρας», ανέφερε ο κ. Μάντζος και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τα κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για όλα τα εκκρεμή σοβαρά ζητήματα (Μέση Ανατολή, Τουρκία, Κυπριακό κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: