22.10.24

Στους ιδιώτες σε τιμές… χονδρικής...



Τα είπε πρώτα στους… άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως θα έκανε κάθε ειλικρινά ταγμένος να τροφοδοτεί με δημόσια assets τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά, και ύστερα τα ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών...

Ο ειλικρινά ταγμένος είναι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το ζήτημα αφορά τη μαζική, κατά ομάδες, και fast track διαδικασία ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι η γνωστή εταιρεία συμβούλων McKinsey, που ανέλαβε Project Manager Office στο πρότζεκτ του ξεπουλήματος, αλλά εν δυνάμει και όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου των ακινήτων, των κατασκευών και του real estate. 

Οπότε ποιος καταλληλότερος χώρος για να γίνει η δημόσια ανακοίνωση του όλου πρότζεκτ αν όχι η… 25η Prodexpo, «το μακροβιότερο και κορυφαίο συνέδριο του real estate στην Ελλάδα», που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε τις εξαγγελίες του στο πρώτο-εισαγωγικό μέρος του συνεδρίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι αυτές έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τις αντίστοιχες του Δημοσίου, αλλά υποσχέθηκε… ρελάνς.

Το περιεχόμενο της παρέμβασής του δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου του υπουργείου νωρίς το απόγευμα, ώστε να ενημερωθεί και ο Τύπος και μέσω αυτού και οι… ιδιοκτήτες των ακινήτων Ελληνες πολίτες – τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.
6.000 ακίνητα «δωρεά» σε ιδιώτες

Η «ρελάνς» του υπουργού Οικονομικών απέναντι στον «πρωτοπόρο» ιδιωτικό τομέα (που δουλειά του είναι το επιχειρείν, ενώ όπως μας έχουν αρμοδίως ενημερώσει οι νεοφιλελεύθεροι, ο δημόσιος τομέας είναι «κακός επιχειρηματίας») ήταν πράγματι… αποστομωτική, καθώς ενημέρωσε ότι:

● Η δημόσια ακίνητη περιουσία, που έχει συγκεντρωθεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ανέρχεται σε 36.000 ακίνητα.

● Από αυτά θα αξιολογηθούν τα 6.000 ακίνητα.

● Στη συνέχεια τα 1.000 από αυτά, που είναι «φιλέτα» και προς άμεση «αξιοποίηση», θα ομαδοποιηθούν και στη βάση αυτών θα συστήνονται εταιρείες συμμετοχών (holding) του Δημοσίου.

● Στο τελικό στάδιο και αφού το Δημόσιο αποδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι μπορεί να ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα σε «πρωτοβουλίες», θα πουλάει το πλειοψηφικό «πακέτο» μετοχών των εταιρειών αυτών στους… ιδιώτες, σε ένα ύστατο διάβημα επιχειρηματικής αλληλεγγύης και «δωρεάς σώματος» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Πρόκειται για ευθεία μορφή ιδιωτικοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αφού εκχωρείται η ίδια η κυριότητα των ακινήτων, καθώς πωλείται στους ιδιώτες το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών συμμετοχών στις οποίες θα ανήκουν τα ακίνητα (ρητά αναφέρεται ότι το Δημόσιο, δηλαδή η ΕΤΑΔ, θα διατηρεί σε αυτές τις εταιρείες μειοψηφικά μετοχικά ποσοστά).
Ευθεία ιδιωτικοποίηση…

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δικαιολόγησε την προσφυγή στη μέθοδο της ομαδοποίησης ακινήτων σε εταιρείες holding με το επιχείρημα της ταχύτητας: ότι η διενέργεια διαγωνισμών για κάθε επιμέρους ακίνητο θα απαιτούσε πολύ χρόνο, ενώ η διαδικασία με τις holding θα εξελιχθεί με μεγάλη ταχύτητα. Ωστόσο, η ομαδοποίηση και οι holding δεν έχουν μόνο πρακτική διαφορά με την ξεχωριστή αξιολόγηση κάθε επιμέρους ακινήτου, αλλά ουσιαστική: με τη «γρήγορη» διαδικασία, κάθε επιμέρους περίπτωση «τσουβαλιάζεται» σε ένα ενιαίο σχήμα και πάνω από όλα «αξιοποιούνται» όλα με τον ίδιο τρόπο: με παραχώρηση της ιδιοκτησίας τους στους ιδιώτες.
Αλλα 22 αεροδρόμια

Κατά την παρέμβασή του στο προαναφερθέν συνέδριο της 25ης Prodexpo, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε δύο ακόμη αναφορές:

● Απολογήθηκε για τη «στήριξη» που έχουν προσφέρει οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα των κατασκευών, απαριθμώντας τις ευνοϊκές για τους επιχειρηματίες του χώρου κυβερνητικές ρυθμίσεις.

● Δήλωσε ρητά ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο των ακινήτων «όσο περισσότερο μπορούμε με την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών, των επενδυτών που προφανώς είναι δύναμη ανάπτυξης για την Ελλάδα και των ενοικιαστών, γιατί η πολιτική μας έχει κοινωνική διάσταση». Ωστόσο, ενώ οι δύο πρώτοι (ιδιοκτήτες και επενδυτές) ευημερούν, οι ενοικιαστές υποφέρουν – ισορροπία δεν υπάρχει.

● Εξήγγειλε ότι προχωρεί από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για 22 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια.

Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της η ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα τεράστιο και πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια που προήλθε από τη συγχώνευση τεσσάρων διαφορετικών εταιρειών, ήτοι των εταιρειών Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.

Μεταξύ άλλων στο μητρώο ακινήτων της ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται:

● Τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπως τα πρώην ξενοδοχεία «Ξενία», μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση.

● Πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα.

● Μεγάλος αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου που διακρίνονται από εξαιρετική ποικιλία ως προς τα χαρακτηριστικά, την κατηγοριοποίηση, τη γεωγραφική κατανομή και το είδος αξιοποίησης που ενδείκνυται, όπως από απλές αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, μέχρι ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία.

Από αυτά τα ακίνητα και κατ’ εφαρμογή του Ν.4389/2016 για τα κοινόχρηστα, τα αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά δεσμευμένα και άλλα, η ΕΤΑΔ διατηρεί τη διοίκηση και διαχείρισή τους, ενώ τα υπόλοιπα περιέρχονται στην κυριότητά της...

Πάνος Κοσμάς - Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: