Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ οι νέες εξαγγελίες δεν είναι τέτοιες που να «ανακουφίσουν» σημαντικά τους κατοίκους της περιοχής...
Με πανηγυρικό τόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση στην Ορεστιάδα, για το Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του νομού Έβρου.
Υπό τη συνοδεία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε –για ακόμα μια φορά– να αλλοιώσει την πραγματικότητα, χαρακτηρίζοντας την τεράστια περσινή πυρκαγιά στην Έβρο ως «απότοκο της κλιματικής κρίσης» (αποφεύγοντας να αναλάβει οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης), ενώ μίλησε για την κρίση που γίνεται ευκαιρία (λέγοντας μεταξύ άλλων: «η καταστροφή ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά»).
Όσο για τα μέτρα στήριξης του Έβρου (συνολικά, προγραμματίζονται έργα περίπου 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2030), ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη ανακοινωθεί στο παρελθόν και έχουν δρομολογηθεί, ενώ οι νέες εξαγγελίες δεν είναι τέτοιες που να «ανακουφίσουν» σημαντικά τους κατοίκους της περιοχής και να φέρουν την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
«Σήμερα είναι μία ωραία μέρα για τον Βόρειο Έβρο, για τον Έβρο, για τη Θράκη, συνολικά... και θέλω να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι που το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία έγινε με τους τοπικούς φορείς», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα την οποία δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου».
Επενδύοντας στην επικοινωνιακή διαχείριση ενός πολύ δυσάρεστου γεγονότος που σημάδεψε την περιοχή, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θυμάστε ότι πριν ένα χρόνο και κάτι βρεθήκαμε πάλι εδώ, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απότοκο της κλιματικής κρίσης. Και θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών πολιτών τον φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία κατά το πόσο αυτά τα οποία λέγαμε τότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε πραγματικά τη βούληση να περάσει από τις γενικές επικοινωνιακές εξαγγελίες στην υλοποίηση ενός πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων. Σήμερα πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».
Οι εξαγγελίες
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατα έξι εργάσιμες ημέρες.
Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά.
Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
Παράλληλα, στα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.
Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.
Στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Πειραιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου