10.10.24

Χτύπησαν ξανά σχολείο...


Kαταφύγιο εκτοπισμένων στη Γάζα...
Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στο κεντρικό τμήμα της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ... σε τρία νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα δόθηκαν εντολές εκκένωσης, μια διαδικασία που, σύμφωνα με υγειονομικούς, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.

Το πλήγμα, στο οποίο πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, έγινε στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, έναν χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου.


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε «πλήγμα ακριβείας κατά τρομοκρατών», που είχαν κέντρο διοίκησης και ελέγχου μέσα σε σχολείο. «Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, καταγγελίες που ωστόσο απέρριψε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Διασώστες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 54 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο σχολείο.

Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες, όταν έστειλε τα στρατεύματά του στην Τζαμπάλια.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως τώρα σε αυτήν την επιχείρηση, που, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς. Ο IDF έχει ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε χθες σε ασθενείς και υγειονομικούς περιθώριο 24 ωρών να εγκαταλείψουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, καθώς και το Αλ-Άουντα και το Καμάλ Αντουάν, διαφορετικά κινδυνεύουν από την επιδρομή, όπως συνέβη σε προηγούμενη φάση του πολέμου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας.


Το Ισραήλ, που δεν έχει ακόμα κάνει κάποιο σχόλιο για τις εντολές εκκένωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έχει δηλώσει ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει κέντρα διοίκησης στα νοσοκομεία, κάτι που η ίδια η οργάνωση αρνείται.

Ο Χούσαμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, δήλωσε ότι οκτώ ασθενείς - κυρίως παιδιά - κινδυνεύουν εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας, στην περίπτωση που ο στρατός τους αναγκάσει να μεταφερθούν. «Τα παιδιά αυτά έχουν τραυματιστεί από θραύσματα σε όλο το σώμα τους, το άνω μέρος και τον εγκέφαλο. Είναι όλα σε κρίσιμη κατάσταση και είναι συνδεδεμένα με συστήματα οξυγόνου», δήλωσε ο Αμπού Σαφίγια σε δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης και πρόσθεσε: «Το νοσοκομείο ξεμένει από καύσιμα και η κατοχή αρνείται να επιστρέψει να φθάσουν καύσιμα στη βόρεια Γάζα».

Έρευνα - κόλαφος για Ισραήλ από τον ΟΗΕ κι επίθεση στη UNIFIL

Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι το Ισραήλ εφάρμοσε μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσής του στον παλαιστινιακό θύλακα, ενέργειες που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και με έγκλημα εξόντωσης κατά της ανθρωπότητας.

Μια δήλωση της πρώην Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πριν από την κυκλοφορία ολόκληρης της έκθεσης στην οποία το Ισραήλ κατηγορείται για «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις» στον πόλεμο.

«Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η Πιλάι, η έκθεση της οποίας θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.



► Με επίσημη ανακοίνωση της η UNIFIL, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, καταγγέλλει επιθέσεις του Ισραήλ σε φυλάκια της και ενημερώνει για τον τραυματισμό δύο κυανόκρανων της δύναμης από ισραηλινή επίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση της η UNIFIL υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον στρατό του Ισραήλ, αφού στρατιώτες των IDF πυροβόλησαν αρκετές φορές σκόπιμα εναντίον θέσεων του ΟΗΕ και δύο στρατιώτες της τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε το 2006 και είχε ως στόχο την διευθέτηση του πολέμου του Λιβάνου, ζητώντας την πλήρη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ. Προέβλεπε ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η δύναμη UNIFIL θα έχουν παρουσία μεταξύ της μπλε γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο και του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της μπλε γραμμής. Το Ισραήλ έχει επικρίνει τις λιβανέζικες αρχές για την αποτυχία τους να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα.

Επιθέσεις IDF στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών με Χεζμπολά

Στον νότιο Λίβανο, πέντε διασώστες σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο της πολιτικής προστασίας στο χωριό Νταρντεγκάιγια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, την ώρα που το Τελ Αβίβ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολά και προειδοποίησε τους Λιβανέζους που ζουν στον νότο να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους.



Το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα ανακοίνωσε σήμερα ότι «κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης το οποίο κινείτο» προς τη Ρας Νακούρα, στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων. Τον 12ο στρατιώτη του που σκοτώνεται στις εκεί χερσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε εξάλλου ο IDF.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι γίνονται εκ νέους επαφές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μικάτι επεσήμανε ότι «γίνονται επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας με στόχο την αναβίωση της διακήρυξης εκεχειρίας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να επαναληφθεί η αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες ζήτησαν εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολά, έκκληση την οποία απέρριψε το Ισραήλ.

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν έναν χρόνο η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον του εδάφους του, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετική.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο, οι οποίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν στόχο να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στις εστίες τους, από όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω των πυραύλων και των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολά σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι πλήγματά του στη διάρκεια της νύχτας και τη χθεσινή ημέρα στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο. Διευκρίνισε εξάλλου ότι διεξάγει «περιορισμένες επιχειρήσεις» εναντίον της Χεζμπολά στον νότο και ότι από χθες έχει στοχοθετήσει «περισσότερες από 110 θέσεις» του κινήματος.

Καπνός υψωνόταν πάνω από τα περίχωρα της Τύρου, κοντά στη μεθόριο, σύμφωνα με εικόνες του AFP. Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολά συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, με τoν IDF να ανακοινώνει ότι εντοπίστηκαν περίπου 40 βλήματα προερχόμενα από τον Λίβανο, κάποια από τα οποία αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλα έπεσαν σε περιοχή της άνω Γαλιλαίας.

Εδώ και έναν χρόνο, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι στον Λίβανο από τα ισραηλινά πλήγματα. Η πλειονότητα αυτών σκοτώθηκε μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ ενέτεινε δραματικά τις επιχειρήσεις του, με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

«Παράπλευρα» πλήγματα και στη Συρία

Ισραηλινό πλήγμα στοχοθέτησε το πρωί της Πέμπτης ακόμα έναν δρόμο που συνδέει τη Συρία με τον Λίβανο στο πλαίσιο των ισραηλινών προσπαθειών να κόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της Χεζμπολά, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετέδωσε ότι «εχθρικό drone εξαπέλυσε πλήγματα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας».

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η περιοχή γίνεται στόχος, έπειτα από ένα πρώτο πλήγμα στις 5 Οκτωβρίου», διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει επιδρομή στον ανατολικό Λίβανο, στη μεθόριο με τη Συρία, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα, κόβοντας τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τις δύο χώρες.

Τα πλήγματα του Ισραήλ στη μεθόριο εκθέτουν τους εκτοπισμένους από τον Λίβανο, που προσπαθούν να εισέλθουν στη Συρία, σε «μεγάλο κίνδυνο» και εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εξάλλου, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των επαρχιών Χομς και Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο, ο σφοδρός αεροπορικός βομβαρδισμός στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού, το βράδυ της Τρίτης, που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων - εκ των οποίων εννέα άμαχοι - είχε στόχο κτίριο κατοικιών όπου συχνάζουν μέλη της Χεζμπολά και των Φρουρών της Επανάστασης, της ειδικής μονάδας του ιρανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: