9.10.24

«Δεν μπορούν να τον νικήσουν και τον διαγράφουν...»



Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν περισσότερο σκηνές από καθεστώτα άλλων εποχών παρά από ένα κόμμα που διεκδικεί να ηγείται ενός προοδευτικού χώρου...

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με σκοπό να αποφασιστεί η διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη, επιβεβαιώνει ότι, αντί να απαντήσουν πολιτικά και δημοκρατικά στην εσωκομματική αντιπαράθεση, επιλέγουν τη διαγραφή και τον αποκλεισμό.

Η απαξίωση που έχει βιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα φτάνει στο αποκορύφωμά της με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αφού απέτυχαν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά, φαίνεται πως τώρα η μόνη λύση για να μην υποστούν ακόμα μια εσωκομματική ήττα είναι η διαγραφή του που μεθοδεύτηκε με σταλινικού τύπου πρακτικές.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Κασσελάκη και την αποστολή εξωδίκου από τον ίδιο, κατηγορώντας το κόμμα για διαρροή προσωπικών δεδομένων. Αντί η προσωρινή και χωρίς νομιμοποίηση διοίκηση του κόμματος να αντιμετωπίσει το ζήτημα με διάλογο και επιχειρήματα, επιλέγει να «τελειώσει» τον Κασσελάκη με σταλινικές πρακτικές, αποκαλύπτοντας την αδυναμία να τον αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Αυτό που ξεκινά ως εσωκομματική μάχη φαίνεται να μετατρέπεται σε μια πολιτική εκκαθάριση, όπου δεν χωρούν αντίπαλες φωνές.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί πλέον ως δημοκρατικό κόμμα, αλλά ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ, εκφράζοντας τα συμφέροντα συγκεκριμένων εσωκομματικών ομάδων. Η επίθεση στον Κασσελάκη και η προσπάθεια να τον διαγράψουν, δείχνει το φόβο της ηγεσίας μπροστά στην απώλεια του ελέγχου και την ανικανότητά της να πείσει τα μέλη με πολιτικά επιχειρήματα.

Αντί να συζητήσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και να ανοίξουν τον διάλογο, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το δρόμο της διαγραφής, κάτι που πλήττει την ίδια την αξία της δημοκρατίας εντός του κόμματος. Οι μάσκες έπεσαν και πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό που μένει είναι μια κλειστή ομάδα εξουσίας, που προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή με κάθε μέσο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη θυσία ακόμα και των δημοκρατικών διαδικασιών...

Νίκος Παναγιωτόπουλος - NEWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια: