Από crash test περνάνε πλέον οι σχέσεις μέλι – ζάχαρη του επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση με την κυβέρνηση και ειδικά με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος του έπλεκε το εγκώμιο μετά την αποκάλυψη για τις εγκληματικές δραστηριότητές του και μάλιστα σε βάθος πολλών ετών...
Το πολυσέλιδο πόρισμα-φωτιά της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για τα έργα και τις ημέρες των Καραθανάση – Χατζηδημητρίου πυροδοτεί τους δεσμούς μεταξύ κυβέρνησης και μίστερ Royal Sugar αλλά και αναδεικνύει την εγκληματική σκοτεινή όψη προβεβλημένων «άριστων» πολιτικών και θεσμικών παραγόντων, όπως ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.Θα παραμείνουν υπό προστασία;
Η κατάληξη πάντως της εισαγγελικής έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει για καραμπινάτα κακουργήματα θα επιβεβαιώσει αν ο επιχειρηματίας παραμένει υπό υψηλή πολιτική προστασία ή αν εγκαταλείφθηκε όπως τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι όταν πιάνει φωτιά.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο ζάχαρη δεν θα είναι από εδώ και πέρα οι μέρες του μίστερ Royal Sugar Χρ. Καραθανάση και του πρώην βουλευτή Σερρών Αλ. Χατζηδημητρίου, μετά και το πολυσέλιδο πόρισμα της αρχής με βάση το οποίο οι δύο επιφανείς Βορειοελλαδίτες είναι στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας για απάτη τύπου καρουζέλ, που αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Στο πόρισμα των περίπου 400 σελίδων της αρχής στην οποία ηγείται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εκτός από το δίδυμο Καραθανάση – Χατζηδημητρίου εμπλέκονται και μέλη της οικογένειας του πρώτου, αλλά και ένας αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Καραθανάσης φέρεται να είχε δημιουργήσει, από κοινού με συγγενικά του πρόσωπα, εταιρείες-φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού και μέσω εικονικών συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών είτε εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε δεν κατέβαλλε τον φόρο που του αναλογούσε.
Ενδιάμεσος στις συναλλαγές φαίνεται να είναι έτερο πρόσωπο το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φέρεται να κάνει καταθέσεις στην άλλοτε Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό εξωχώριων εταιρειών του Χρ. Καραθανάση.
Πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ο Αλ. Χατζηδημητρίου, πρώην βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος σήμερα εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι δεν έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του, όπως είχε υποχρέωση όταν ήταν βουλευτής, το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Το ξέπλυμα των 2 εκατ. επιτεύχθηκε μέσω των εικονικών εταιρειών του Καραθανάση και ο Χατζηδημητρίου για αντάλλαγμα του ενέκρινε, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μεγάλα τραπεζικά δάνεια.
Η ζημία από την απάτη τύπου καρουζέλ φέρεται να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ συνολικά και δεν είναι σε βάρος μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών ταμείων. Σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ζημιά ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και το κομμάτι αυτό του πορίσματος έχει ήδη διαβιβαστεί στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.
Πρωταγωνιστές με υψηλές άκρες
Τα δύο κορυφαία πρόσωπα που είναι στο κάδρο της υπόθεσης μόνο άγνωστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι επιλήψιμες, ίσως και αξιόποινες ενέργειές τους έχουν αποτυπωθεί με δραματικό τρόπο για τους κατοίκους των Σερρών και της Ημαθίας σε προγενέστερο χρόνο. Οταν ο τότε πολλά υποσχόμενος Χρ. Καραθανάσης τίναξε στον αέρα τις ελπίδες δεκάδων εργαζομένων πτωχεύοντας τα εργοστάσια ζάχαρης.
Δεκάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια ζάχαρης του Χρ. Καραθανάση αλλά και καλλιεργητές ζαχαρότευτλων δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την εξαπάτηση και το ξεπούλημα που εισέπραξαν όταν εν μια νυκτί σφράγισε τα εργοστάσιά του ενώ ηχούσαν ακόμη στα αυτιά τους οι πανηγυρικές δηλώσεις και υποσχέσεις, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ότι… στο εξής θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.
O σχεδιασμός εξυγίανσης του εργοστασίου έπεσε στα βράχια και 100 οικογένειες εργαζομένων βρέθηκαν χωρίς εισόδημα. Από τη μεριά του ο εργοστασιάρχης ήταν αυτός που είχε πάρει τζάμπα την κατεστραμμένη οικονομικά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για τον οποίο ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έλεγε τα καλύτερα και ότι θα εξυγίαινε την πολύπαθη επιχείρηση. Καθώς όμως ο «βιομήχανος» ζάχαρης έκλεινε τα εργοστάσια παραγωγής της, προετοίμαζε και το κόλπο με το οποίο θα σήκωνε από μέσα τους τη γραμμή παραγωγής και τον εξοπλισμό του εργοστασίου και θα άφηνε πίσω καμένη γη. Ο εν λόγω… επενδυτής δεν φτάνει που δεν πλήρωσε ευρώ, δεν φτάνει που είναι υπαίτιος του κλεισίματος των εργοστασίων, φέρεται να… ξάφρισε κι από πάνω τον πανάκριβο εξοπλισμό τους.
Ετσι, το 2022 και 28 μήνες μετά τους διθυράμβους του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ο μόνος κερδισμένος ήταν ο Καραθανάσης, αφού δεν παρήχθη ούτε κόκκος ζάχαρης, ενώ το σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας Πειραιώς (ένταξη στο άρθρο 106) έμεινε στα χαρτιά.
Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο δέχτηκε το σχέδιο διάσωσης της Πειραιώς και απέτρεψε την πτώχευση της ΕΒΖ με τον όρο ότι το 2022 θα λειτουργούσε το εργοστάσιο στο Πλατύ με 60.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας. Με την αποφυγή πτώχευσης την «πλήρωσαν» οι πιστωτές της ΕΒΖ –των εργαζομένων περιλαμβανομένων, που κανονικά έπρεπε να απολυθούν και να αποζημιωθούν– και το δημόσιο (ΕΦΚΑ, ΤΟΕΒ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κ.ά.) προς χάριν της τράπεζας. Τρία χρόνια όμως μετά την υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης όχι μόνο δεν ήταν λειτουργικό το εργοστάσιο στο Πλατύ, αλλά φήμες έλεγαν ότι είχε υποστεί λεηλασία.
Για να παραλάβει η Πειραιώς την ΕΒΖ καθαρή το δημόσιο επιβαρύνθηκε με μετατάξεις 100 εργαζομένων, επιχορηγήσεις άλλων 100 σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ εκκρεμεί η τριτανακοπή των εργαζομένων για αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Ο ενοικιαστής του εργοστασίου (Χρ. Καραθανάσης, Royal Sugar), που είχε παρουσιαστεί ως… σωτήρας επενδυτής από τον Αδ. Γεωργιάδη, παρά τις προβλέψεις του μισθωτήριου συμβολαίου δεν παρήγαγε ποτέ ζάχαρη από ελληνικά τεύτλα και επικαλέστηκε γι’ αυτό τις συνέπειες της πανδημίας. Την ίδια βέβαια περίοδο αύξησε τις ποσότητες διακίνησης ζάχαρης –εισαγόμενης φυσικά– με άνοδο τζίρου κατά 4,722 εκατ. ευρώ, στα 31,474 εκατ. (αύξηση 17,65%).
Κι ενώ ζάχαρη δεν είχε παραχθεί, το δημόσιο επιβαρύνθηκε με καταβολή υπέρογκων ενισχύσεων και de minimis στους αγρότες για τις χρονιές 2019, 2020, 2021. Η ζημιά στην οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των περιοχών όπου δραστηριοποιούνταν τα εργοστάσια της πάλαι ποτέ ανθηρής ΕΒΖ είναι ανυπολόγιστη. Η τιμή της ζάχαρης έπειτα από μικρή κάμψη έχει εκτοξευτεί στα ύψη και η κερδοφορία των εργοστασίων θα ήταν δεδομένη εφόσον αυτά υπήρχαν…
Και διερωτάται κανείς: Με τίνος τις ευλογίες ο άνθρωπος που εκ του αποτελέσματος (πτωχεύοντας τα εργοστάσια) εξαπάτησε καλλιεργητές, εργαζόμενους, την κυβέρνηση που τον εμπιστεύτηκε και τον στήριξε με κάθε τρόπο, προχώρησε, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, στην αγορά άλλων ακινήτων στην Καβάλα αλλά και στον Πειραιά για να φτιάξει νέα «προσοδοφόρα» εργοστάσια επεξεργασίας ζάχαρης;
Παράγοντας των Σερρών, τραπεζίτης και πολιτικός
Ο εμπλεκόμενος στην κομπίνα σε βαθμό κακουργήματος με βάση το πόρισμα της αρχής Αλέξ. Χατζηδημητρίου είναι με τη σειρά του από τα ηχηρά ονόματα των Σερρών. Πρώην βουλευτής, αντιπρόεδρος της ομάδας του Πανσερραϊκού, πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα όσο αυτές οι λέξεις γράφονται επιδιώκει να χριστεί και πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών. Από τα ηνία της τράπεζας ο Αλ. Χατζηδημητρίου απομακρύνθηκε, επ’ αόριστον μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε του είχαν καταλογιστεί «δύο παραβάσεις του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή στην τράπεζα που διοικούσε καταλογίστηκε χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ και «εντολή για την παύση της παράνομης συμπεριφοράς και παράλειψης για το μέλλον».
Μάλιστα, ένα χρόνο πριν, στις 23.07.2020, είχε επιβληθεί στην ίδια τράπεζα από την ΤτΕ ακόμη ένα χρηματικό πρόστιμο 80.000 ευρώ για «οκτώ παραβάσεις του πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Δύο χρόνια μετά την «καθαίρεση» του Αλ. Χατζηδημητρίου από το ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ταυτόχρονα με τη θέση του προέδρου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ο πρώην βουλευτής κατείχε και θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο ΔΣ της τοπικής ομάδας των Σερρών, του Πανσερραϊκού. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Τάσος Καζίας, γυμναστής στο επάγγελμα και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλ. Χατζηδημητρίου.
Ο Τ. Καζίας μάλιστα εκτός από πρόεδρος της ομάδας υπήρξε και ταμίας της τράπεζας. Σήμερα που η υπόθεση με την απάτη τύπου καρουζέλ στην οποία εμπλέκεται βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βορείου Ελλάδος, ο Αλ. Χατζηδημητρίου επιδιώκει να γίνει «η φωνή του επιχειρείν στη τοπική αυτοδιοίκηση» και ταυτόχρονα συνοδοιπόρος όλων όσοι καθημερινά μάχονται για την επαγγελματική και οικογενειακή επιβίωσή τους, όπως μεταξύ άλλων αναφέρει στην προεκλογική του επιστολή.
Σαφώς οι παραπάνω προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν πλέον να είναι πειστικές στην πολύπαθη τοπική κοινωνία, καθώς η άτυπη συνεργασία του με τον άλλοτε κραταιό επιχειρηματία Χρ. Καραθανάση περιγράφεται ως σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η κηλίδα που αφήνει ένα παραποιημένο πόθεν έσχες (όσο ήταν ακόμα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου) δύσκολα θα ξεχαστεί. Προφανώς ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού θα κληθεί να εξηγήσει και την προέλευση αυτών των 2 εκατομμυρίων που ξεπλύθηκαν μέσω των εικονικών εταιρειών του επιχειρηματία της… ζάχαρης.
DOCUMENTO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου