17.10.24

Διαγράφηκε ο ΕΣΑτζής «μακεδονομάχος»...



Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς «Ο Παύλος Μελάς» η εμφάνιση μέλους του με σήμα της ΕΣΑ, της διαβόητης οργάνωσης που συνδέεται με τη χούντα των συνταγματαρχών... Το περιστατικό αποκαλύφθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και καταγγέλθηκε αμέσως από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Αμεση ήταν και η αντίδραση του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς, ο οποίος σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε να αποβάλει το μέλος του.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί η στάση του ΓΕΣ, το οποίο, αν και υπεύθυνο για την πρόσκληση του ατόμου από την 9η Ταξιαρχία, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς, δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση. Είναι απορίας άξιον πώς το άτομο αυτό κυκλοφορούσε τρεις ημέρες δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ουδείς το ενόχλησε. Εμφανίζεται μάλιστα σε φωτογραφία του ΓΕΣ από την ομιλία του αρχηγού μπροστά στο ηρώο του Παύλου Μελά.

Η αδράνεια του ΓΕΣ να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά εντός στρατιωτικών χώρων δημιουργεί προβληματισμό, καθώς η παρουσία ενός ατόμου που φέρει σύμβολα της δικτατορίας σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πλήττει την εικόνα του Στρατού και αφήνει ανοιχτά περιθώρια για ανεκτικότητα σε ιδεολογίες ξένες προς το δημοκρατικό πολίτευμα. Η σιωπή του ΓΕΣ ζητά απαντήσεις: Πώς επιτρέπεται η παρουσία ατόμων με χουντικά σύμβολα σε επίσημες εκδηλώσεις; Υπάρχει ή όχι έλεγχος;

Ο Σύλλογος, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, προέβη άμεσα στην άμεση αποβολή του μέλους, τονίζοντας ότι η ενέργειά του προσβάλλει την ιστορική μνήμη και την πορεία των Απογόνων Μακεδονομάχων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ καταδικάζει την ανάρμοστη συμπεριφορά, επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους για «ύποπτες μεθόδους» και «απομόνωση ατυχών περιστατικών».

Η στάση αυτή του Συλλόγου δημιουργεί εύλογες απορίες. Πώς είναι δυνατόν η εμφάνιση του μέλους με το έμβλημα της ΕΣΑ να διέφυγε την προσοχή των υπολοίπων μελών για τρεις ολόκληρες ημέρες; Θα υπήρχε αντίδραση από τον Σύλλογο εάν δεν είχε μεσολαβήσει η δημοσιογραφική παρέμβαση; Η αποσιώπηση και η αδράνεια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι εξίσου επικίνδυνες με την ενεργή προώθηση συμβόλων που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές. Το περιστατικό αυτό ρίχνει σκιά στον Σύλλογο, ο οποίος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι δημοσιογράφοι, στην προκειμένη περίπτωση, έπραξαν το καθήκον τους, φέρνοντας στο φως ένα ζήτημα που όφειλε να απασχολήσει τον Σύλλογο. Αντί να δέχονται επιθέσεις, θα έπρεπε να τους ευχαριστεί για την παρέμβασή τους. Είναι απαραίτητο το περιστατικό αυτό να αποτελέσει έναυσμα για αυτοκριτική και επαγρύπνηση. Η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης απαιτεί συνεχή προσπάθεια και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που την αμαυρώνουν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: