1.10.24

Ισορροπίες τρόμου...


Το Ιράν έδωσε την απάντηση, το Ισραήλ προαναγγέλλει αντίποινα...

Οι φόβοι για χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως απάντηση στις δολοφονίες του ηγέτη Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν, επιβεβαιώθηκαν με το μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων που εξαπέλυσε νωρίς το βράδυ της Τρίτης...


Πλέον η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία το τι θα ακολουθήσει στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ, που ήδη είχε απειλήσει την Τεχεράνη, διαβεβαίωσε πως θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση. Αντίστοιχα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.


«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυνατά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβη τον περασμένο χρόνο».

«Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρχε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση», είπε ακόμα. «Εξακολουθούμε να ερευνούμε [το αποτέλεσμα της επίθεσης] και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες», συμπλήρωσε ο Χαγκάρι.


Από την πλευρά του Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ανήρτησε στο Twitter μια απεικόνιση μιας μεγάλης υπόγειας κρύπτης όπλων, προειδοποιώντας ότι η νίκη για την Τεχεράνη είναι κοντά. «Η νίκη έρχεται από τον Αλλάχ και είναι κοντά», γράφει. Επίσης προειδοποιεί ότι «τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος».


Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη έδωσε «ισχυρή απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος» «Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα αντιμετωπίσει κάθε απειλή σθεναρά», πρόσθεσε.


Δύο κύματα βαλλιστικών πυραύλων εκτοξεύτηκαν από το Ιράν και φάνηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και της Συρίας πριν από την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι περίπου 180 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ και σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.

Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν υποστηρίζουν πάντως ότι το 80% των πυραύλων πέτυχαν τον στόχο τους, ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιθέσεων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η επίθεση φαίνεται να έχει ηττηθεί, αν και η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν εξακολουθούσε να παρακολουθεί μια «ρευστή» κατάσταση.

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πάνω και από την Ιορδανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Την εντολή για εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ φέρεται να έδωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «είναι πλήρως έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είπαν ότι χρησιμοποίησαν «για πρώτη φορά» υπερηχητικούς πυραύλους «Fattah» στην επίθεση, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ήξεραν ή όχι οι ΗΠΑ;

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Ωστόσο η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη τόνισε πως το Ιράν δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση στο Ισραήλ. «Καμία ειδοποίηση δεν δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την απάντησή μας. Ωστόσο, εκδόθηκε μια σοβαρή προειδοποίηση στη συνέχεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή.

Αλλά και το Πεντάγωνο είπε ότι «αγνοεί» τις αναφορές ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από την επίθεση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να παράσχουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ αφού βοήθησαν στην προστασία του κατά τη διάρκεια μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της ΕΕ ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο τόνισε ότι η Ένωση «καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.Τα διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ συγκρούσεων. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες».

Άλλες εξελίξεις συνοπτικά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση» και είπε ότι «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια κατάπαυση του πυρός».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.
Η Χαμάς επαίνεσε τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ. «Συγχαίρουμε την ηρωική εκτόξευση ρουκετών που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, σε μεγάλες περιοχές των κατεχόμενων εδαφών μας, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής κατά των λαών της περιοχής και ως αντίποινα για το αίμα των ηρωικών μαρτύρων του έθνους μας », ανέφερε η δήλωση της Χαμάς.
Η σουηδική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, μετά από πυροβολισμούς στο κτίριο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς. Η πρεσβεία παρέμεινε κλειστή για το κοινό τις τελευταίες εβδομάδες για λόγους ασφαλείας.

Επίθεση ενόπλων με τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες κστην Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.