27.10.24

«Ντροπή σου»...


Διαδηλωτές διέκοψαν την ομιλία Νετανιάχου...

Ισραηλινοί διαδηλωτές διέκοψαν την ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τελετής την Κυριακή για τη μνήμη των θυμάτων του Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής...


Ο κόσμος φώναξε μεταξύ άλλων «ντροπή σου» και επικράτησε αναστάτωση, αναγκάζοντας τον Νετανιάχου να σταματήσει την ομιλία λίγο μετά την έναρξη της. Η εκδήλωση μνήμης μεταδιδόταν ζωντανά σε όλη τη χώρα και γρήγορα τα πλάνα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου φανερώνοντας, για μία ακόμη φορά, την πολιτική κρίση στο εσωτερικό του Ισραήλ εξαιτίας των επιθετικών, πολεμικών αποφάσεων Νετανιάχου που απειλούν την ευρύτερη περιοχή. 


Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν τον Νετανιάχου για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον θεωρούν υπεύθυνο για το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι εναπομείναντες όμηροι. 

Το βίντεο με τη στιγμή της έντασης:



Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι, οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα -παρά τη συμφωνία της Χαμάς με την πρόταση Μπάιντεν. Τότε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγορήθηκε πως «δυναμίτισε» τις διαδικασίες δίχως να επιθυμεί ειλικρινώς τον τερματισμό του πολέμου. 


Με τον ισραηλινό πόλεμο να μαίνεται στη Γάζα και τον Λίβανο, η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή «έκρηξη». 

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, μίλησε για την ανάγκη «επώδυνων συμβιβασμών» προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι συμβιβασμούς εννοεί και εάν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει την επιθετική της τακτική και να αποχωρήσει από τη Γάζα. Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κάθε στόχος με στρατιωτική δύναμη, αφήνοντας να εννοηθεί πως χρειάζονται διπλωματικές πρωτοβουλίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: