27.10.24

Η «νέα φάση» του πολέμου και το «δικαίωμα» της Τεχεράνης να «αμυνθεί»...



Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές υποδομές του Ιράν, ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου. Από το χτύπημα του Ισραήλ σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες...


Μετά την επίθεση, αμφότερες οι πλευρές προχώρησαν σε δηλώσεις και ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους και με εκατέρωθεν απειλές, κατηγορώντας η μία την άλλη και δείχνοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Όλα αυτά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και οι επιδρομές στον Λίβανο. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Δύσης κάλεσαν το Ιράν να μην απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από την Τεχεράνη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης. Από την πλευρά τους, χώρες της Μέσης Ανατολής καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ.


Η «ιστορική υποχρέωση» του Ισραήλ

«Όσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε με σαφήνεια ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την «απάντησή» του στις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τις προθέσεις του Ισραήλ ήταν οι δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ (που μέχρι πρότινος συμμετείχε στο πολεμικό συμβούλιο), τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αντιπροσωπεύει «τη νέα φάση στον πόλεμό μας κατά του Ιράν». Όπως ανέφερε, η επίθεση «είναι σημαντική από μόνη της και στη μέθοδο εκτέλεσής της» και «αποτελεί μια νέα φάση στον πόλεμο μας εναντίον του Ιράν που θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω ενέργειες».

Πρόσθεσε ότι «έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, η εκστρατεία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε στις προσπάθειες να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, να αντικαταστήσουμε το καθεστώς της Χαμάς και να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στα βόρεια σύνορά μας, που θα επιτρέψει στους πολίτες μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια». Μίλησε επίσης για την «ανωτερότητα ασφαλείας» του Ισραήλ στην περιοχή, η οποία, όπως είπε, χτίστηκε «μαζί με τους εταίρους του, με επικεφαλής τις ΗΠΑ».

Το Ισραήλ έχει «ιστορική υποχρέωση» να σταματήσει την ιρανική απειλή περί καταστροφής της χώρας, δήλωσε από την πλευρά του ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ. «Η επίθεση στο Ιράν είναι σημαντική, ως ένα πρώτο χτύπημα για να πλήξουμε τα στρατηγικά συμφέροντα του Ιράν και αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο», ανέφερε.

Όσο για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτός υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε, με βάση τα εθνικά συμφέροντα – και όχι υπακούοντας σε ό,τι υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ. Η δήλωση Νετανιάχου ήταν απάντηση στις αναφορές ότι το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

«Θα αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή»

Από την πλευρά του, το Ιράν «καταδίκασε» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και υπογράμμισε ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί».

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του, προειδοποίησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. «Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Σε επίσημη ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, αναφέρεται ότι «το Ιράν, διατηρώντας το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, δίνει έμφαση στην εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός τη Γάζα και τον Λίβανο».

→ Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνέργεια» στην ισραηλινή επίθεση επειδή τα ισραηλινά αεροπλάνα επιτέθηκαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο. «Ο εναέριος χώρος του Ιράκ είναι υπό την κατοχή, τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ. Συμπέρασμα: η συνέργεια των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι σίγουρη» ανέφερε σε μια ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: