Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Πακιστανός δημοσιογράφος Τζαμίλ Σαγέντ έδωσαν χτες εξηγήσεις για όσα ακούστηκαν στον αέρα διαδικτυακής εκπομπής από τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία ● Να αρθεί ο αποκλεισμός χιλιάδων μεταναστών από τη δυνατότητα να βγάλουν άδεια διαμονής φαίνεται ότι ήταν το βασικό ζητούμενο του κ. Σαγέντ, ενώ έγιναν αναφορές και στην απασχόληση μεταναστών σε γεωργικές εργασίες...
Eξηγήσεις έδωσε μέσω της «Εφ.Συν.» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη για το περιεχόμενο της αμφιλεγόμενης τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Τζαμίλ Σαγέντ, πρόεδρο του Συλλόγου Νοτιοανατολικής Ασίας για τον Πολιτισμό και την Ευημερία - Ελλάδα και ιδρυτή του Σωματείου Πακιστανών Δημοσιογράφων, διαψεύδοντας κάθε υπόνοια για ύποπτη συναλλαγή.
Κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής εκπομπής που συμπαρουσίαζε ο κ. Σαγέντ, χτύπησε το τηλέφωνό του. Ο κ. Σαγέντ ενημέρωσε ότι ήταν η υφυπουργός και σηκώθηκε να μιλήσει εκτός κάδρου. Ακούστηκε όμως να λέει «πες το του Μάνου να βγω να τον δω», εννοώντας τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη, να μιλά για υποθέσεις «που συζητήσαμε μαζί με τον γιο σου», ενώ σημείωσε ότι «θέλω μια χάρη», αναφέρθηκε σε «20.000 άτομα [που] περιμένουν» και διευκρίνιζε ότι δεν ζητά από την υφυπουργό να «τους φέρεις», αλλά ότι μιλά για άτομα που βρίσκονται εδώ, για τα οποία «έχω κάνει την αίτηση» και ζητά τη βοήθεια της υφυπουργού όταν θα πάρουν έγκριση. Αναφέρθηκε, τέλος, ονομαστικά στον Χρήστο Γιαννακάκη, Β΄ αντιπρόεδρο της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Η κ. Βούλτεψη εξηγεί ότι η βοήθεια που ζητούσε ο κ. Σαγέντ αφορά ρύθμιση στο πλαίσιο του νόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός χιλιάδων μεταναστών από τη δυνατότητα να βγάλουν άδεια διαμονής. Πρόκειται για μετανάστες που είχαν πέσει θύμα δικηγορικών εταιρειών οι οποίες, εκμεταλλευόμενες κενό στο ψηφιακό σύστημα του υπουργείου, έβγαζαν με το αζημίωτο άδειες διαμονής χωρίς τα αναγκαία δικαιολογητικά (βλ. «Πάρτι δικηγορικών εταιρειών με τις άδειες διαμονής μεταναστών», «Εφ.Συν.», 20/2/2024).
Ωστόσο, ο Κώδικας Μετανάστευσης και ο πρόσφατος νόμος για νομιμοποίηση μεταναστών απέκλειε τις περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώνεται απάτη κατά την υποβολή αίτησης. Σύμφωνα με την υφυπουργό, ο κ. Σαγέντ ζητά παρέμβαση του υπουργείου μέσω εγκυκλίου ή άλλου νόμιμου τρόπου για να μην αποκλειστούν τα θύματα των δικηγορικών εταιρειών που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια με αποφάσεις που καταλογίζουν την απάτη στις δικηγορικές εταιρείες και όχι στους ίδιους.
Η κ. Βούλτεψη σημειώνει επίσης ότι τηλεφώνησε στον κ. Σαγέντ επειδή είχε πάρει μήνυμά του να επικοινωνήσουν επειγόντως. Προσθέτει ότι βρισκόταν σε εκδήλωση με φασαρία, με αποτέλεσμα να μην ακούει πολύ καλά και να είναι αναγκαστικά βιαστικό το τηλεφώνημα. Για την αναφορά του κ. Σαγέντ στον γιο της, ο οποίος είναι δικηγόρος, η κ. Βούλτεψη εξηγεί ότι είχαν συναντηθεί τυχαία πρώτη φορά στο γραφείο της και ότι η συζήτηση αφορούσε την απάτη των δικηγορικών εταιρειών. Προσθέτει ότι ο κ. Σαγέντ προφανώς έμπλεξε κατά λάθος την ΕΘΕΑΣ, συγχέοντας τις εκκρεμείς άδειες διαμονής με την απασχόληση μεταναστών εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, αίτημα στο οποίο πρωτοστατεί η ΕΘΕΑΣ.
Πηγές της ΕΘΕΑΣ επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς αφορά η εμπλοκή του ονόματος του Β΄ αντιπροέδρου, σημειώνουν ωστόσο τη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, που φέτος ξεπερνά τις 70.000. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΘΕΑΣ πρωτοστατεί με παρεμβάσεις σε όλα τα υπουργεία, προωθώντας στο πλαίσιο του νόμου το αίτημα υπέρ της μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες, όπως και υπέρ της αξιοποίησης εργατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναμένουν να λυθούν τα διοικητικά τους προβλήματα.
Παρόμοιες εξηγήσεις έδωσε ο Τζ. Σαγέντ με χτεσινή ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ/ΜΠΕ. Σημειώνει ότι ζητούσε ραντεβού και πίεζε για το θέμα των περίπου 20.000 μεταναστών που έχουν πέσει θύμα δικηγορικών εταιρειών, ενώ ενημέρωνε την υφυπουργό ότι θα της στείλει τις τελευταίες 20 δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τα θύματα. Επισημαίνει την πρόταση που προωθεί να είναι η ΕΘΕΑΣ ο φορέας ο οποίος θα ζητήσει τη μετάκληση εργατών γης από το Πακιστάν, ενώ επιβεβαιώνει την τυχαία συνάντηση με τον δικηγόρο γιο της υφυπουργού, που «του είπα τον πόνο μου για τους κακούς δικηγόρους». Προσθέτει για τον εαυτό του ότι είναι δημόσιο πρόσωπο, «κρίκος ενδιάμεσος, θετικός, ανάμεσα στην Πολιτεία και τους μετανάστες», που δεν έχει εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες του, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πρεσβεία του Πακιστάν.
Πάντως, το 2017, όταν είχε επιχειρηθεί προσέγγιση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της πακιστανικής πρεσβείας, ο κ. Σαγέντ είχε πάρει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πρεσβείας συνέντευξη από τον τότε χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, καταδικασμένο σήμερα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. «Ηταν μια συνέντευξη-κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική δράση της οργάνωσης» σημείωνε τότε το ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη στην «Εφ.Συν.» («Η μυστική διπλωματία της Χρυσής Αυγής», 17/11/2017).
Ακροδεξιά μαχαιρώματα
Το βίντεο με την τηλεφωνική συνομιλία της κ. Βούλτεψη με τον κ. Σαγέντ δημοσιοποίησε στο κανάλι του στο youtube o Κωνσταντίνος Μπογδάνος, γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. από την οποία διαγράφηκε. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου αργά το βράδυ της Κυριακής-«απάντηση στην ακροδεξιά συκοφαντική εκστρατεία», η κ. Βούλτεψη έκανε λόγο για «άθλια εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου […] στο πλαίσιο ενός ακροδεξιού εμφύλιου πολέμου μέχρις εσχάτων και μιας ανελέητης μάχης επικράτησης και επηρεασμού του ακροδεξιού ακροατηρίου».
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου