11.10.24

Μυρίζει μπαρούτι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...


Νέα έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο.
 Ο Στ. Κασσελάκης απέσυρε το εξώδικο μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ...
Σε εξαιρετικά πολωμένο κλίμα οδεύει η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει αποφασιστεί για αύριο, Σάββατο. Είναι η δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας...

Το ήδη πολεμικό κλίμα πήρε ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις μετά το εξώδικο που έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης στα όργανα του κόμματος, στον απόηχο της αποκάλυψης της «Εφ.Συν.» για το «θολό» πόθεν έσχες του. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος και η κίνηση του τέως προέδρου να υπογράψει το εξώδικο ως πρόεδρος, παρότι είχε αρθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Στ. Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εξώδικο.

Είχαν προηγηθεί κινήσεις από στελέχη που τον στηρίζουν να αναβληθεί η αυριανή συνεδρίαση. Η πλευρά Κασσελάκη στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προσπάθησε να περάσει πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε., αλλά δεν πέρασε και έτσι θα διεξαχθεί κανονικά. Προϋπόθεση βέβαια να υπάρξει απαρτία που αναλογεί σε 148 μέλη της Κ.Ε.

Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος Παυσανία Παπαγεωργίου το κείμενο της απόφασης της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας θα επαναλαμβάνει τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί για το Συνέδριο, την εκλογή των συνέδρων και την εκλογή αρχηγού.

Επίσης η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει «την αναγκαιότητα των θεσμικών θέσεων για την επίτευξη της ομαλότητας και της ενότητας του κόμματος».

Στη σημερινή συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία επανέλαβε την προηγούμενη απόφασή της όσον αφορά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτο».

Η απόσυρση του εξωδίκου

Σύμφωνα με τον Στ. Κασσελάκη, ο σκοπός του εξωδίκου «επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024», ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο τέως πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι αποσύρει τώρα το εξώδικο «επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος)» και «επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ...» 


Αιχμές Τζάκρη με στόχο σωσίβιο στον Κασσελάκη

Η Θ. Τζάκρη, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε με αιχμές προς τους Νίκο Παππά, Ράνια Σβίγγου,  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία Κουβέλη και Γιώτα Μπελώνη, που όπως είπε προσχώρησαν στις «οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές» της ΠΓ και τους ζήτησε να ξανασκεφτούν και να μαζέψουν τη σύγκληση της Κ.Ε. με «μοναδικό σκοπό», όπως είπε, «τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία».

«Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία.  Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες» φέρεται να υπογράμμισε.

Η Θ. Τζάκρη φέρεται να είπε ακόμα ότι η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία και οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ» φέρεται να είπε στην τοποθέτησή της.

Πυρά από Γεροβασίλη - Ραγκούση 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την παρέμβασή της στην Πολιτική Γραμματεία, εξέφρασε την άποψη ότι η αντίδραση με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας αφού μέχρι εκείνη την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε πάρει πίσω το εξώδικο και εξακολουθούσε να λέει ότι είναι πρόεδρος, κάτι που, όπως τόνισε, δείχνει πως δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στη χθεσινή συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη, σημείωσε ότι μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος και ότι ο μη σεβασμός του πολιτεύματος αποτελεί λόγο αποκλεισμού του κόμματος από εθνικές εκλογές. Χαρακτήρισε, δε, τη δράση του Στ. Κασσελάκη διασπαστική κίνηση, σε αντίθεση με την αντίδραση του κόμματος απέναντι σ' αυτή.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν.

Τόνισε μάλιστα ότι η τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανή υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την ΠΓ.

Η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί μόνο με την φυσική παρουσία των μελών της και όχι διαδικτυακά. Ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν. Αντίθετα η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα είναι παρούσα. Ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει γιατί έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε θέμα διαδικτυακής συμμετοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: