8.10.24

Η μάχη του β΄ γύρου ξεκίνησε...

Στη μάχη του β´ γύρου ρίχνουν πλέον από χθες όλες τις δυνάμεις τους ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας...

Επειτα από το ολονύχτιο θρίλερ για το ποιο θα είναι το δίδυμο της προσεχούς Κυριακής, τα επιτελεία των δύο διεκδικητών της προεδρίας, αφού ξεκουράστηκαν για μερικές μόνο ώρες, σήκωσαν και πάλι μανίκια για την επόμενη και τελική αναμέτρηση που θα αναδείξει την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.

Στρατηγικές και διακυβεύματα που πρέπει να επαναχαραχθούν. Ενδεχόμενες συμμαχίες με τους τέσσερις υποψηφίους που έμειναν εκτός της συνέχειας και πρέπει να αναζητηθούν. Λάθη που έγιναν στον α΄ γύρο και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Δυνατές και αδύναμες εκλογικές καταγραφές ανά περιφέρεια που μελετώνται, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους κινητοποιητές. Τηλεφωνήματα και εκ νέου επικοινωνία με τη βάση. Ολα αυτά είναι μερικές από τις πολλές αποστολές που πρέπει να φέρουν επιτυχώς εις πέρας μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα.

Να διατηρήσει ή και να διευρύνει το προβάδισμα των 8,2 μονάδων που διατηρεί και των σχεδόν 25.000 ψήφων θα επιχειρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Να κλείσει η ψαλίδα και να κάνει την ανατροπή θα αγωνιστεί ο Χάρης Δούκας, σε ένα ομολογουμένως πιο δύσκολο εγχείρημα από τον ανθυποψήφιό του, αν και όπως λένε συνεργάτες του, «ο Δούκας αρέσκεται στις ανατροπές», φράση που παραπέμπει στην άλλων συνθηκών αναμέτρηση, πριν από έναν χρόνο για τον Δήμο Αθηναίων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του, θα κινηθεί ενόψει β΄ γύρου με τρεις κεντρικές στοχεύσεις: τη σύνθεση, την ενότητα και την προοπτική που παρέχει η υποψηφιότητά του. Το πνεύμα της δήλωσης που έκανε το βράδυ της Κυριακής θα είναι ο οδηγός του.

«Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, ακόμη πιο ισχυρό, ακόμη πιο περήφανο», ήταν η κατακλείδα που θα επικαλείται αυτές τις ημέρες. «Το μήνυμα που θα εκπέμψουμε είναι ένα μήνυμα σιγουριάς, σταθερότητας και συνέχισης της σταθερά ανοδικής πορείας και των βημάτων μπροστά, που έχουν γίνει και τα οποία επιβράβευσε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντάς τον πρώτο σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας», τονίζουν χαρακτηριστικά. Η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη δεν θα περιλαμβάνει υψηλούς τόνους και η οργανωτική δουλειά θα περιέχει περισσότερο το στοιχείο των τηλεφωνικών κινητοποιήσεων και λιγότερο περιοδείες ή κεντρικές ομιλίες (θα γίνουν 2 ή 3 επιλεκτικά, μια περιοχή που εξετάζεται είναι ο Πύργος). Εμφαση θα δοθεί στις παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε συνοικίες της Αττικής.

Στη γενικότερη προβληματική εικόνα για τον κ. Ανδρουλάκη (και για τον κ. Δούκα) στα ποσοστά του λεκανοπεδίου όπου πρώτευσαν οι Παύλος Γερουλάνος και Αννα Διαμαντοπούλου, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν την πρωτιά του στον Πειραιά και τη Δυτική Αθήνα, κάνοντας την αντίστιξη με «κακές» επιδόσεις του αντιπάλου τους σε οργανωτικά προνομιακές για εκείνον περιοχές όπως π.χ. η Ανατολική Αττική όπου παρά τη συμμαχία με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη ήρθε τρίτος (20,55%), στον Δήμο Αθηναίων όπου είναι δήμαρχος με 19,64% ή στην Αρκαδία όπου εκλέγεται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που στήριξε τον κ. Δούκα, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης ήρθε οριακά πρώτος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος δεσμεύτηκε χθες για αλλαγές και διορθώσεις, εφόσον επανεκλεγεί, «πρέπει να βρούμε καλύτερο επικοινωνιακό βηματισμό», είπε μιλώντας στο Mega, ενώ με το βλέμμα στους ψηφοφόρους των υποψηφίων που αποκλείστηκαν διαβεβαίωσε ότι του τιμά όλους και θα αξιοποιηθούν όλοι, όχι όμως με λογικές συνδιαλλαγής. «Μαζί θα προχωρήσουμε, θέλω όλοι να προσφέρουν, όλοι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε δουλειά αλλά δε θα γίνει παζάρι», ξεκαθάρισε αναφερόμενος με τα μικρά ονόματα σε όλους, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί τους για να τους συγχαρεί για τον έντιμο και ηθικό αγώνα που έδωσαν.

Το ίδιο συνέβη -σύμφωνα με πληροφορίες- και με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά σε πολύ καλό κλίμα με υποψηφίους που αποκλείστηκαν. Ο κ. Δούκας, όπως έχει καταστήσει σαφές θέτει ως δίλημμα την αλλαγή ηγεσίας με ένα νέο πρόσωπο όπως εκείνος ή τη διατήρηση σε μια λογική «μια από τα ίδια» και σε ένα κόμμα «μικρό και φοβικό». Η στρατηγική του βασίζεται στο επιχείρημα ότι το 70% του εκλογικού σώματος ζήτησε αλλαγή, ένα επιχείρημα που αντικρούεται από τη Χαριλάου Τρικούπη που σχολίαζε ανεπισήμως ότι «οι αφαιρέσεις είναι εύκολες αλλά οι συνθέσεις δύσκολες» και ότι αν κάποιος λάβει υπόψη αυτό το σκεπτικό, «τότε μπορεί να υποστηρίξει ότι το 80% δεν θεωρεί κατάλληλο τον δήμαρχο Αθηναίων, αφού το δικό του ποσοστό είναι στη σφαίρα του 20%».

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό εκ μέρους του Παύλου Γερουλάνου ότι θα έχει σήμερα δύο συναντήσεις στη Βουλή, στις 11.30 με τον Νίκο Ανδρουλάκη και στις 13.00 με τον Χάρη Δούκα. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, ο βουλευτής Α’ Αθηνών θα επιμείνει στη γραμμή της κυριακάτικης δήλωσής του ότι «οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνονται» αλλά και συνεπής με όλες τις δηλώσεις που είχε κάνει στην προεκλογική περίοδο.

Το ντιμπέιτ

Σε ό,τι αφορά το ντιμπέιτ που πρώτος ζήτησε ο κ. Δούκας, ενημερώνοντας ότι επικοινώνησε για τον λόγο αυτό με την ΕΡΤ, η πλευρά Ανδρουλάκη απάντησε επί της αρχής θετικά, σημειώνοντας πως το επίκεντρο θα πρέπει να είναι το προγραμματικό πλαίσιο και η κυβερνησιμότητα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, «η σκληρή πολιτική», όπως έλεγαν με νόημα. Προς το παρόν, η διεξαγωγή του σκοντάφτει στις ημερομηνίες και εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων. 

Τετάρτη προτείνει η πλευρά Ανδρουλάκη, Παρασκευή η πλευρά Δούκα λόγω συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μεθαύριο, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και η Πέμπτη. Επιπλέον, όπως πληροφορήθηκε η «Εφ.Συν.» και η Αννα Διαμαντοπούλου, που έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από τις εκλογικές της επιδόσεις, σκοπεύει να τοποθετηθεί εν όψει β’ γύρου, πιθανότατα με κάποια δήλωσή της, δίνοντας βαρύτητα στην ενότητα και τη συμμετοχή...

Eφ.Συν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: