12.10.24

Πέντε ερωτήματα ζητούν απάντηση...


Με πολλές αμφιβολίες προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αμφιβολία πρώτη: Θα επιτευχθεί απαρτία; Ο στόχος των «Κασσελίστας» να μην καταφέρει να συγκεντρώσει απαρτία η Κ.Ε., είναι δεδομένος. Πρέπει να υπάρχουν 148 τουλάχιστον, παρόντες...

Ποια στάση θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης και οι περίπου 15 συν αυτώ; Την «τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας» είχε καταγγείλει, μεταξύ άλλων, και ο Γιάννης Ραγκούσης στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, κάνοντας, μάλιστα, λόγο, για «αθέμιτη και πρωτοφανή υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Αμφιβολία δεύτερη: Θα υπάρξει συγκέντρωση «εξοργισμένων», κατά τον Νίκο Καρανίκα, φίλων του Στέφανου Κασσελάκη έξω από την Κεντρική Επιτροπή; Η ανησυχία για την πρόκληση επεισοδίων είναι παρούσα, γι’ αυτό και ο αποπεμφθείς πρόεδρος έσπευσε να πάρει αποστάσεις.

Μισό βήμα πίσω

Αμφιβολία τρίτη: Θα κοπεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη; Αφού απαντηθούν αυτές οι δύο πρώτες απορίες, η νέα πλειοψηφία θα ήθελε να συνεχίσει με την πολιτική ουσία της συνεδρίασης. Μια έκτακτη συνεδρίαση που επέβαλαν, με τον τρόπο τους, ένα δημοσίευμα και ένα εξώδικο. Το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» την περασμένη Τρίτη για το Πόθεν Εσχες Κασσελάκη και η αντίδραση, μέσω εξωδίκου, του τ. προέδρου, έφεραν ένα ολόκληρο (περίπου...) κόμμα απέναντί του.

Πιθανώς να ήταν και το λάθος που αναζητούσε το αντικασσελακικό στρατόπεδο. Αναλογιζόμενος, άλλωστε, ο ίδιος τις συνέπειες της πρώτης αυτής αντίδρασης, έκανε μισό βήμα πίσω στην... απόπειρα συνάντησης των υποψηφίων προέδρων, στην Κουμουνδούρου. «Το εξώδικο δεν το έχει πάρει πίσω», επιμένουν οι «σκληροί» των «87» και ζητούν την εκκίνηση της διαδικασίας για να κοπεί η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θέμα διαγραφής δεν τίθεται, πάντως, διευκρίνιζαν καλοί γνώστες των εσωκομματικών ισορροπιών.

Χαρακτηριστικά, χθες, στην Π.Γ., η Ολγα Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, τον κατηγόρησε ότι δεν σέβεται τις κομματικές αποφάσεις. Απαντώντας, η Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι «η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της Κ.Ε. με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία και οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της Π.Γ. προστέθηκαν και άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της Κ.Ο., Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό».

Υπέρ της αναβολής της συνεδρίασης της Κ.Ε. ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Σκορίνης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Πάνος Ρήγας, ενώ ο Παύλος Πολάκης προτίμησε το λευκό. Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Σκορίνης, απευθυνόμενος στη νέα, μεγάλη πλειοψηφία, τους είπε πως αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Αμφιβολία τέταρτη: Ποια θα είναι η αντίδραση του Στ. Κασσελάκη; Ανεξαρτήτως των αποφάσεων της νέας πλειοψηφίας, ο τ. πρόεδρος έχει διαλέξει το δικό του γήπεδο: «Υποψήφιοι είναι όσους εγκρίνει το Συνέδριο, θα πάμε σε εκλογές προέδρου, ό,τι κι αν γίνει», είπε στον «Αντέννα» τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ομως, το Συνέδριο θα είναι αρμόδιο και για ένα ακόμη θέμα, σύμφωνα με τον Στ. Κασσελάκη: αν είναι εν ενεργεία πρόεδρος ή όχι. Ο ίδιος πιστεύει πως παραμένει «de facto και de jure πρόεδρος».

Αμφιβολία πέμπτη: Υπάρχει περίπτωση αναβολής του Συνεδρίου; Η σχετική συζήτηση απασχολεί τα ΣΥΡΙΖΑϊκά πηγαδάκια, τη σκέψη, πάντως, ανέλαβε να τη διατυπώσει δημοσίως ο Διονύσης Τεμπονέρας (χθες το πρωί στο «Open»). Αναβολή των συνεδριακών διαδικασιών - ανάθεση των προεδρικών καθηκόντων στα συλλογικά όργανα (Π.Γ. - Κ.Ε.) - επανιδρυτικό Συνέδριο στις αρχές του 2025, ήταν το τρίπτυχο των θέσεων του πρώην μέλους της Κ.Ε.

Σε ένα επανιδρυτικό Συνέδριο, μάλιστα, όλα τίθενται πάνω στο τραπέζι, έλεγε θιασώτης των συγκεκριμένων απόψεων. Και το πρόγραμμα και η φυσιογνωμία του πολιτικού φορέα, ακόμη, όμως και ο τρόπος εκλογής προέδρου. Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει εκεχειρία, λίγο πριν από την οριστική ρήξη – διάσπαση, έχει, από την άλλη, το μειονέκτημα, ότι η πληγή θα παραμείνει ανοικτή για τέσσερις μήνες ακόμη. Το κατά πόσο θα απασχολήσει την Κ.Ε. η πρόταση Τεμπονέρα ή και άλλες παρόμοιες είναι ζητούμενο επίσης.

Ο Στ. Κασσελάκης δεν θα είναι παρών βεβαίως στη συνεδρίαση (δεν είναι καν μέλος της Κ.Ε.), οπότε θα προτιμήσει να κάνει κάποια περιοδεία. Τις επόμενες ημέρες, επίσης, θα παρουσιάσει την πολιτική πλατφόρμα του στην, υπό κατασκευή, ιστοσελίδα της καμπάνιας του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε χθες, «δεν κάνουμε εκλογές αντιδίκων» (από συνέντευξη στον «Σκάι»). Και επιχειρηματολόγησε πως η δική του υποψηφιότητα είναι «για να σταματήσουν οι λανθασμένες επιλογές, να είμαστε σοβαροί, να συζητάμε για το ρεύμα, να συζητάμε για τους μισθούς, να συζητάμε για τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα και να μην κάνει πάρτι ο κύριος Μητσοτάκης. Οσο συνεχίζεται αυτή η εσωτερική συζήτηση ο κύριος Μητσοτάκης κάνει πάρτι -και αυτό είναι ευθύνη και του προηγούμενου προέδρου. Το λέω ξεκάθαρα, η συρρίκνωση είναι ευθύνη του προηγούμενου προέδρου».

Γι’ αυτό και ο υποψήφιος πρόεδρος, έχοντας ως προτεραιότητες τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, έχει πυκνώσει τις επαφές του με επαγγελματικούς - κοινωνικούς φορείς, ιδίως για το θέμα της ακρίβειας, τη Δευτέρα φέρνει, εξάλλου, στη Βουλή τον υπουργό Ανάπτυξης, με επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει.

Ο Παύλος Πολάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κ.Ε., θα φύγει για την Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη (Κυριακή – Δευτέρα) περιοδεία σε Λασίθι και Ρέθυμνο -εκεί, ειδικότερα, θα επισκεφθεί το νοσοκομείο, το δημαρχείο, την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η περιοδεία θα κλείσει με ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και επίσκεψη, τέλος, στα Ανώγεια.

Οξεία επίθεση, τέλος, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Νικόλας Φαραντούρης: «Το καθεστώς Μητσοτάκη διολισθαίνει σε έναν ερντογανισμό πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, με μια παρέα ανθρώπων πέριξ της οικογενείας και διαιώνιση εξουσίας». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τον ερντογανισμό αυτό και τη διαιώνιση, δηλαδή, του καθεστώτος, προφανώς και εξυπηρετεί η πολυδιάσπαση των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να βγει μπροστά εδώ και καιρό», δήλωσε στον «Σκάι».

Απέσυρε το εξώδικο ο Κασσελάκης

Σε μια προφανή προσπάθεια να προλάβει τις διαφαινόμενες, εις βάρος του, εξελίξεις, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε χθες το απόγευμα ότι αποσύρει το εξώδικο κατά των κομματικών οργάνων. Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανάρτηση του, «Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την Π.Γ. της 8ης Οκτωβρίου 2024.

»Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος). Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δεν θα την ακολουθούσα ποτέ.

Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: